Uchwała SN ws. egzekucji kontaktów z małoletnim

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

UchwaŁa SN ws. egzekucji kontaktów z maŁoletnim

Postautor: Aurelius » 14 lip 2011, 19:37

Poniżej zamieszczam link do Uchwały SN z dn. 18.03.2011 r. o sygn. akt III CZP 139/10 ws. przedstawionego zagadnienia prawnego:

>>>> Czy wykonanie postanowień sądu opiekuńczego, określających stałe i powtarzające się kontakty osoby uprawnionej do których dochodzi w miejscu zamieszkania dziecka, podczas, których rodzic sprawujący bezpośrednią pieczę ma obowiązek nie przeszkadzać w tych kontaktach, następuje w trybie art. 1051 k.p.c. czy w postępowaniu unormowanym w art. 598[1] i następne k.p.c.?

---> Uchwała SN III CZP 139/10
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: morphine » 05 lis 2013, 17:38

Nie wiem czy było bom ja dorosły i nie wiem czy w tym temacie:
Interpelacja nr 20560
w sprawie oceny przepisów dotyczących wykonywania kontaktów z dzieckiem:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/interp ... D5004AD3B2
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Ultima » 05 lis 2013, 21:35

Dziękuję za link.
Nie przypominam sobie aby treść interpelacji i odpowiedzi na nią była wcześniej zamieszczana.
Interpelacja dotyczy rozwiązań prawnych mających na celu egzekucję postanowień określających kontakty małoletnich i rodziców, z tego powodu postanowiłam przyłączyć post do tematu założonego przez Aureliusa.
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Wróć do Kuratorzy rodzinni