jak zostać kuratorem

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: tulipanna555 » 18 lis 2011, 20:28

Kochani, weźcie też pod uwagę, że ustawa była tworzona wówczas gdy wszsytkie studia były tylko magisterskie. Nie było wtedy studiów I i II stopnia. To wymagałoby uściślenia w ewentualnej nowelizacji naszej ustawy. Osobiście uważam, że ten Pan spełnia wymogi. Bo 3 lata licencjatu z reso to jakby trochę więcej niż np. studia techniczne (jak w ustawie "inne studia magisterskie") i pożal się (ktośtam) podyplomówka z reso. No ale, nie mnie było oceniać. A co do motywacji Zdzisia....to chyba kuffs ma rację, że z takim tonem....
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: Aurelius » 19 lis 2011, 0:12

Tulipanno, tutaj musimy być konsekwentni w obie strony. Jeśli wymagamy, aby nasze zadania, obowiązki wynikały wprost z konkretnych zapisów, a nie jakiejś nadinterpretacji, to również musimy przestrzegać tej litery prawa w drugą stronę - kiedy nam coś nie pasuje lub jest nie po naszej myśli. Aktualny stan prawny mamy taki, że kandydat na aplikanta musi m.in. posiadać tytuł magistra z zakresu kierunkowych nauk, a jeśli posiada tytuł mgr., lecz nie kierunkowy, to musi mieć ukończone kierunkowe studia podyplomowe. Oczywiście masz rację, że należy poddać dyskusji to, czy osoba z tytułem mgr. akademii rolniczej i kierunkową podyplomówką, jest z automatu lepszym kandydatem od osoby, która ukończyła kierunkowy licencjat ;)

Tulipanno, pierwsze szkoły, oferujące tzw. studia licencjackie były już w drugiej połowie lat 90.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: tulipanna555 » 19 lis 2011, 18:50

No i zgodnie z literą prawa Zdzisio został zdyskwalifikowany. A swoją drogą Aureliusie, nie miałam pojęcia, że studia licencjackie funkcjonują już tak długo. Człowiek codziennie sie czegoś uczy :) A poziom niektórych studiów podyplomowych...no cóż - również pozostawia wiele do życzenia... <bezradna> A może to nie chodzi o poziom nauczania, tylko o podejście studentów (?) - niewielkim wysiłkiem chcą mieć po prostu kwitek, więc i wykładowcy się nie wysilają. Jest jak jest. Osobiście uważam, że podyplomówka z reso to trochę mało (zakładając że się ma ukończoną np. akademię rolniczą). Sama wiem ile po 5 latach reso musiałam sie jeszcze uczyć żeby się dostać na aplikację a nie należę i nie należałam do leniwych naukowo
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy

Chcę zostać kuratorem

Postautor: sylwuska25 » 01 lip 2013, 14:01

Witam,
Jestem początkująca więc chciałabym zadać pare pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mianowicie chodzi o czy mogę składać dokumenty aplikację na kuratora sądowego jeśli w Sądzie Okręgowym mojej miejscowości w danej chwili niema konkursu na aplikację?? Czy muszę czekać aż będzie informacja o takim konkursie?? drugą rzeczą jest to czy będąc kuratorem mogę pracować nadal jako nauczyciel??
Piszę z nadzieją szybkiego odzewu :)
Pozdrawiam
Sylwia
sylwuska25

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jarosj » 01 lip 2013, 14:21

Jeżeli nie ma konkursu, to oczywiście nie możesz w nim startować, tj. składać dokumentów. Nie wiem, jak w twoim sądzie to jest rozwiązane, ale w moim bywało, że takie dokumenty były przyjmowane i w przypadku zwolnienia się etatu i ogłoszenia konkursu, osoby które deklarowały chęć startowania w nim, były o tym informowane. Z tego co wiem, teraz tak nie jest.
Na wykonywanie innego zawodu w przypadku pozytywnego wyniku w konkursie, musiałabyś mieć zgodę prezesa sądu. I choć jest to teoretycznie możliwe, to praktycznie nie możliwe. Nie dasz rady pogodzić wykonywania tych 2 zawodów jednocześnie, a i wątpię byś otrzymała taką zgodę. Tą informację znalazłabyś w ustawie o kuratorach sądowych, z którą powinna się zapoznać na początku, jeżeli planujesz zmianę zawodu.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: sylwuska25 » 01 lip 2013, 14:53

:) od razu sprecyzuję szybko swoje pytanie, ponieważ wiem że potrzebna byłaby mi zgoda prezesa, ale bardziej chodziło mi o kontekst praktyczny czy byłoby to możliwe :) mimo to dziękuję za odpowiedź :) jestem usatysfakcjonowana ;) pozdrawiam
Sylwia
sylwuska25

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tulipanna555 » 02 lip 2013, 18:08

W praktyce to uważam, że nie. Masz dyżury w Sądzie a i lekcje np. do 14 ej w szkole. Teren, wywiady... nieeeee, no my tu ciągle narzekamy na przeciążenie pracą bo jest jej masę, nie wyobrażam sobie pracować na 2 etatach, kiedy żeby wszystko ogarnąć, jeżdzę w teren również w niedziele..
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy

Re: Chcę zostać kuratorem

Postautor: Ultima » 02 lip 2013, 18:28

sylwuska25 pisze:Mianowicie chodzi o czy mogę składać dokumenty aplikację na kuratora sądowego jeśli w Sądzie Okręgowym mojej miejscowości w danej chwili niema konkursu na aplikację?? Czy muszę czekać aż będzie informacja o takim konkursie?? drugą rzeczą jest to czy będąc kuratorem mogę pracować nadal jako nauczyciel??
Piszę z nadzieją szybkiego odzewu :)
Pozdrawiam

O to czy możesz złożyć dokumenty najlepiej dopytać kuratora okręgowego z danego okręgu sądowego. W moim okręgu dokumenty przyjmowane są wyłącznie na ogłoszony konkurs.
Praca na dwóch etatach byłaby trudna do pogodzenia. Nie wykluczam natomiast sytuacji pełnienia służby kuratorskiej i pacy np. na 1/4 etatu jako nauczyciel. Trzeba się przy tym liczyć ze znacznym przeciążeniem i pracą w weekendy.
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Poprzednia

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...