nadzór kuratora a wyjazd za granicę

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

nadzór kuratora a wyjazd za granicę

Postautor: ulka2004 » 24 lip 2007, 13:49

krewny ( 22 lata) za oszustwo dostał nadzór kuratora - wyrok 6 m-cy w zawieszeniu na 3 lata został wydany zaocznie, ponieważ nie było go w kraju.Szkoda w wys. 227 zł została naprawiona jeszcze przed rozprawami. Za granicą mieszka i pracuje.Nigdy nie był przedtem karany.
Czy w związku z tym nie będzie miał problemów po przyjeździe na urlop do Polski? Czy będzie mógł dalej wyjechać i pracować ?
ulka2004
ulka2004

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Pawellas » 25 lip 2007, 16:54

Nie napisałaś, czy i kiedy minął oikres próby.
Gdyby nawet jednak nadal miał zawiasy, to nie sądze, aby miał problemy z wyjazdem z kraju. W moim odczuciu nie wchodzi w rachubę zastosowanie żadnych środków zapobiegawczych (zakaz opuszczania kraju, nie mówiąc już o tymczasowym aresztowaniu)
Uspokój zatem krewnika - nic mu nie będzie.
Mam nadzieję, że mi pomożesz i mam nadzieję, że udało mi się Ci pomóc...
Pawellas

Postautor: ulka2004 » 26 lip 2007, 8:09

Nie bardzo wiem , co to ten okres próby? :(
Wyrok zapadł na początku czerwca tego roku.Pare dni temu do domu jego rodziców przyszedł kurator ! To właśnie w związku z tą wizytą zadałam Państwu pytanie !
ulka2004
ulka2004

Postautor: Pawellas » 26 lip 2007, 12:18

No to teraz jest troszeczkę jaśniej. Proponuje następujące rozwiazanie - weź zygnaturę spray (jest na orzeczeniu z śadu, albo możesz się dowiedzieć od jego kuratora), następnie niechc twój krewny napisze do sądu pismo, że przebywa za granicą i nie wiadomo kiedy wróci. Poza tym kurator, który do niego przychodzi umieści stosowną informację w swoim sprawozdaniu. Spokojnie.
Okres próby - to czas (dla niego w zależności co to była za sprawa 3lata+ 6 miesięcy ( lub 3 lata +3 miesiące), jaki musi upłynąć aby twojemu krewnemu nie groziłą kara pozbawienia wolności. Po upływie tego czasu będzie miał święty spokój. Oczywiście śąd wcześniej może skrócić ten okres. Ale to inna historia
Mam nadzieję, że mi pomożesz i mam nadzieję, że udało mi się Ci pomóc...
Pawellas

Postautor: ewka » 26 lip 2007, 15:58

Pawellas, ja Tobie proponuję również rozwiązanie.
Weź przepisy w garść i dobrze się z nimi zapoznaj. Co to za historia ze skracaniem okresu próby?

Podstawa: warunki pobytu za granicą w sytuacji, gdy ustanowiono dozór kuratora ustala podopieczny z kuratorem, który sprawuje dozór.
Dla skazanego zawieszenie wykonania kary i oddanie pod dozór to spełnienie określonych warunków.
Proponuję odrobinę pokory.

Nie to żebym się czepiała, ale tekst napisany poprawną polszczyzną czyta się lepiej.
ewka

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi