PRACA W TRAKCIE STUDIÓW

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

PRACA W TRAKCIE STUDIÓW

Postautor: Dybasek » 16 lis 2010, 11:08

jestem na piątym roku prawa i chciałabym zostać kuratorem społecznym jeszcze w trakcie studiów czy to możliwe?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Dybasek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 16 lis 2010, 17:20

jako student ...tym bardziej prawa powinieneś sięgnąć do ustawy o kuratorach. Tam jest jak byk napisane kto może zostać kuratorem społecznym . Trochę wstyd zadawać takie pytanie ...ale cóż studenci teraz wolą gotowce .
Zachęcam do lektury ustawy . Sama ustawa jest nawet u nas na forum .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Dybasek » 16 lis 2010, 20:07

ustawę czytałam i znam warunki jakie powinna spełniać osoba która chce zostać kuratorem społecznym ale chciałam się upewnić, zresztą nie o to konkretnie pytałam i nie spodziewałam się tak aroganckiej odpowiedzi
Dybasek

Postautor: kgb14 » 16 lis 2010, 20:30

to doprecyzuj pytanie i nie posądzaj o arogancję bo ja mógłbym Cię posądzić o lenistwo .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Dybasek » 16 lis 2010, 20:38

o lenistwo już mnie posądziłeś, więc miałam prawo jakoś się bronić . Chodzi mi o to, że studiuję dziennie i czy mimo tego miałabym szanse zostać kuratorem społecznym czy z niczym by to nie kolidowało. Po studiach chciałabym odbyć aplikacje kuratorską ale wcześniej przydałoby mi się jakieś doświadczenie w tym kierunku
Dybasek

Postautor: kgb14 » 16 lis 2010, 20:49

jak już to o wygodnictwo w dobie internetu i myślę , że to jednak różnica .
Do rzeczy - z formalnego punktu nie ma przeciwwskazań.
Czy znajdziesz czas to inna kwestia na którą my Ci nie odpowiemy .
Czy masz odpowiednie doświadczenie życiowe i potrzebną wiedzę to musisz przekonać kierownika odpowiedniego zespołu kuratorskiego za pośrednictwem którego najprawdopodobniej będziesz składał podanie , bo zasadniczo taka drogę obiegu dokumentacji Ci polecam . Definitywną odpowiedź dostajesz od właściwego prezesa SR .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Dybasek » 16 lis 2010, 21:15

dziękuję za odpowiedź
Dybasek

Postautor: lala3824 » 17 lis 2010, 18:45

i po co te nerwy:-)))
lala3824

Postautor: kuffs » 17 lis 2010, 20:13

jeśli student prawa chce zostać kuratorem sądowym to znaczy, że jest słaby i ma już świadomość, że prawnik z niego nie będzie :lol:
kuffs

Postautor: Bosman » 17 lis 2010, 21:27

kuffs pisze:jeśli student prawa chce zostać kuratorem sądowym to znaczy, że jest słaby i ma już świadomość, że prawnik z niego nie będzie :lol:
Buhahaha. Ale wywód.
Jeśli student prawa chce zostać kuratorem sądowym to znaczy to tyle, że chce zostać kuratorem sądowym.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kgb14 » 18 lis 2010, 0:13

kuffs jeśli jesteś prawnikiem lub studentem prawa z takim podejściem to znaczy , że nigdy nie powinieneś być kuratorem i mam nadzieję , że nie będziesz :twisted:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Dybasek » 18 lis 2010, 11:59

kuffs dla Twojej wiadomości kończąc studia już będę prawnikiem a to jaką dalsza drogę obiorę to już tylko i wyłącznie moja sprawa a to, że nie dla wszystkich kasa jest wyznacznikiem tego co chce robić w życiu to chyba dobrze bo wystarczająco mamy materialistów na świecie. A to, że chce wykonywać zawód który będzie mnie satysfakcjonował nie znaczy, że byłabym kiepska w zawodach stricte prawniczych
Dybasek

Postautor: morphine » 18 lis 2010, 15:28

Kuffs ja uważam, że pierwsza cześć zdania napisanego przez kgb14 jest zbędna, ale zdecydowanie zgadzam się z jego drugą częścią.
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: kuffs » 18 lis 2010, 16:26

jeśli ktoś studiuje prawo, kończy prawo to z myślą, aby wykonywać zawód prawnika. Jeśli ktoś jest studentem medycyny to chce być lekarzem, a nie na przykład przedstawicielem firmy farmaceutycznej. Można tak wymieniać w nieskończoność. Skoro przyszły prawnik chce wykonywać zawód kuratora to znaczy, że coś jest nie tak. Wnioski nasuwają się same.

Dla zainteresowanych idealistów oświadczam, że już od ponad 10 lat jestem kuratorem zawodowym. Podejmowałem studia resocjalizacyjne z myślą o zawodzie kuratora sądowego. Na ostatniej rekrutacji w moim sądzie były dwie osoby po prawie. ¯adna się nie dostała. Uważam, że prawnik nie nadaje się do zawodu kuratora. Jeśli student prawa jest dobry to nie zawraca sobie głowy zawodem kuratora.

Odnośnie kwestii materializmu oraz pracy dla kasy to nie widzę żadnego związku.
kuffs

Postautor: morphine » 18 lis 2010, 16:52

Cóż za "błyskotliwy" sposób rozumowania.
Według Cibie tylko osoby które skończyły resocjalizację powinny być kuratorami???
A skąd ta wiedza ile było osób po prawie? Czy byłeś w komisji rekrutacyjnej?
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Następna

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...