MAM WIELKI PROBLEM:(

Nie wiesz gdzie zamieścić swój temat? Jeśli jest niezwiązany z żadnym z utworzonych działów zamieść go właśnie tutaj.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

MAM WIELKI PROBLEM:(

Postautor: nataliapilch » 11 maja 2009, 20:10

witam.moja sprawa dotyczy PUP.Od roku pracuje w irlandi,teraz jak bylam 6 maja w Polsce potrzebowalam ubezpieczenia dl adziecka bo szlismy do dentysty,Nie wiem co mnie sklonilo ale zarejestrowalam sie w urzedzie pracy jako bezrobotna teraz 15 mam sie wstawic do urzedu oczywiscie nie zglosze sie.chce wiedziec tylko czy szybko zglosic to ze pracuje i jaka kare poniose jakie to sa koszta czy co innego.Bardzo prosze mi pomoc w odpowiedzi bo chcem to wyjsnic szybko i 2 takiego glupstwa nie zrobie wszystko nie przemyslane :( :( :( :(

Temat nie dotyczy kurateli sądowej. Przenoszę do innego działu. Bartłomiej
nataliapilch

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: ewjusta » 15 maja 2009, 22:02

Powiatowy Urząd Pracy nie nakłada w tym względzie żadnych kar finansowych. Jeśli osoba nie zgłasza się na wyznaczony termin, lub w ciągu trzech dni nie dostarczy zwolnienia L-4, zostaje wyłączona z rejestru bezrobotnych i okres karencji trwa 3 miesiące. Znaczy to, że możesz ponownie zarejestrować się jako osoba bezrobotna lub poszukująca pracy po upływie trzech miesięcy.[/b]

Osoba bezrobotna ma prawo do:
• otrzymania pomocy w uzyskaniu odpowiedniego zatrudnienia,
• korzystania z poradnictwa zawodowego i informacji zawodowych,
• korzystania z kursów zawodowych organizowanych przez Urząd Pracy,
• ubiegania się o sfinansowanie szkolenia na indywidualny wniosek lub w ramach pożyczki szkoleniowej,
• ubezpieczenia zdrowotnego,
• otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych.
Osoba bezrobotna jest zobowiązana do niezwłocznego powiadomienia Powiatowego Urzędu Pracy o:
1. wszelkich zmianach danych zawartych w karcie rejestracyjnej (np. zmianie nazwiska, stanu cywilnego, dokumentu tożsamości, wykształcenia, adresu itd.);
2. podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej (tzn. pracy wykonywanej na podstawie umów cywilnoprawnych w tym umowy agencyjnej, umowy zlecenia umowy o dzieło albo świadczenia usług z tytułu członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych) lub pozarolniczej działalności gospodarczej w ciągu 7 dni od daty podjęcia pracy lub rozpoczęcia działalności;
3. uzyskanych przychodach w terminie 7 dni od daty ich uzyskania (w formie pisemnego oświadczenia);
4. podjęciu nauki w szkole, z wyjątkiem nauki w szkole dla dorosłych lub przystępowania do egzaminu eksternistycznego z zakresu tej szkoły lub w szkole wyższej gdzie studiuje w formie studiów niestacjonarnych;
5. nabyciu prawa do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej, renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz pobieraniu, po ustaniu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, zasiłku chorobowego, zasiłku macierzyńskiego lub zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku lub świadczenia przedemerytalnego;
6. nabyciu na podstawie przepisów o pomocy społecznej prawa do zasiłku stałego;
7. nabyciu na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych prawa do świadczenia pielęgnacyjnego;
8. nabyciu nieruchomości rolnej o powierzchni użytków rolnych przekraczających 2 ha przeliczeniowe;
9. uzyskaniu prawa do ubezpieczenia emerytalnego i rentowego z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczających 1 ha przeliczeniowy;
10. uzyskaniu przychodu podlegającemu opodatkowaniu podatkiem dochodowym z działów specjalnych produkcji rolnej;
11. uzyskaniu prawa do ubezpieczenia emerytalnego i rentowego z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie stanowiącym działy specjalne produkcji rolnej;
12. zmianie miejsca zameldowania lub pobytu, z podaniem aktualnego miejsca zameldowania lub pobytu;
13. wyjeździe za granicę lub o innej okoliczności powodującej brak gotowości do podjęcia zatrudnienia;
14. powołaniu do odbycia zasadniczej służby wojskowej, ćwiczeń wojskowych, okresowej służby wojskowej oraz zasadniczej służby w obronie cywilnej i służby zastępczej;
15. uzyskaniu przez bezrobotnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności;
16. otrzymaniu pożyczki lub środków z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych lub instytucji z udziałem środków publicznych na podjęcie działalności pozarolniczej lub rolniczej lub wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej;
17. rozpoczęciu realizacji indywidualnego programu zatrudnienia socjalnego w rozumieniu przepisów o zatrudnieniu socjalnym lub podpisaniu kontraktu socjalnego, o którym mowa w art. 50 ust. 2 pkt 2;
18. czasowej niezdolności do pracy lub opiece nad chorym członkiem rodziny, dostarczając druk zwolnienia lekarskiego na druku ZUS ZLA.
ewjusta

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Sprawy różne