autor: jarosj » 09 gru 2012, 20:34
Ale ja się nie pytam, czy jest skazany, tylko jak to się stało (jaką procedurę wobec niego zastosowano), że był w zk, a teraz jest na wolności. Ta ogólnie rzecz biorąc, to było to możliwe albo w wyniku udzielenia mu przerwy w odbywaniu kary, albo w wyniku przepustki. W tym pierwszym wypadku to jest wyjście z zk na dłużej, a przepustka to wyjście krótkotrwałe. I żeby było jasne. Raczej ci tak na szybko nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi, ale pytam się dlatego, że jeżeli znajdzie się ktoś mądrzejszy, to może to mieć znaczenie, jeżeli chodzi o kwestie, o które się pytam.
Ogólnie rzecz biorąc i tak niezobowiązująco. Jeżeli ten mężczyzna wyszedł z zk na przerwę, to nie jest osobą osadzoną i wtedy stosuje się do niego wszystkie zasady odnośnie ubezpieczenia, jak do każdego innego. I teraz tak - nie wiem, jak to jest szczegółowo, ale osoba, która nie jest zarejestrowana w PUP i nie pracuje, to nie ma ubezpieczenia. Ale kto i za co płaci, to się powinieneś pytać na forum NFZ, jakimś lekarskim, pracowników PUPów itp. Nas te kwestie nie dotyczą aż tak bardzo, ale są tu kuratorzy, którzy nieźle się znają, to może ci ktoś coś napisze.
A jeżeli chodzi o drugą sytuację - przepustka. To się powinieneś pytać na forum SW, bo wtedy ten człowiek byłyby osobą osadzoną, a ja nie wiem, czy takie osoby są ubezpieczone, przez kogo i w jakim zakresie. Ale może znowu znajdzie się ktoś mądrzejszy.