pytanie

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pytanie

Postautor: prosze o pomoc » 14 sie 2006, 12:20

mam pytanie w jakich określonych prypadkach sąd może zawiesić warunkowo wykonanie kary? (pozbawienia wolności). przykładowo miałam wyrok 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4lata i w tym czasie zrobiłam coś czego skutkiem było odwieszenie tej kary. napisałam pismo do sądu o warunkowe zawieszenie/odroczenie tej kary i sąd zrobił to na 5 miesięcy czy w nastepnym posiedzeniu sąd może podtrzymać swoją decyzję? jakie musze spełnić wymagania aby tak sie stało? proszę o odpowiedż. z góry dziękuję.

Przypominam, że każdy identyczny, wielokrotnie zakładany temat będzie blokowany [marek z.]
prosze o pomoc

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 14 sie 2006, 17:14

Aby otrzymać kolejne odroczenie musisz złożyć następny wniosek.

Sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności, jeżeli jej natychmiastowe wykonanie pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki.Odroczenie może być udzielane kilkakrotnie, a jego łaczny czas nie może przekraczac 1 roku( chyba że chodzi o kobietę cięzarną lub w okresie 3 lat po urodzeniu dziecka jeśli sprawuje nad nim opiekę).
Aby odroczyć wykonanie kary muszą istnieć ważne przesłanki, na które powołasz się we wniosku( praca, nauka , opieka nad kimś itd)

Jeżeli okres odroczenia wykonania kary( nie przekraczającej 2 lat ) trwał co najmniej 1 rok, sąd może odwieszony wcześniej wyrok ponownie zawiesić. Może, ale nie musi. Duże znaczenie będzie miała opinia z okresu, kiedy korzystałaś z odroczeń( wywiad kuratora).W sprawie zawieszenia wykonania kary musisz złożyć odrębny wniosek.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi