zwrot kosztów przejazdu

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

zwrot kosztów przejazdu

Postautor: morphine » 16 paź 2008, 11:07

Witam !!!!
Mam pytanie( już kiedyś poruszane, a na pewno powiązane z podwyżkami).
Czy w Waszych Sądach otrzymujecie delegacje na pracę w terenie, zwrot kosztów przejazdu? Czy tylko dodatek terenowy???Czy występowaliście ze stosownym pismem do Prezesa SR o takowe delegacje? Czy macie jakieś inne rozwiązania?
Uważam (jak chyba większość z nas), że dodatek terenowy nie jest zwrotem kosztów przejazdu. Praca w terenie niewątpliwie jest podróżą służbową w rozumieniu rozporządzenia Min. Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19.12.;2002r. a więc....
Pozdrawiam serdecznie!!! :)
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: krzysztof » 16 paź 2008, 18:58

więc... w piśmie z ministerstwa (nie pamiętam kiedy i kto ale mam je w pracy i mogę wysłać skan jak ktoś chce) stwierdzono między innymi, że nie należą nam się delegacje, ponieważ na umowie o pracę mamy napisane, że jesteśmy pracownikami terenowymi a ponadto delegacja jest wypłacana gdy pracownik zostaje oddelegowany poza zakład pracy, a my poza zakład pracy nie wyjeżdżamy, bo jest nim teren właściwości Sądu
więcej refleksji na ten temat tam:
http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic ... &start=135
krzysztof

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: aplik » 16 paź 2008, 22:49

No tak zgadzam się z opinią przedmówcy, ale jak to się ma jeżeli delgacja dotyczy kuratora przeniesionego do innego sądu Rejonowego w właściwości SO gdzie dojazd liczy 50 km :lol: a teren następne 50 km :lol: niewspomne, iż czas pracy to minimum 10 h dziennie (ze wskazaniem plus) :arrow: moje pytanie dotyczy diety należy się czy nie:?: :?: :?:

pozdrawiam
aplik

Postautor: krzysztof » 16 paź 2008, 23:19

uważam, że bezwzględnie powinieneś dostać delegację i dietę, ale bardziej logiczne by było gdybyś na delegacji pisał kilometrówkę oraz dietę (chyba do 8 h należy się pół diety), bo jesteś oddelegowany poza zakład pracy na który masz umowę o pracę i przebywasz poza tym zakładem pracy ponad 8 h
nie chodzi o to żeby się wymigiwać od pracy, ale żeby nie zużywać życia na próżno...
krzysztof

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: nius » 20 paź 2008, 17:56

Aplik na Twoje pytanie odpowiada ustawa o kuratorach. Art. 34. 1. Jeżeli jest to konieczne ze względu na szczególne potrzeby sądu, kuratora można przenieść do innego sądu lub zespołu kuratorskiego w tej lub innej miejscowości w tym samym okręgu sądowym, zachowując dotychczasowe wynagrodzenie. Kuratorowi przeniesionemu do pracy w sądzie położonym w innej miejscowości przysługują: zwrot uzasadnionych kosztów przeniesienia, diety i zwrot kosztów podróży.

Pozdrawiam serdecznie.
nius
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: aplik » 24 paź 2008, 21:19

Witam :) dzięki za podpowiedzi przyznam, iż wszelakie komentarze oczytałem i nawet opnie prawników na temat oczywisty czym jest dieta czy zwrot kosztów podróży, ale pamiętać trzeba że ustawa ustawą a działania Prez i etc. nie zawsze idą w parze z zapisem stanowiącym o naszej tożsamości...... :cry:
ale to temat na inny post........ :wink: pozdrawiam i dzięki
aplik

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych