Kara ograniczenia wolności

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kara ograniczenia wolności

Postautor: Dagmara » 13 gru 2005, 16:06

Witam

Pisze prace magisterską na powyższy temat, czy mógłby mi ktoś polecić jakąś literature? Niestety nic nie znalaząłm poza jedną książeczką pana Zagórskiego, a na podstawie nie j nie napisze całej pracy.

Będe bardzo wdzięczna
Dagmara

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 17 gru 2005, 11:10

Wygląda na to , że rozdział ''bibliografia " twojej pracy nie będzie miał imponujących rozmiarów.Jak już się pewnie zorientowałaś temat ewidentnie nie ma wzięcia u autorów,totalna posucha.
Samą pracę spokojnie napiszesz na podstawie J.Zagórskiego + kodeks karny +kodeks karny wykonawczy + komentarze do nich (do kkw polecam Postulskiego i Hołdy). Jest jeszcze Julian ¦piewak: "Kurator sądowy w postępowaniu karnym wykonawczym.Poradnik dla sprawujących dozory"(ale uwaga na nieaktualne przepisy wykonawcze w cz. czwartej)

Zyczę weny twórczej (a jak się wprawisz, to może ty oprócz pracy coś na ten temat napiszesz).Pozdrawiam :)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Dagmara » 17 gru 2005, 15:58

dzięuję za wszystkie rady i pozycje książkowe :)
Dagmara

Postautor: michu » 17 gru 2005, 18:25

proponuję zajrzeć również do: Rozporządzenia RM z 23 marca 2004 w sprawie podmiotów w których wykonywana jest kara ograniczenia wolności lub praca społ-użyt., Postanowienie SN III KKN 34/01, Wyrok Sądu Apel II AKa 214/01 OSA, Wyrok SN V KK 165/03, Uchwała SN I KZP 2/02 - wszystko jest w Lexie, o ile masz do niego dostęp. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michu

Re: Kara ograniczenia wolności

Postautor: Jaro » 19 gru 2005, 18:59

Dagmara pisze:Witam

Pisze prace magisterską na powyższy temat, czy mógłby mi ktoś polecić jakąś literature? Niestety nic nie znalaząłm poza jedną książeczką pana Zagórskiego, a na podstawie nie j nie napisze całej pracy.

Będe bardzo wdzięczna

Myślę, że temat jest dziwny, pytanie też...
Podaj proszę jakie zagadnienia będziesz poruszać w pracy - to z pewnością ułatwi zadanie. Wydaje mi się, że jedna pozycja książkowa to zbyt mało - na pewno znajdziesz więcej, lecz musisz wiedzieć co. Możesz, np. pisać o karze w historycznym wymiarze (literatury jest dużo), o krytyce kary pozbawienia/ograniczenia wolności, itp.
Pozdrawiam
Jaro

Postautor: Dagmara » 06 sty 2006, 19:15

Promotorka powiedział jasno że nie mam pisać o historycznym ujęciu tej kary bo mam sie skupić na wadach i zaletach. Oddałam pierwszy rozdzaił, który był oparty na kodeksie i 2 książkach oraz czasopismach prawnyczych. Jednak teraz zaczyna się górka, bo trzeba pisać 2 rozdzaił i kolejne. Problem wystepuje w samej charakterystyce kary, jej składnikach a dokładnie jej orzekanie - czyli
1. Podstawowe zadania należące do sądu
2.odroczenie wykonywania kary
3.zmiana formę wykonywania kary itp

bo na ten temat sa tak znokome wiadomości że szkoda gadać.
Dagmara

Postautor: jurek » 06 sty 2006, 21:12

Droga Dagmaro popieram zdanie Jaro , albo faktycznie wybrałaś dziwny temat (a raczej nie przemyślałaś go) albo coś kręcisz. Jeżeli faktycznie masz taki temat to moim zdaniem bez przeprowadzenia badań w kilku okręgach nie ruszysz z miejsca. A jeśli chodzi o :

Problem wystepuje w samej charakterystyce kary, jej składnikach a dokładnie jej orzekanie - czyli
1. Podstawowe zadania należące do sądu
2.odroczenie wykonywania kary
3.zmiana formę wykonywania kary itp

Wszystko to znajdziesz w kodeksach i komentarzach do nich ZETKA ma racje Hołda I Postulski jeśli chodzi o kkw jest dobry.
Mam jedno zasadnicze pytanie do Ciebie podaj Wydział na którym studiujesz.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Dagmara » 14 sty 2006, 11:41

Nie rozumiem dlaczego miałabym cos kręcić? Temat ten został mi przydzielony a nie sama sobie taki wybrałam. Sydiuje na wydziele prawa i administracji U¦. Ciekawsze jest to, że jestem studentką administracji a nie prawa. Przeprowadziłam badania w 2 sądach - narazie robie statystyki, wniosków jeszcz enie wyciągałam.

Ja wszystko rozumiem, że cos jest w kodeksie lub komentarzu, ale Promotroka powiedział że mam nie pisać Jej artykułów z kodeksu bo ona je świetnie zna, więc musze napisać to co jest w kodeksie tak żeby to ładnie wyglądało. Potrzebowałabym jakieś książki, bo nie jestem sędzią nie orzekam tej kary, choc znam ich stanowisko na ten temat.
Dagmara

Postautor: jurek » 14 sty 2006, 13:29

Dagmaro jakoś sobie nie wyobrażam że piszę pracę magisterską o temacie „Kara graniczenia wolności” bez wprowadzenia w którym przedstawiam historyczne ujęcie tej kary jej odpowiedniki na świecie, etapy zmian przepisów jej dotyczących. Następnie przedstawienia obecnych uregulowań prawnych i dopiero tutaj przedstawiam na podstawie swoich badań zalety i wady kary Wo i np. swoje propozycje zmian czyli podsumowanie i wnioski.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Aurelius » 18 sty 2006, 0:03

Dlaczego od razu <i>dziwny temat</i>
Mnie się raczej wydaję, ze jest to temat roboczy, a raczej zagadnienie, na ktore zamierzasz pisać, bo inaczej jest to zbyt szerokie ujęcie, (chyba, że ma to być jakaś monografia...).
Musisz się chyba zdecydować, co chciałabyś zbadać w tym temacie, np. skuteczność kary ograniczenia wolności w ograniczaniu zjawiska powrotności do przestępstwa ;)

Zgadzam się z Jurkiem, tzn. również uważam, że należałoby zacząć od lekkiego wprowadzenia w rys historyczny tej kary itd.

Mogę Ci polecić pare pozycji, ale są to raczej starsze rzeczy z okresu kiedy obowiązywał kk z 1969 roku. Nie mniej jednak mogą Ci być one pomocne.

1. J. ¦liwowski - Kara ograniczenia wolności : studium penalistyczne, 1973;
2. L. Kubicki, J. Skupiński, J. Wojciechowska - Kara ograniczenia wolności w praktyce sądowej, 1973;
3. A. Tobis - Kara ograniczenia wolności za przestępstwa przeciwko rodzinie, 1987;
4. Cz. £ukaszewicz, B. Nizieński, W.Wychowski - Orzekanie i wykonywanie kary ograniczenia wolności, 1980;
5. E. Janiszewska-Talago - Problemy wykonywania kary ograniczenia wolności w literaturze naukowej oraz w orzecznictwie Sądu Najwyższego, 1974;
6. J. Kamiński, S. Linek, A. Staczyńska - Zasady wykonania kary ograniczenia wolności, 1974;

Oprócz Postulskiego i Hołdy, polecałbym również Lelentala.

BTW - nie zapominaj o wyszukiwarce google.pl, która jest dobrym przyjacielem każdego Internauty ;)

powodzenia...
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Aurelius » 18 sty 2006, 0:09

Jeszcze jedna rzecz - dobry sposób na pozyskanie nowej literatury, to sprawdzenie po prostu bibliografii, z ktorej korzystal autor w książce, która akurat nam wpadła w ręce i ktora porusza interesujacy nas temat.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Dagmara » 26 sty 2006, 9:17

Odniosłam porażkę!!! Dziś odebrałam pierwszy rozdział od promotorki no i klęska. Przeczytała 3 strony z 13 powiedział tak, za mało literatury, w momencie kiedy cytowałam jakiś fragment książki zdarzało się że pisała iż występują błędy językowe i interpunkcyjne ale to jest cytat, więc nie wiem o co chodzi. Niestety nie przypadło również do gustu określenie demoralizacja sprawcy – które jest pozaustatwowym terminem, no OK. choćby było ale czy to oznacza, że nie mogę go użyć w pracy? Widocznie nie.....
Jestem załamana.......... :?
Dagmara

Postautor: Zet » 26 sty 2006, 12:09

Dagmara
Nie przesadzaj z tą porażką.Pozmieniaj to ,co zalecił promotor,usuń określenie "demoralizacja sprawcy"(określenie jest w porzadku ,ale to promotor będzie Cię oceniał, więc skoro mu się nie spodobało...) i głowa do góry!
Trzymam kciuki :)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Dagmara » 26 sty 2006, 23:22

Co jest złego w zdaniu Instytucje tą można zastosować, gdy czyn stanowi występek, przy czym dolną granicą ustawowego zagrożenia jest gara pozbawienia wolności nie niższa niż od roku, sąd wymierza w tym wypadku albo grzywnę albo karę ograniczenia wolności lub też karę pozbawienia wolności. Jeżeli kara pozbawienia wolności jest niższa od roku to sąd wymierza albo grzywnę albo karę ograniczenia wolności.(mowa o nadzwyczajnym złagodzeniu kary). A zostało to zaznaczone + dopisek że jest tu błąd językowy :(
Dagmara

Postautor: kesey » 27 sty 2006, 0:24

Dagmaro nie obraź się, proszę :). Wydaje mi się, że w tym wypadku promotor miał rację. Przeczytaj na spokojnie to zdanie i sama stwierdzisz, że myśl przewodnia gdzieś się zagubiła. Jest ono wielokrotnie złożone i już to sprawia, że staje się mało czytelne.
Proponuję tak: Instytucję tę można zastosować, gdy czyn stanowi wystepek, którego dolna granica ustawowego zagrożenia karą pozbawienia wolności jest nie niższa od jednego roku. W takim przypadku, sąd może alternatywnie zastosować karę grzywny, karę ograniczenia wolności, bądź też karę pozbawienia wolności. Jeśli zagrożenie karą pozbawienia wolności nie przekracza jednego roku, sąd wymierza skazanemu grzywnę albo karę ograniczenia wolności (mowa o nadzwyczajnym złagodzeniu kary).
Nie trać ducha i zgodnie z sugestią Zet, w której poście znajdują się wskazówki, wypływające z doświadczenia i mądrości życiowej, zastosuje się do wskazówek promotora.
Powodzenia na obronie (oby nie "obronie Częstochowy") :lol:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi