waznż

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: weronika22 » 02 cze 2006, 21:00

---------- 20:14 02.06.2006 ----------

hej
wiem ze ten temat jest dla niektorych nudny ale prosze niech ktos mi powie czy zeby zostac kuratorem zawodowym trzeba miec ukonczone 24 lata? czy to tylko plotka? :!:

---------- 21:00 ----------

chciałam jeszcze dodać, że czytałam ustawę i nic na ten temat nie ma ....
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy duzo ludzi ubiega sie o pracę jako kurator?
weronika22

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: gaga » 02 cze 2006, 22:04

poniekąd tagranica wiekowa wynika z ustawy bowiem należy mieć wyksztłc. wyższe magisterskie ale przecież nikt nie powiedziałze np 20 latek nie może mić ukończonych studiów wyższych Są to pzryadki niezwykle rzdakie ale...... w pzryrodzie różne rzeczy i zajawiska się zdarzają
gaga

Postautor: weronika22 » 03 cze 2006, 15:33

---------- 15:23 03.06.2006 ----------

dzięki ci bardzo!!!! Masz rację bo ją mówię o przypadku kiedy podejmuje się studia 2 lata w rok! Zastanowiło mnie to bo przestudiowałam ustawę i o wieku ani słowa..
Jak tak czytam posty z tego forum to nie mogę doczekać się momentu kiedy skończę te studia i złożę papiery na aplikację...
Tylko realnie muszę podejść chyba do tej sprawy bo w tym naszym kraju obawiam się, że bez "pleców" w sądzie nie będę miała szans...

---------- 15:33 ----------

dzięki ci bardzo!!!! Masz rację bo ją mówię o przypadku kiedy podejmuje się studia 2 lata w rok! Zastanowiło mnie to bo przestudiowałam ustawę i o wieku ani słowa..
Jak tak czytam posty z tego forum to nie mogę doczekać się momentu kiedy skończę te studia i złożę papiery na aplikację...
Tylko realnie muszę podejść chyba do tej sprawy bo w tym naszym kraju obawiam się, że bez "pleców" w sądzie nie będę miała szans...
weronika22

Postautor: romantico25 » 03 cze 2006, 17:09

Może w Polsce jest jak jest, troche smutne ze wykorzystasz swoje znajomosci, by dostac ta prace,mam nadzieje ze jak dostaniesz ta prace to wykorzystasz te "plecy" do pomocy podopiecznym.
romantico25

Postautor: weronika22 » 04 cze 2006, 11:24

chyba żle się zrozumieliśmy!! Ja nie mam żadnych "pleców" w sądzie i właśnie ubolewam nad tym bo ta praca to moje marzenie, a przez to co mamy w naszym kraju to marzenie morze sie niespełnić przez właśnie takich co posługują sie znajomościami!! Pewnie gdybym miała "plecy" to nie byłabym na tym forum... Ale tak czy owak na pewno będę próbować swoich sił !!
weronika22

Postautor: Martucha » 04 cze 2006, 17:32

hej ludzie z takim nastawieniem jeszcze nikt nigdzie sie nie dostal ; fakt, moze o wieku w ustawie nie ma mowy, jednak o studiach wyższych tak ; poza tym niezwykle rzadko przyjmuje sie osoby bez praktyki w pracy zarówno z zakresu resocjalizacji jak i pracy opiekunczo-wychowawczej ,wiec warto zastanowic sie nad wolontariatem ; praktyki na studiach to troche za malo ; przyjmuje sie chociazby z tego wzgledu osoby strsze.
Martucha

Postautor: weronika22 » 04 cze 2006, 20:03

hmm.. no cóż trzeżwe, ale prawdziwe spojrzenie na świat.
Mam pytanie czy są w ogóle przyjęcia na aplikację zaraz po studiach czy raczej nie ma na to szans?
weronika22

Postautor: kesey » 05 cze 2006, 0:36

Witam :!:
Nie ma żadnych przeszkód natury formalnej, które wykluczałyby przyjęcie na aplikację osoby, która nie ma jeszcze żadnego doświadczenia w pracy opiekuńczej lub resocjalizacyjnej. Ustawa jasno precyzuje, że aplikant ma spełniać warunki określone art. 5 pkt 1-4 i przedstawić aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego, dotyczącą jego osoby. Nie wprowadza również kryterium wieku, na co zwrócili uwagę już moi przedmówcy słusznie wskazując, iż wyznacznikiem jest przede wszystkim ukończenie studiów wyższych magisterskich.
Doświadczenie w prowadzeniu działalności opiekuńczej, wychowawczej, bądź resocjalizacyjnej jest wymagane od kuratora społecznego, ale ten nie przechodzi rocznego okresu aplikacji, tylko podejmuje obowiązki w krótkim czasie, od okresu powołania go do pełnienia tej funkcji. Dlatego pozwolę sobie nie zgodzić się z poglądem, wyrażonym przez Martuchę (przynamniej w części odnoszącej się do opinii, że zespoły kuratorskie to kółka emerytów i rencistów).
Natomiast rozważania o koneksjach i protekcji mogłyby stać się przedmiotem dyskusji na forum, gdyby opierały się o fakty a nie tylko obiegowe opinie, przybierające postać stugębnej plotki. To chyba efekt nadmiernie dużej ilości czasu, spędzanej przed telewizorem ... polecam raczej dobrą książkę, byle nie z gatunku political fiction.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: weronika22 » 05 cze 2006, 21:23

Dziekuję.. A to pesymistyczne podejście wynika u mnie stąd, że w swoim życiu wiecznie się z tym spotykam i naokrągło ktoś się tym chwali. Przeraża mnie to bo już na starcie czuje się człowiek zniechęcony. Kesey, mam pytanie jeszcze piszesz o zaświadczeniu o niekaralności więc czy należy złożyć je razem z resztą papierów na aplikację?
Pozdrawiam
weronika22

Postautor: kesey » 05 cze 2006, 23:07

Ależ proszę- cała przyjemność po mojej stronie Weroniko :D
Tak. Najlepiej byłoby złożyć zaświadczenie o niekaralności razem z resztą dokumentów. Nabór na aplikację jest uzależniony od przyznania etatów w danym okręgu, więc czas oczekiwania na zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną i egzamin może być bardzo różny. W najgorszym wypadku ryzykujesz tylko tyle, że zostaniesz wezwana do złożenia bardziej aktualnej informacji z Krajowego Rejestru Karnego.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: weronika22 » 06 cze 2006, 11:25

kesey! Potrafisz podniesść człowieka na duchu!!
Dzięki!
Zacznę powoli dogłębniej studiować ustawę...
Pozdrawiam i może lepiej nie dziękuję....
weronika22

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...