Profilaktyka społeczna i Resocjalizacja

Nie wiesz gdzie zamieścić swój temat? Jeśli jest niezwiązany z żadnym z utworzonych działów zamieść go właśnie tutaj.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Profilaktyka spoŁeczna i Resocjalizacja

Postautor: społeczny123 » 19 lut 2007, 23:56

Zainteresowana jestem podjęciem studiów podyplomowych w zakresie Profilaktyki Społeczneji i Resocjalizacji. Czy waszym zdaniem studia te dają pełne kwalifikację do pracy na stanowisku kuratora sądowego, wychowawcy w policyjnej izby dziecka, pogotowiu opiekuńczym, schroniska dla nieletnich, młodzieżowego ośrodka adaptacji społecznej, zakładu poprawczego, zakładu karnego, aresztu śledczego i in.
:?
społeczny123
społeczny123

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Mania » 23 lut 2007, 10:32

Hej.Ja obecnie jestem na studiach podyplomowych na kierunku profilaktyka społeczna i resocjalizacja.To fajne studia :uczymy się o uzależnieniach, o resocjalizacji, poznajemy placówki opiekuńczo-wychowawcze i resocjalizacyjne nie tylko w teorii, ale i w praktyce - prowadzący zabierają nas do tych placówek w ramach praktyk.Myślę, że takie studia to fajna rzecz,ale tylko dla osób, które skończyły jakieś studia pedagogiczne czy psychologiczne.Takie studia podyplomowe jako uzupełnienie wiedzy - owszem, ale jako zdobycie kompletnej wiedzy na temat wychowania, socjalizacji i resocjalizacji - to nie bardzo. Nie wystarczą 2 lata, by poznać to samo, co człowiek poznał w ciągu 5 lat studiów magisterskich.Pozdrawiam.
Mania

Postautor: Katarzyna Kotuła » 23 lut 2007, 11:14

:shock: Jestem zdziwiona i to bardzo ...... a co z całą gamą studiów socjlogicznych (ukierunkowanych na profilaktykę i socjalizację) oprócz tego ten kierunek kształcenia jest wymieniony w ustawie o kuratorach!. Czyli po pedagogice czy psychologii mozna wybierac podyplon z profilaktyki .... a po socjologii: nie. Zszokowana na max'a - socjolog!
Katarzyna Kotuła

Postautor: Mania » 23 lut 2007, 14:05

Nie napisałam zamkniętej listy studiów, po których można podjąć studia podyplomowe z profilaktyki społecznej i resocjalizacji.Oczywiście studia socjologiczne, prawnicze i podobne,które może przeoczę, też są dobre, by podjąć dalsze kształcenie w w/w kierunku.Myślałam tu raczej o tych studiach, które nie mają nic wspólnego z tą tematyką, i to właśnie po nich jest trudniej.Niepotrzebnie więc mnie atakujesz!!!
Mania

Postautor: Katarzyna Kotuła » 23 lut 2007, 14:29

przeczytaj ... to co napisałaś :)Nie atakuję! Jezeli tak to odebrałaś - to przepraszam. Pozdarwiam Kaśka
Katarzyna Kotuła

Postautor: tomek » 24 lut 2007, 0:01

Na mojej podyplomówce był sobie jeden profesor habilitowany zresztą :) który o kurateli wygadywał tak niestworzone rzeczy, że kilkarotnie wraz z koleżanką musieliśmy interweniować. Na zakończenie dostaliśmy zaliczenie bez odpowiadania :D
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Profilaktyka i resocjalizacja

Postautor: społeczny123 » 25 lut 2007, 0:28

Jestem po pedagogice społecznej od 5 lat pracuje z dzieciakami w świetlicy środowisowej a od roku jestem społecznym rodzinnym. Wybieram się na profilaktyke społeczną i resocjalizację ponieważ wydaje mi się że to zwiększy moje szanse na to aby dostać się na aplikację. Troche jestem załamany ponieważ w Pozniu już 2 rok nie przyjmują na aplikacje.Może wiecie gdzie są etaty :?
społeczny123
społeczny123

Wróć do Sprawy różne