Prawa i obowiązki dozorowanego

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Prawa i obowiĄzki dozorowanego

Postautor: graza42 » 29 lis 2005, 12:41

Czy ktoś mógł by mi udzielić wyczerpującej odpowiedzi na temat praw i obowiązków dozorowanego z naciskiem na prawa.
graza42

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: adria » 29 lis 2005, 18:06

Pewnie ktoś by mógł udzielić wyczerpującej odpowiedzi na Twoje pytanie. Obstawiam, że będzie to Bartłomiej albo Zet a może ktos inny :))
W każdym razie proponuje żebyś przeczytała a ' propos uprawnień art. 4 & 1 i 2 kkw, art. 6 & 1 i 2 kkw - skazany może składać zażalenia na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym, chyba że ustawa stanowi inaczej. Skazany może składać wnioski, skargi i prośby do organów wykonujacych orzeczenia, art. 7 & 1 kkw - , jesli chodzi o obowiązki : art 5 & 2 kkw, art 169 & 1, 2,3 kkw. Tyle w wielkim , ogromnym skrócie.
Mam nadzieje, że dysponujesz kodeksem karnym wykonawczym.
Pozdrawiam
a.
adria

Postautor: virus » 29 lis 2005, 20:34

Jeśli sąd nie postanowił inaczej ( czyli np. nie ustanowił zakazu zajmowania stanowisk czy wykonywania zawodu itd.) to dozorowany zachowuje wszystkie prawa obywatelskie. Jeśli chodzi o prawa dozorowanego przed sądem to należy pamiętać, że jest on stroną w postępowaniu zatem w sumie to ma więcej praw niż kurator :roll:
virus

Postautor: BartK » 29 lis 2005, 21:46

Obowiązki:

art. 5 § 2. Skazany ma obowiązek stosować się do wydanych przez właściwe organy poleceń zmierzających do wykonania orzeczenia.

Art. 169. § 1. Skazany, na którego nałożono obowiązki, a także oddany pod dozór, obowiązany jest przestrzegać obowiązków ustanowionych przez sąd na okres próby lub związanych z dozorem.
§ 2. Skazany oddany pod dozór obowiązany jest bezzwłocznie, a najpóźniej w ciągu 7 dni od powzięcia wiadomości o oddaniu go pod dozór, zgłosić się do kuratora sądowego tego sądu rejonowego, w okręgu którego dozór ma być wykonywany.
§ 3. Skazany obowiązany jest stawić się na wezwanie sądu lub kuratora sądowego i udzielać wyjaśnień co do przebiegu dozoru i wykonywania nałożonych na niego obowiązków, umożliwić kuratorowi wejście do mieszkania oraz informować go o zmianie miejsca zatrudnienia, zamieszkania lub pobytu.

Uprawnienia:

Art. 4. § 1. Kary, środki karne, zabezpieczające i zapobiegawcze wykonuje się w sposób humanitarny, z poszanowaniem godności ludzkiej skazanego. Zakazuje się stosowania tortur lub nieludzkiego albo poniżającego traktowania i karania skazanego.
§ 2. Skazany zachowuje prawa i wolności obywatelskie. Ich ograniczenie może wynikać jedynie z ustawy oraz z wydanego na jej podstawie prawomocnego orzeczenia.

Art. 6. § 1. Skazany może składać wnioski o wszczęcie postępowania przed sądem i brać w nim udział jako strona oraz wnosić zażalenia na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym, chyba że ustawa stanowi inaczej.
§ 2. Skazany może składać wnioski, skargi i prośby do organów wykonujących orzeczenie.

Art. 7. § 1. Skazany może zaskarżyć do sądu decyzję organu wymienionego w art. 2 pkt 3-6 i 10 z powodu jej niezgodności z prawem, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej.

Art. 8. § 1. W postępowaniu wykonawczym skazany może korzystać z pomocy obrońcy ustanowionego w tym postępowaniu.

Wszystko oczywiście z kkw
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: graza42 » 30 lis 2005, 0:13

Wielkie dzięki-to właśnie dzisiaj był ten mój "wielki" pierwszy raz w roli kuratora.Obowiązki znalazłam szybko,ale praw jakoś jest dokopać się trudniej.Nawet znajoma kuratorka(10 lat stażu),prosiła o podpowiedź gdy coś znajdę.Jasne jest, że mam teraz mętlik w głowie i na pewno jeszcze zgłoszę się jeśli jakiś fakt nie będzie dawał mi spokoju. Z góry proszę o wyrozumiałość dla żółtodzioba!
graza42

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi