alkohol w domu i wielki problem

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

alkohol w domu i wielki problem

Postautor: robak » 27 mar 2009, 0:16

sytacja dość skoplikowana; otóż brat alkoholik co kilka tygodni przyjeżdża do mamy do domu; przebywa u niej czasami tydzień innym razem kilka tygodni; na co dzień na drugim krańcu Polski
brat nie łozy na koszty związane z utrzymaniem; czynsz i media płaci mama wraz ze mną; jak zmusić go do płacenia części kosztów; zarównie gdy przebywa u mamy jak i wtedy gdy go nie ma?

rok temu zmarł tata; nie pozostawił testamentu zatem poprzez dziedziczenie ustawowe, którego jeszcze nie było brat staje sie współwłaścicielem części mieszkania
kiedy on jest w domu często dochodzi do awantur pomiędzy nim a mamą, nie mieszkam tam, ale ostatnio nawet zaniepokojona sąsiadka zadzwoniła do mnie, że w nocy były krzyki a od rana następnego dnia nie syłyszała mamy
co z tym począć, chciałbym jakoś np odkupić część mieszkania należącą do brata, by wymeldował się i poszedł w świat
gdy on jest w domu mama zmuszona jest do zażywania leków uspokajających; przed chwilą pogotowie zabrało ją do szpitala, znów zapewne była sprzeczka o czym mama mi nie mówi
w jaki sposób pozbyć się tego człowieka?
samo podanie do sądu spowoduje ciągnąca się sprawę, w ostateczności nadzór kuratora nad alkoholikiem i nic poza tym
jak ukrócić tę sytuację?
bardzo proszę o poradę

Wątek przenoszę do właściwego działu. Post nadpisany w dziale kuratorzy dla dorosłych- usunąłem. Proszę o umieszczanie postów we właściwych działach. kesey
robak

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 27 mar 2009, 1:39

Uporczywe naruszanie norm i zasad współżycia społecznego może stanowić podstawę do wystąpienia z pozwem o eksmisję.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Kobra » 27 mar 2009, 17:48

Robak, z Twojego postu wynika, iż występuje zjawisko przemocy (psychicznej, fizycznej???), istnieje więc możliwość powiadomienia Prokuratury, w połączeniu z pozwem o eksmisję może się okazać działaniami niezwykle skutecznymi...
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: robak » 27 mar 2009, 23:06

brat jest zameldowany
ja również; od 4 lat jednak tam nie mieszkam
brat czasami zjawia się; po prostu tak przychodzi; ma klucze, bywa że budzi mamę w środku nocy i mówi po prostu, że jest i sobie pobędzie

policja wielokrotnie była powiadamiana, były interwencje; kilka razy prosiłem o założenie niebieskiej karty? (że występuje przemoc w domu?) ale jakoś nikt z funkcjonariuszy tego nie uczynił

a tą eksmisją czy pewnie chyba się nie da; bo jak pisałem wczesniej po śmierci taty stał sie współwłaścicielem części mieszkania
robak

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi