I tu się Jerzy mylisz i to głęboko. Jestem jedną z piętnowanych przez Ciebie specjalistów

i przez myśl mi nie przeszło, by ustawać w samokształceniu, bądź kształceniu wspólnemu. Aktualnie 20 osób spośród kuratorów zawodowych obu specjalizacji w moim Sądzie Rejonowym rozpoczyna uczestnictwo w projekcie WUP w Szczecinie pn."Podnoszenie kwalifikacji pracowników organizacji pozarządowych i służb społecznych", z opcją specjalnie dla kuratorów zawodowych rodzinnych (z przydatnością niektórych zagadnień dla kuratorów "dorosłych"). Finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego projekt zakłada podnoszenie kwalifikacji językowych beneficjenta (na wybranym przez niego poziomie języka), komputerowych, w zależności od poziomu zaawansowania i umiejętności, a także cykl bloków weekendowych (sobota - niedziela) z zakresu metodyki pracy socjalnej, profilaktyki uzależnień, postępowania w sprawach nieletnich, działań probacyjnych, psychologii społecznej, prawa cywilnego i rodzinnego oraz pomocy społecznej i pewnie innych, równie przydatnych. Wiedzy nigdy za wiele, stąd wśród w/w uczestników jest kilku specjalistów, w tym nawet kierownik zespołu.
Myślę, że i w Waszych sądach pojawią się powoli takie formy doskonalenia zawodowego.
Pozdrawiam