Jakie wrażenia po egzaminach na aplikację w Płocku?

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Jakie wrażenia po egzaminach na aplikację w PŁocku?

Postautor: Mania » 16 kwie 2007, 17:31

Hej. Mam pytanie do wszystkich tych, którzy zdawali egzamin na aplikację - czy było ciężko, jakie przykładowe pytania zapamiętaliście? Ja ubiegałam się o etat w sądzie mławskim, ale w tym roku nie dali tu etatu, a do Płocka mam za daleko. Więc na razie będę nadal kuratorem społecznym i poczekam na etat w Mławie, a do tego czasu zbieram informacje.
Mania

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: dakar » 17 kwie 2007, 10:55

Witaj Mania, juz po teście w Płocku. Pytań było 33 właściwie większość z ustawy o kuratorachnp. w jakich godzinach odwiedza podopiecznych, ile trwa czas pracy ks w świetle ustawy, jakie wykształcenie potrzebne do pełnienia funkcji kuratora społecznego, organy samorządu kuratorskiego, co to jest probacja, metoda case worku, metoda indywidualnego przypadku, rodzina zastepcza jakie spełnia funkcje i na jakie się dzieli to oczywiscie nie wszystkie, ale jak sobie przypomnę to Ci jeszcze napiszę.
dakar

Postautor: Mania » 17 kwie 2007, 11:29

Dzięki, teraz mam przynajmniej pewien zarys tego, co było na tym teście. A pytania z Unii Europejskiej, Konstytucji też były, bo w innych okręgach obowiązkowo? Pytali o takie szczegóły, że trudno je spamiętać - to opinia zdających.Czy to były pytania z odpowiedziami do wyboru (a, b, c) czy do uzupełnienia? A jak Tobie poszło, jesteś zadowolony?Zdawałeś do Płocka, tak? Sorki,że tak wypytuję, ale jestem ciekawa, co czeka mnie w przyszłości.Pozdrawiam gorąco.
Mania

Postautor: dakar » 17 kwie 2007, 20:37

---------- 20:36 17.04.2007 ----------

Pytań z Unii ani Konstytucji nie było. Nie było również pytania opisowego. Sporo pytań z ustawy o kuratorach, także trzeba ją po prostu znać. Mi się udało i teraz przygotowujesie do egz. ustnego- w piatek.

---------- 20:37 ----------

pytania były z odpowiedziami do wyboru, każde miało 4 warianty.
dakar

Postautor: Mania » 17 kwie 2007, 20:51

W takim razie serdecznie gratuluję i życzę powodzenia na ustnym.No i wielkie dzięki za wszelkie informacje.
Mania

Po teście

Postautor: dakar » 18 kwie 2007, 8:11

przypomniało mi sie jeszcze kilka pytań:
-po jakim czasie prezes sądu okręgowego zarządza usunięcie z akt osobowych kuratora decyzję o ukaraniu kara porządkową,
-uprawnionym oskarżycielem przed sadem dyscyplinarnym w sprawach kuratorów jest,
-jaką odopwiedzialność ponoszą kuratorzy zawodowi,
-ile członków potrzeba do podjęcia uchwał okręgowego zgromarzenia kuratorów.
dakar

Postautor: Radzio » 18 kwie 2007, 8:49

A ja tez byłem na egzaminie! Pytania były przeróżne. Byłem zarówno i na pisemnym i na ustnym. Przyznam szczerze, że na pisemnym nie było dużo pytań z ustawy o kuratorach, może 3 - 4. Było dużo pytań z pedagogiki, socjologii, prawa, kilka z unii europejskiej, trybunałów itp. Ogólnie na pisemnym było 45 pytań testowych jednokrotnego wyboru i do tego dwa pytania opisowe, spośród których należalo wybrać jedno i napisać na nie. No i udało się, DOSTA£EM SIÊ!
Radzio

Postautor: Mania » 18 kwie 2007, 11:11

[color=red][size=9]---------- 11:07 18.04.2007 ----------[/size][/color]

Radzio, a może pamiętasz jakieś przykładowe pytania? Gratuluję Ci serdecznie tego, że Ci się udało.

[color=red][size=9]---------- 11:11 ----------[/size][/color]

A przypomniał mi się jeszcze jedno - czy przeglądaliście też Ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii?
Mania

Postautor: dakar » 18 kwie 2007, 11:59

Ja nie, ale na ustny wypadałoby chyba przejrzeć.
Radzio, czy mógłbys napisać jakie zadawali pytania na ustnym?
dakar

Postautor: Mania » 20 kwie 2007, 21:46

Jak było na egzaminie ustnym?Wielu z Was się powiodło?
Mania

Postautor: dakar » 22 kwie 2007, 21:54

---------- 21:52 22.04.2007 ----------

Już po ustnych, wyniki dopiero we wtorek, ale raczej cieniutko. Duży stresik, i duża konkurencja. Pytania były tylko 3 plus dodatkowe od członków z komisji. Mi pszyszło sie zmierzyć z pytaniami:
- nieprzystosowanie społeczne , źródła i skutki,
- na czym polega metoda SWOT,
- zadania i obowiązki kuratora okręgowego,
no i pytanie dodatkowe: dlaczego chcesz zostać kuratorem?

---------- 21:54 ----------

przyszło- oczywiście, sorki
dakar

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...