Interpretacja art. 1,12 i 79 u.p.n.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Interpretacja art. 1,12 i 79 u.p.n.

Postautor: ?ukasz1508 » 20 gru 2012, 23:29

Witam serdecznie!!!
Spotkałem się dzisiaj z „dziwną” interpretacją kilku art. z u.p.n. Ciekawy jestem co o tym myślicie, ale do rzeczy:
Nieletni w wieku 17 lat dostaje nadzór kuratora (demoralizacja). W trakcie trwania nadzoru okazuje się, że w/w nieletni nadużywa alkoholu i zażywa narkotyki (mówiąc ogólnie ma z tym bardzo duży problem – uzależnienie – nie radzi sobie z tym problemem). Podjęte przez kuratora próby pomocy nieletniemu (bez szczegółów) okazują się bezskuteczne. Nieletni osiąga pełnoletność i teraz uwaga:
-mając na uwadze art. 1 u.p.n., art. 12 u.p.n. oraz art. 79 u.p.n. (czy Sąd może skierować nieletniego do specjalistycznego ośrodka, w którym zostanie udzielona mu stosowna pomoc – leczenie odwykowe; czy Sąd może zmienić środek wychowawczy, gdy nieletni ma 18 lat?).
Specjalnie nie piszę nic o interpretacji jaką dzisiaj usłyszałem, aby nic nie sugerować. Wypowiem się na końcu :D
Pozdrawiam wszystkich, życząc WESO£YCH ¦WI¡T
Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych, a zapominać o swoich. - Cyceron
?ukasz1508

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 21 gru 2012, 2:28

Witaj, no chyba faktycznie musiała być dziwna. Kluczowe znaczenie ma art. 73§1 upn., o którym nie wspominasz. Skoro umieszczenie w podmiocie leczniczym ustaje z mocy prawa z chwilą ukończenia przez nieletniego lat 18 to tym bardziej nie ma możliwości zastosowania takiego środka po przekroczeniu tej granicy wiekowej.

Zmiana środka wychowawczego po ukończeniu 18, 19, czy nawet 20 roku życia jest możliwa przez sąd rodzinny jeśli nieletni dopuścił się czynu karalnego przed ukończeniem 17 roku życia, jednakże jego sprawa jest rozpatrywana już po osiągnięciu pełnoletności, ale wówczas wyłącznie w przypadku, gdy warunki i cechy osobiste nieletniego przemawiają za zastosowaniem środka poprawczego.

Innym odstępstwem od reguły jest art. 10§4 kk., lecz wówczas nie orzeka sąd rodzinny, lecz sąd karny. W tej sytuacji można stosować środki lecznicze, gdyż art. 73 upn. wskazuje, że w takim przypadku są one wykonywane do 21 roku życia.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: ?ukasz1508 » 21 gru 2012, 22:43

No właśnie kesey, tak też myślałem. Sąd nie może zmienić środka w wieku 18 lat. Ponadto osoba wysłana na leczenie musi wyrazić zgodę. Utwierdziłem się w tym przekonaniu. Co do interpretacji, z którą się spotkałem - napiszę krótko… kolega stwierdził, że Sąd może zmienić środek wychowawczy nawet w wieku 18 lat - bzdura!!!
Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych, a zapominać o swoich. - Cyceron
?ukasz1508

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Kuratorzy rodzinni