jurek pisze:są nadal dla mnie zbyt skomplikowane
Następnym razem postaram się to wyrysować

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Sam fakt wyjazdu za granicę skazanego oddanego pod dozór (art. 76 § 2 k.k. – obecnie art. 73 § 1 k.k.) - nawet z zamiarem długotrwałego pobytu - nie daje podstawy do uznania, że uchyla się on od dozoru (art. 78 § 2 k.k. – obecnie art. 75 § 2 k.k.
Oczywiście, nie oznacza to, że w żadnym wypadku nie można takiego wyjazdu uznać za przejaw uchylania się od dozoru. Zależeć to będzie od ustaleń w konkretnej sprawie, dotyczących nie tylko faktu wyjazdu, lecz także innych, jak np. motywów takiego postępowania, postawy skazanego w okresie pobytu w kraju, wykonania ewentualnych obowiązków nałożonych na niego, itp.
jurek pisze:Zgadzam się z wypowiedziami ZET i Juna77 dlatego nie będę powtarzał tego co już Oni napisali.
Natomiast „skróty myślowe” Bartłomieja (już nawet te jaśniejsze) są nadal dla mnie zbyt skomplikowane.
Bartłomiej pisze: Zatem zakazać wyjazdu kurator nie może, ale może wyciągnąć konsekwencje w przypadku wyjazdu bez zgody. Już prościej tego wyjaśnić nie mogłem...
Fajny ten skrót myślowy![]()
![]()
![]()
Kurator niby zakazać i udzielać zgody nie może ale wyciąga konsekwencje w przypadku wyjazdu bez zgody. Dobre !!!
cokie pisze:I to sie nazywa ... ja mam juz rok dozor kuratora ... naleznosci splacilem w ciagu miesiaca , teraz mam mozliwosc wyjazdu do pracy do IRlandi i zgody nie dostalem od kuratora zawodowego od pani kurator... chodz pan kurator spoleczny ma o mnie jak najlepsze zdanie i co ... powiedziane mam ze mozemy wrocic do tematu za pol roku ... pisze pismo wlasnie do sadu moze sad mi zezwoli bo niby moge wyjechac bo zakazu nie mam a jednak nie moge
Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości