sprawozdanie z nadzoru

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

sprawozdanie z nadzoru

Postautor: Inez » 20 sie 2008, 12:34

:) Witam wszystkich serdecznie. Jestem od niedawna kuratorem społecznym. Mam do napisania sprawozdanie z nadzoru nad nieletnim i z nadzoru nad sprawowaniem władzy rodzicielskiej, ale nigdy tego nie pisałam i nie wiem jak to ma wyglądać :( . Mój kurator zawodowy jest obecnie na urlopie, błagam pomóżcie, może ktoś mógłby przysłać mi coś na wzór. Za pomoc z góry dziękuję . Mój e-mail inez61@o2.pl
inez
Inez

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: sprawozdanie z nadzoru

Postautor: Bosman » 21 sie 2008, 16:09

Inez pisze::) Witam wszystkich serdecznie. Jestem od niedawna kuratorem społecznym. Mam do napisania sprawozdanie z nadzoru nad nieletnim i z nadzoru nad sprawowaniem władzy rodzicielskiej, ale nigdy tego nie pisałam i nie wiem jak to ma wyglądać :( . Mój kurator zawodowy jest obecnie na urlopie, błagam pomóżcie, może ktoś mógłby przysłać mi coś na wzór. Za pomoc z góry dziękuję . Mój e-mail inez61@o2.pl

Witam,
Wydaje mi się, że takich spraw nie powinno się załatwiać "drogą internetową" - poprzez forum (m.in. ze względu na brak możliwości identyfikacji osoby podającej się za kuratora społecznego) - lepiej zgłosić się do siedziby kuratorów rodzinnych właściwego ("swojego") Sądu i tam prosić o konsultację/pomoc.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Kobra » 21 sie 2008, 21:29

Inez, domyślam się, że chodzi o sprawozdanie z objęcia nadzoru.
Nie istnieje jednolity wzór/druk tego sprawozdania, jak i dalszych sprawozdań z nadzoru. Dlatego też, tak jak napisał Bosman,powinnaś ze wszystkimi problemami w tym zakresie zwracać się do zespołu kuratorów rodzinnych, w którym pełnisz funkcję kuratora społecznego. Nadzorującego Ciebie kuratora zawodowego będącego na urlopie, na pewno zastępuje inny kurator zawodowy, który z pewnością udzieli Ci stosownego instruktażu.
Pozdrawiam.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: sstacha » 13 cze 2009, 20:12

Witam ja również jestem świeżym kuratorem. Chciałabym wiedzieć na co w szczególności należy zwrócić uwagę w takim sprawozdaniu?
sstacha

Postautor: august75 » 14 cze 2009, 8:44

Hej, ja też jestem od niedawna kuratorem, ale już pisałam i sprawozdania z objęcia nadzoru i sprawozadania z wywiadów, stąd też moje pytanie czy chodzi o to pierwsze czy drugie?
august75

Postautor: sstacha » 14 cze 2009, 14:22

w zasadzie i z nadzoru i wywiadów
sstacha

Postautor: august75 » 14 cze 2009, 20:27

Do wywiadu jest wzór formularza, który ewentualnie można zmodyfikować
W sprawozdaniu z objęcia nadzoru umieszczam: WARUNKI MIESZKANIOWE, INFORMACJE DOTYCZ¡CE SYTUACJI FINANSOWEJ RODZINY, INFORMACJE DOTYCZ¡CE UCZESTNIKA, INFORMACJE DOTYCZ¡CE CZ£ONKÓW RODZINY, INFORMACJE DOTYCZ¡CE SYTUACJI OPIEKUÑCZO-WYCHOWAWCZEJ (w zależności od powodu objęcia nadzoru może być historia uzależnienia, itp.) DIAGNOZA WSTÊPNA (ew. prognoza reso), PLAN PRACY Z UCZESTNIKIEM I RODZIN¡, METODY PRACY.
august75

Zieloniutka jak choinka w zimie.

Postautor: Indiana » 26 wrz 2009, 16:40

Mam przyjemność przedstawić sie jako świeżo upieczony kurator społeczny, ale tak jak moi poprzednicy, jestem w lesie. Dostałam dwa powierzenia nad nieletnimi, a nie spotkałam się jeszcze z moim kuratorem zawodowym. Kiedy rozmawiałam z nim a właściwie z nią, nie była specjalnie zainteresowana tym, ze nie mam o tym pojęcia, choć, dowiadywałam się u innych kuratorów, ale poinformowano mnie, że najlepiej zasięgnąć porady u "własnego", ale czas goni. przecież mam 7 dni na kontakt z podopiecznym. Nie wiem czy moja wizyta ma być udokumentowana. Wywiad wiem jak zrobić, ale co z resztą? Prosze o wszelkie wskazówki. Będę wdzięczna.
indiana
Indiana

Postautor: monkamaj » 27 wrz 2009, 14:56

witaj :-)
po nawiązaniu kontaktu masz 14 dni na złożenie sprawozdania, w którym zawierasz informacje dotyczące 1)rodziców - dane personalne, wykształcenie, miejsce pracy, zarobki, stan zdrowia, nałogi, leczenie psychiatryczne, karalność; 2) rodzeństwa - dane personalne, przebieg nauki, miejsce pracy, adres, stosunki z rodzeństwem, 3)warunki mieszkaniowe i bytowe, 4)informacje o nieletnim - dane personalne, stan zdrowia, adres szkoły, klasa, wychowawca, przebieg nauki, sytuacja szkolna, zainteresowania, kontakty rówieśnicze, zachowanie w domu - obowiązki; 5)charakterystyka sytuacji rodzinnej, 6) diagnoza, 7)zamierzeni resocjalizacyjne - plan pracy, 8)zadania do realizacji, 9) metody i technii pracy z podopiecnym, 10) prognoza resocjalizacyjna, 11) źródła informacji

wizyty w domu , szkole zanotowujesz w karcie czynności, ktorą oddajesz co miesiąc, sprawozdanie kolejne w terminie określonym w powierzeniu, najczęściej są to 3 miesiące
monkamaj

Postautor: Indiana » 29 wrz 2009, 18:42

Dzięki za informacje. Spotkałam się z moją zawodową kuratorką i z moimi podopiecznymi. Wykorzystałam Twoje informacje, które były bardzo pomocne. A co do karty wizyt, to proszę wyjaśnij co to jest? czy jest to jakiś formularz, który mam otrzymać od zawodowej Kuratorki, bo nic takiego nie dostałam, czy ja mam sobie taką stworzyć, a jeśli tak to może podeślesz mi wzór. Zależy mi na tej funkcji - jak to się mówi, jednak uważam to za dość trudne zadanie, zważywszy, że podczas objęcia pierwszego nadzoru, pogonił mnie wielki pies (czułam się jak uciekający z krzykiem komornik lub listonosz) :) , dlatego też chcę to robić dobrze. Proszę też o dalsze wskazówki. Mam jeszcze pytanie. Podczas objęcia nadzoru nad nieletnim, spotkałam sie jedynie z matką nieletniego, która udzieliła mi wszystkich informacji nt mnie interesujący, jednak podopieczny był w szkole, czy mam to ując w sprawozdaniu, a termin 7 dni właśnie mija i czy wogóle można tę wizytę uznać za objęcie nadzoru. Oczywiście będę starała się spotkać z podopiecznymi w najbliższym czasie,( mam dwóch i obu nie bylo w domu) również chcę spotkać się z ich wychowawcami w szkole, ale czy tak może być?
indiana
Indiana

Postautor: monkamaj » 02 paź 2009, 16:29

witaj
karta czynności to taki formularz podzielony na dwie tabelki, z lewej wpisujesz datę, dane osoby która udzieliła Ci informacji, oraz miejsce np. "13/09/2009 podopieczny, miejsce zamieszkania" albo "12/09/2009 poradnia odwykowa przy ul. zzzz, A. nNowak, kont. telefoniczny", a po prawej wpisujesz wszystkie istotne informacje które uzuskałaś, jakie podjęłas czynność→ czyli np. że pouczyłaś, wyraziłaś aprobatę dla jakiegoś zachowania, poprowadziłaś rozmowę kierowaną na jakiś temat", wpisujesz tam wszystkie swoje czynności związane z nadzorem, również wizyty w sądzie u kuratora zawodowego
w sprawach swoich podopiecznych powinnaś kontaktować się ze szkołą jak najbardziej
monkamaj

Postautor: jarcar14 » 19 paź 2009, 1:45

wszystkie informacje w tym temacie są zawarte w rozporządzeniach MS , co do objęcia nadzoru w sprawie nieletniego czy też osoby uzależnionej należy nawiązać kontakt z tą właśnie osobą lub podać przyczynę dla której ten kontakt nie nastąpił w określonym terminie :lol:
jarcar14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Indiana » 22 paź 2009, 17:49

Dzięki za wszystkie informacje. Ale mam jeszcze inne, które wynika z sytuacji. Czy orzeczenie sądu w sprawie nieletniego i nadzór kuratora zobowiązuje podopiecznego do realizacji obowiązku szkolnego? A co zrobić wtedy, gdy podopieczny wagaruje, a matka nie specjalnie sie tym przejmuje?
indiana
Indiana

Postautor: camorra » 01 lip 2015, 14:34

czy składa się kartę czynności nadzoru w sprawie uczestnika leczenia odwykowego jeżeli Sąd określił częstotliwość sprawozdań co dwa miesiące ? gdzie to jest uregulowane ? Pozdrawiam
camorra

Podziękował : 32 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Postautor: BBG » 02 lip 2015, 21:53

ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW SPRAWIEDLIWOŚCI ORAZ ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ z dnia 7 maja 1983 r. w sprawie zasad i trybu wykonywania nadzoru nad osobami, w stosunku do których orzeczony został obowiązek poddania się leczeniu odwykowemu.
§ 5. Do obowiązków kuratora wykonującego nadzór nad osobą, w stosunku do której orzeczony został obowiązek poddania się leczeniu odwykowemu, należy:
9) składanie sądowi pisemnych sprawozdań z przebiegu leczenia w terminach określonych przez sąd, nie rzadziej jednak niż co dwa miesiące.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
Awatar użytkownika
BBG
Mod
Mod

Podziękował : 134 razy
Otrzymał podziękowań: 470 razy

Następna

Wróć do Kuratorzy rodzinni