biblioteka profesjonalisty:)

Poszukuję, polecam, informuję ... czyli wszystko to, czym chciałbyś podzielić się z kimś jeszcze :)

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

biblioteka profesjonalisty:)

Postautor: Kate » 30 maja 2008, 22:21

Witam wszystkich,
wlaśnie przeglądam najnowszy zakup, tj. książeczki z serii Biblioteka Profesjonalisty wydawnictwa parpamedia. W skład serii wchodzą 3 pozycje, mianowicie:
1. Rozpoznawanie problemów alkoholowych pacjentów
2. Jak pomagać osobom pijącym alkohol ryzykownie i szkodliwie
3. Przewodnik do procedury zobowiązania do leczenia odwykowego.

Koszt każdej pozycji wynosi 10 zł + 12 zł przesyłka. Zainteresowanych ewentualnym kupnem odsyłam na stronę PARP-y - www.parpa.pl. Myślę, że w naszej branży znajomość tych problemów będzie niezwykle przydatna.

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Kate

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Bosman » 02 sty 2009, 21:00

Od dawna chodziła za mną chęć odświeżenia tego wątku i dodania kilku swoich propozycji do Biblioteki Kuratora Profesjonalisty (może nie do końca zgodnie z intencją Kate, inicjującej ten wątek - ale mam nadzieję konstruktywnie):
1) "Złudzenia, które pozwalają żyć" - (red.) M. Kofta. T. Szustrowa
2) "Człowiek wśród ludzi - zarys psychologii społecznej" - B. Wojciszke
3) "Stanowczo, łagodnie, bez lęku" - M. Król-Fijewska
4) "Sztuka wywiadu. Lekcje mistrza" - L. Grobel
5) "Redagowanie tekstów" - J. Billingham
6) "Pojedynek na słowa. Techniki erystyczne w publicznych sporach" - M. Kochan
7) "Nauka logicznego myślenia" - D.Q. McInerny
8) "Sztuka argumentacji" - R. Mayer
9) "Sztuka argumentacji - słownik terminologiczny" - K. Szymanek
10) "Sztuka argumentacji - ćwiczenia w badaniu argumentów" - K. Szymanek, K.A. Wieczorek, A.S. Wójcik
11) "Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka" - R.B. Cialdini
12) "Docenić konflikt" - W. Haman, J. Gut
13) "Karafka La Fontaine'a" - M. Wańkowicz
14) "Jak pisać" - M. Kuziak, S. Rzepczyński
15) "Cud uważności" - T.N. Hanh

Pozdrawiam
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: noelka » 21 lut 2009, 21:37

http://www.rpo.gov.pl/index.php?md=4473 ... znalezione

To link do Biuletynu Rzecznika Praw Obywatelskich nr 59 pt. "Wykonywanie środków probacji i readaptacji skazanych w Polsce". Polecam lekturę!!!
noelka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: Orange » 11 lut 2010, 22:39

Dorzucę moja ulubioną i pracowo i osobiście - M. B. Rosenberg "Porozumienie bez przemocy. O języku serca". Rosenberg pisze o tym, że możemy słuchać uszami szakala, lub sercem żyrafy. Jak może wiecie - żyrafa ma największe serce wśród zwierząt...Stanowczo polecam, bo porozumienie bez przemocy ułatwia życie. :lol:
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Bosman » 18 lut 2010, 20:50

Orange pisze:Dorzucę moja ulubioną i pracowo i osobiście - M. B. Rosenberg "Porozumienie bez przemocy. O języku serca". Rosenberg pisze o tym, że możemy słuchać uszami szakala, lub sercem żyrafy. Jak może wiecie - żyrafa ma największe serce wśród zwierząt...Stanowczo polecam, bo porozumienie bez przemocy ułatwia życie. :lol:

Popieram i również polecam.
SK

ps. ostatnio mam na warsztacie:
Pisanie raportów - M. Netzley, C. Snow
Logika zwyciężania sporów - M. Pirie
Diagnoza w resocjalizacji - E. Wysocka
(można coś znaleźć dla siebie, zawodowo i niezawodowo)
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Orange » 18 lut 2010, 21:27

Moim zdaniem koniecznie dla dorosłych, a może jeszcze bardziej dla rodzinnych :?:
James Gilligan [i]Wstyd i przemoc. Refleksje nad smiertelna epidemią.
Książka smutna, ale jakże pasjonująca. Koniecznie :wink: [/i]
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 22 lut 2010, 21:03

A ja z kolei polecam książkę Anny Salter, amerykańskiej psycholożki i terapeutki, pt. Drapieżcy, która porusza problematykę tego, kim są i jak działają przestępcy seksualni. Napisana bardzo przystępnym językiem.

Obrazek
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Orange » 02 wrz 2010, 21:53

1. R. K. James i B.E. Gilliland "Strategie interwencji kryzysowej" - jest w niej, to co powinno być, poukładane i poszufladkowane. Jest i o tym jak zadbać o bezpieczeństwo podczas różnych interwencji, a także w miejscu pracy.

2. E. Berne "W co grają ludzie. Psychologia stosunków międzyludzkich" - po niej zaczęłam skupiać się na tym, by komunikować się jak "dorosły", a nie "rodzic", czy "dziecko". Moim zdaniem można popracować z tą książeczką nad komunikacją interpersonalną i zdemaskować różne gry.
Jest też druga część "Dzień dobry i co dalej" ale nie przebrnęłam...

3. Tę czytam i ćwiczę a la long - I.K. Berg i S.D. Miller "Terapia krótkoterminowa skoncentrowana na rozwiązaniu" - sztuką TSR są m.in. pytania - tak proste i oczywiste, że tak trudne, że hej - ale warto. Bardzo podoba mi się też w TSR, że klienta traktuje się jak eksperta od własnego życia! Nie nagina się go do swoich pomysłów i nie podsuwa "rad babci Kazi"; że podkreśla się i wydobywa z niego mocne strony. Dostrzegać w człowieku, to co w nim cenne, wartościowe, przyglądać się zmianie i temu jak pokonuje przeszkody...
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 21 wrz 2010, 23:37

Na rynku wydawniczym, ukazała się w tym roku pozycja autorstwa Anny Muszyńskiej - Naprawienie szkody wyrządzonej przestępstwem.

Obrazek

Link do opisu: KLIK
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Bosman » 20 mar 2011, 13:45

Przy okazji zbliżającego się terminu przeniesienia siedziby zespołów kuratorskich SR w Elblągu (ps ostatnie przeniesienie miało miejsce ponad rok temu), w kilkuosobowym gronie padła propozycja stworzenia "biblioteczki kuratorskiej". Przygotowałem 2 kartony książek z prywatnego zbioru (m.in. z tematyki psychologiczno-pedagogiczno-filozoficzno-duchowo-samorozwojowej). Pomysł uważam za całkiem udany. Co o tym myślicie?
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kuffs » 20 mar 2011, 16:21

"m.in. z tematyki psychologiczno-pedagogiczno-filozoficzno-duchowo-samorozwojowej" - podoba mi się to określonko :D :D :D
kuffs

Postautor: Orange » 20 mar 2011, 20:18

bosman pisze:Co o tym myślicie?

Tak do końca, to chyba nie wiem o co pytasz...
Jeśli o pomysł z "biblioteczką" - uważam, że fajna/słuszna sprawa :)
Jeśli o przygotowane 2 kartony - życzliwy gest :wink:

Ufam, że jak kiedyś wpadnę do Elbląga, to po koleżeńsku coś wypożyczycie...Pozdrawiam cały Zespół - trzymajcie się! Podczas przeprowadzki, grunt to dobrze opisać kartony :D
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 20 mar 2011, 22:34

Orange pisze:Ufam, że jak kiedyś wpadnę do Elbląga, to po koleżeńsku coś wypożyczycie... :D
Oczywiście, że wypożyczymy...Pozdrawiam w imieniu naszych zespołów.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

priligy 60 mg tablets

Postautor: ruccugs » 29 sie 2024, 16:12

<a href=https://enhanceyourlife.mom/>buy priligy online</a> Gul M, Turan B, Ugur M, Turer A, Findikcioglu U, Ergelen M, Uyarel H
ruccugs

Wróć do Ogłoszenia