Co po resoclajizacji?

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Co po resoclajizacji?

Postautor: Yvonne » 25 maja 2009, 5:08

Witam! Pracuję w sądzie okregowym jako sekretarz sądowy. W międzyczasie skończyłam 2-letnie podyplomowe studia na kierunku resocjalizacja. Ubiegałam się o dopuszczenie do egzaminu na aplikację kuratorską, ale nie zostałam dopuszczona. Nie chcę komentować dlaczego - w skrócie; konkurencja b. duża no i znajomości.
I tak tkwię na stanowisku sekretarza juz 6 lat. Wypalam się powoli w tej pracy. Ja chcę robić to co lubię i po co też się kształciłam by to robić. I tu pytanie: Czy w sądzie jest bądź też zamierzają utworzyć stanowisko ASYSTENTA KURATORA (tak jak swojego asystenta mają sędziowie). Czy w ogóle mam jakąś szansę na stanowisko związane z wykonywaniem pracy w zakresie "kuratorskim" :?:
Proszę o odpowiedź.
Yvonne

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 25 maja 2009, 21:25

Nie słyszałem, żeby miała postać instytucja asystenta kuratora. Próbowałaś już zostać kuratorem społecznym, jeżeli już nim nie jesteś. Generalnie jest to dobry start na początek.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: raskolnikow » 25 maja 2009, 22:03

No tak żeby zostać np sędzią trzeba 5 lat studiów prawniczych, 3 lata aplikacji, egzamin sędziowski i do niedawna kilka lat asesury.
¯eby zostać lekarzem...............trzeba.......
A żeby zostać kuratorem wystarczy byle jaki mgr i jakieś tam podyplomowe z resocjalizacji.
raskolnikow

Postautor: blabick » 26 maja 2009, 8:22

zostań społecznym, skończ jakąś pedagodikę i startuj! (to tak z autopsji - mnie też nie uznali prawa administracyjnego)
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Yvonne » 28 maja 2009, 18:12

raskolnikow pisze:No tak żeby zostać np sędzią trzeba 5 lat studiów prawniczych, 3 lata aplikacji, egzamin sędziowski i do niedawna kilka lat asesury.
A żeby zostać kuratorem wystarczy byle jaki mgr i jakieś tam podyplomowe z resocjalizacji.

Widać, że można skończyć prestiżowe studia, jak to mniema zapewne o sobie Raskolnikow i nie być "byle jakim mgr", ale być za to prawdziwym i (CENZURA - proszę nie obrażać innych użytkowników forum. Bartłomiej) - jak to prezentuje w/w.

Pozostałym osobom dziekuję za odpowiedzi. Pedagogiki już raczej nie skończę bo studiowałam na tym kierunku łącznie przez 7 lat.
Yvonne

Postautor: raskolnikow » 28 maja 2009, 19:35

Yvonne pisze:
raskolnikow pisze:No tak żeby zostać np sędzią trzeba 5 lat studiów prawniczych, 3 lata aplikacji, egzamin sędziowski i do niedawna kilka lat asesury.

Widać, że można skończyć prestiżowe studia, jak to mniema zapewne o sobie Raskolnikow i nie być "byle jakim mgr", ale być za to prawdziwym .............................- jak to prezentuje w/w.

Pozostałym osobom dziekuję za odpowiedzi. Pedagogiki już raczej nie skończę bo studiowałam na tym kierunku łącznie przez 7 lat.

Napisałem co myślę. O Tobie się nie wypowiadam. Zapewne do końca życia brak znajomości nie pozwoli rozwinąć Ci skrzydeł.
raskolnikow

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...