Kara ograniczenia wolnosci...

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kara ograniczenia wolnosci...

Postautor: Beta » 18 lut 2006, 17:53

witam
jestem kuratorem spolecznym i mam pytanka odnosnie kary ograniczenia wolnosci z obowiazkiem wykonywania nieodplatnej kontrolowanej pracy na cele spoleczne:
1. w jaki sposob mozemy kontrolowac czy on pracuje czy nie?
2. kiedy skladamy sprawozdanie z zakonczenia dozoru, jesli skazany odpracuje wszystkie godziny wczesniej niz okreslono w wyroku?
pozdrawiam
Beta

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 18 lut 2006, 19:58

Ad.1 Tymi sprawami powinien się raczej zajmować kurator zawodowy, który musi otrzymywać z zakładu pracy informacje o przeprowadzonych godzinach przez skazanych
Ad.2 Sprawozdanie z zakończenia dozoru składamy po zakonczeniu wykonywania kary przez skazanego. Sytuacje kiedy skazany wykona karę wczesniej niż okreslono w wyroku nie mogą mieć miejsca! Na tym polega między innymi dolegliwość kary ograniczenia wolności, iż jest on rozciągnięta w czasie. Wczesniejsze wykonanie kary ograniczenia wolności jest poważnym uchybieniem (wyznaczonego pracownika i kuratora zawodowego) i można to porównać do wcześniejszego wypuszczenia więźnia z zakładu karnego samowolnie przez przykładowo strażników czy wychowawcę :roll:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Beta » 05 mar 2006, 18:14

to ja mam bazowac tylko na tym co mowi dozorowany?
czy moze taki dozorowany otrzymuje jakis dokument, na ktorym ma wpisywana ilosc godzin przez niego przepracowanych?
pzdr
Beta

Postautor: BartK » 05 mar 2006, 22:20

Bartłomiej pisze:Ad.1 Tymi sprawami powinien się raczej zajmować kurator zawodowy, który musi otrzymywać z zakładu pracy informacje o przeprowadzonych godzinach przez skazanych

Pierwszy raz cytuję sam siebie, ale jak widać jest to konieczne :) Beta Ty musisz pisac w sprawozdaniach, to co usłyszałaś od dozorowanego, a wszystko zweryfikuje kurator zawodowy i udzieli Ci stosownych informacji oraz instrukcji.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Beta » 06 mar 2006, 0:15

umiem czytac ze zrozumieniem :evil:
hehe tzn. ze kurator zawodowy powinien mnie laskawie powiadomic kiedy zakonczyc dozor ;-)
a moze powinien rowniez wspolpracowac chociazby z Urzedem Pracy czy Policja, a ja tylko pisalabym to co dozorowany sobie wymysli, ups tzn. powie... :D
Beta

Postautor: kesey » 06 mar 2006, 0:43

Najprościej zweryfikować opinie skazanego w zakładzie pracy, w którym powinien on odbywać karę ograniczenia wolności. Wydaje mi się, iż sprawując dozór w takiej sprawie, nie nadużyjesz swych uprawnień.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: jurek » 06 mar 2006, 2:48

:D
Ostatnio zmieniony 06 mar 2006, 2:52 przez jurek, łącznie zmieniany 1 raz
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: jurek » 06 mar 2006, 2:50

Beta gratulacje za bystrość umysłu moim zdaniem to wygląda tak.
Odpowiedz na pytanie nr.1
Pytanie zresztą trochę dziwne no bo niby jak mażesz inaczej sprawdzić jak nie tak jak pisze kesey - jasne że w zakładzie pracy.
W zakładach takich prowadzą harmonogram pracy na podstawie którego możesz kontrolować dozorowanego w miejscu w którym prace tę wykonuje. Kontrola nie polega tylko czy skazany wykonał godziny ale też czy wypełnił dyspozycje art. 53 §1 i 2.kkw.
Odpowiedz na pytanie nr. 2
Oczywiście na koniec okresu próby ale domyślam się że wiesz to co napisałem a chodzi Ci co się dzieje jeżeli skazany wykonał godziny wcześniej a miał dozór na czas wykonywania kary. Tutaj są dwa wyjścia albo dozór trwa tyle na ile opiewa wyrok czyli np. trzy miesiące nawet jeżeli skazany wykonał prace w jeden miesiąc.
Albo gdy kurator złoży wniosek o uznanie kary za wykonaną a sąd postanowieniem przychyli się do tego wniosku. Oczywiście po uprawomocnieniu się postanowienia.
THE END
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Beta » 06 mar 2006, 17:24

a moze w zakladzie pracy powienien sprawdzac kurator zawodowy hehe
dzieki za pomoc :wink:
buziaki
Beta

Postautor: BartK » 06 mar 2006, 23:13

Beta pisze:a moze powinien rowniez wspolpracowac chociazby z Urzedem Pracy czy Policja, a ja tylko pisalabym to co dozorowany sobie wymysli, ups tzn. powie... :D

Nie wiem co Ty jako kurator społeczny chcesz robić w urzędzie pracy w sprawie podopiecznego? Załatwisz mu pracę? Jak dla mnie, to możesz kontaktowac się w sprawie skazanego nawet z miejscowym proboszczem.
Natomiast z zakładami pracy wystarczy, iż kontaktuje się kurator zawodowy (chyba, że mu się nie chce). Inaczej ma miejsce niepotrzebne dublowanie czynności. Może nie masz nic lepszego do roboty, ale wyznaczony pracownik w zakładzie nie jest zapewne szczęśliwy, że o tego samego skazanego pyta ciągle dwóch kuratorów (chyba, że też nie ma nic lepszego do roboty).
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Beta » 07 mar 2006, 1:25

dostalismy wykaz co powinny zawierac karty czynnosci dozoru i min. jest tam zapis: kontakty z roznymi instytucjami, np. Policja, OPS czy PUP
wiec to moim wymyslem nie jest... :roll:
a moze mam mozliwosc zalatwienia pracy podopiecznym... :wink: moze inaczej, mam staly dostep do ofert pracy (osobisty)
bardzo bym sie cieszyla gdyby kurator zawodowy interesowal sie chociazby tym czy dozorowany jest zarejestrowany jako osoba bezrobotna, jednak z autopsji wiem, ze zdarza sie to baaardzo rzadko... niestety
ech.. mysle, ze dalsza dyskusja nie ma zadnego sensu
pozdrawiam serdecznie
Beta

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi