Oceńmy przeprowadzone konkursy na aplikację

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Oceńmy przeprowadzone konkursy na aplikację

Postautor: curator123 » 31 maja 2007, 17:48

Mam propozycję skierowaną do wszystkich uczestniczących w konkursach na aplikację kuratorską. Może by tak podzielili się wrażeniami z tych "egzaminów" np. poprzez ustosunkowanie się do zagadnień

1. Czy przyjmowanie na aplikację powinno odbywać się na zasadzie
egzaminów-konkursów ? czy też jak to było jeszcze do niedawna
rozmów kwalifikacyjnych ?
2. Czy według Was zasady gwarantowały, że zostaną przyjęci dobrze
przygotowani kandydaci, a nie osoby, które powinny być z różnych
względów przyjęte (- tej myśli nie będę rozwijał) ?
3. Czy zapewnione mieliście odpowiednie warunki do zdawania ?
Czy znaliście zakres wiedzy jaka Was będzie obowiązywała ?
Jaka organizacja konkursu ? Czy odpowiednie pomieszczenie ?
Właściwa i pełna oraz terminowa informacja ? Jaką atmosferę do
zdawania stwarzała dla Was komisja ?
4. Czy żądano od Was na samym wstępie "opłaty egzaminacyjnej"
w postaci zaświadczenia z Rejestru Karnego i odpłatnych badań
psychologicznych ?

Będę wdzięczny jeżeli znajdą się chętni, aby na podany temat napisać
5. Stopień trudności konkursu i charakter samych pytań
curator123

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Becia » 01 cze 2007, 23:15

Coś czuję,że "ktoś" chce na łamach forum przeprowadzić ankietę nad racjonalnością i efektywnością nowej formy przyjęć na aplikację. Przepraszam (może administrator nie wyrzuci mojej wypowiedzi), ale od pewnego już czasu daje zauważyć taki nurt - niby pod pretekstem wolnych wypowiedzi na forum sonduje się nasze opinie na tematy będące w zainteresowaniu "sił wyższych". Takim przykładem m.in. jest temat kuratorów społecznych będących pracownikami sądowymi. Pojawiła się dyskusja na forum zaś za krótki czas otrzymujemy do wypełnienia ankietę wraz z oświadczeniami w tym zakresie.
Jest to oczywiście moje zdanie - zaznaczam, że nie w moim charakterze nie leży poszukiwanie i dopatrywanie się we wszystkim podtekstów i intryg.
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: jurek » 02 cze 2007, 7:52

Ciekawe dlaczego myślę podobnie jak Becia ??? :shock:
Jeśli to prawda trzeba zadać sobie pytanie czy to dobrze czy źle że jesteśmy (kuratorzy z forum) grupą sondażową ??? jednak jedno jest pewne - bez znaczenia jaka padnie na to pytanie odpowiedz to czy nie powinniśmy o tym wiedzieć ??? :evil:
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Easy » 02 cze 2007, 9:52

Becia, Jurek , mam podobne odczucia. Może nadmierna podejrzliwość to efekt uboczny lat pracy w zawodzie, ale pierwsze skojarzenie- mała mina z ministerstwa. A może jednak nie? Trzeba jednak przyznać, że wytworzona ostatnio atmosfera braku zaufania, nie podnosi konfortu pracy kuratorów (i tak bardzo obciążającej). Pozdrawiam wszystkich Kuratorów.
Easy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...