sprawa przed sądem dyscyplinarnym

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

sprawa przed sĄdem dyscyplinarnym

Postautor: kamino » 17 lis 2005, 19:26

Witajcie!
W toku jest prowadzona sprawa przed sądem dyscyplinarnym. Obwiniony w tym czasie otrzymał 3 miesięczne wypowiedzenie z pracy. Czy postępowanie przed sądem dyscyplinarnym winno być zawieszone (do zakończenia terminu wypowiedzenia), czy może należałoby to postępowanie prowadzić.?!
Jeśli ktoś z Was może mi pomóc, bardzo Was o to proszę!
Dziękuję i do usłyszenia.
kamino
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 19 lis 2005, 12:24

Skoro kurator otrzymał 3-mies. wypowiedzenie(rozumiem ,ze na podstawie art.27.1 1)otrzymania negatywnej oceny...bo chyba nie 2),3),4)?)to myślę ,że postepowanie dyscyplinarne będzie się toczyć do czasu upływu owego 3-mies. okresu.Jeżeli prawomocne orzczenie przed sądem dyscyplinarnym zapadnie przed upływem okresu wypowiedzna to zostanie ono wykonane.Jeżeli będzie to usunięcie ze służby,to istnieje możliwość,że kurator najpierw zostanie zwolniony dyscyplinarnie.Nie będzie mu wtedy przyługiwał pozostały do końca czas wypowiedzenia.Sytuacja taka będzie bardziej niekorzystna (wiadmo, dyscyplinarka).
Istnieje jednak szansa,że postępowanie dyscyplinarne nie zakończy sie prawomocnym orzeczeniem przed upływem okresu wypowiedzenia (kuratorowi przysługują możliwości odwoławcze -II inst. , a potem skarga do NSA).Sytuacja tej osoby będzie wtedy nieco korzystniejsza,bo z kuratorem tym zostanie jedynie rozwiązana umowa o prace w drodze wypowiedzenia (na podst. art 27.1.)- nie będzie to więc zwolnienie dyscyplinarne.
Natomiast postępowanie dyscyplinarne po wygaśnięciu wypowiedzenia zostałoby chyba (?)umorzone.Bo skoro kurator nie będzie już pracownikiem, a najsurowsza karą dyscyplinarną jest wydalenie ze służby ,to nie można chyba wyrzucić kogoś ,kogo już nie ma?
Tak to sobie wykombinowałam na podstawie ustawy , ale doprawdy nie wiem.Próbowałam popytać tu i ówdzie ale bez efektu.Na szczęście w naszym okręgu nie było postępowań dyscyplinarnych więc i praktycznej wiedzy w tej sprawie nie mamy.A przepisy sama widzisz,o takiej sytuacji milczą .
Art.66 mówi ,ze w sprawach nieurgulowanych w ustawie stosuje się przepisy k.p.k. Znalazłam jeden zapis, który być może miałby tu zastosowanie ,ale nie wiem.Myśle ,że ty lub twój obrońca (art.60.1-2)powinniście natychmiast zwrócić się o opmoc prawną .
Ponieważ na twoje pytanie odzew był zerowy to myślę ,że i inni kuratorzy nie czują się mocni w tym temacie.
Niezależnie od wszystkiego ,osobie której dotyczy owo postępwanie życzę aby wqszystko ułożyło się jak najlepiej i powodzenia.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Zet » 20 lis 2005, 9:14

I zero odzewu !
Hej ! Hej! państwo kuratorzy ! poszukiwacze przepisów ! gdzie jesteście ?
Człowiekowi grunt się zawalił pod nogami , a czas nagli ! Może ktoś umie pomóc ? Przecież empatię mamy niemal wpisaną w zakres obowiązków !
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: BartK » 20 lis 2005, 18:39

Osobiście nie widzę powodów, aby zawieszać postępowanie dyscyplinarne do zakończenia terminu wypowiedzenia.
Jeżeli wolno wiedzieć co obwiniony ciekawego zmajstrował?
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: opener » 21 lis 2005, 0:35

Ustawa o kuratorach nie reguluje szczegółowo procedury postępowania dyscyplinarnego odsyłając do kodeksu postepowania karnego,co zauważyła Zet. Również trafnie, jak się wydaje, uzasadniła swój pogląd na sprawę zbiegu postępowania dyscyplinarnego i wypowiedzenia stosunku pracy,albowiem zarówno z formalnych przesłanek jak i istoty prowadzonego postepowania nie wynika, aby wszczęcie procedury zwolnienia kuratora wstrzymywało bieg postępowania dyscyplinarnego. Dodam tylko, że w przepisach kpk o umorzeniu (art.17) i zawieszeniu (art.22) brak jest uregulowania, które mogłyby mieć tutaj zastosowanie. Natomiast w sytuacji zwolnienia kuratora przed zakończeniem post.dysc.należałoby zastosować przepis art.17 § 1 pkt 11, ponieważ obwiniony przestał być kuratorem.
opener
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 23 lis 2005, 1:04

Opener! Obwiniony przestanie być kuratorem w sądzie, w którym dotychczas pracował. Jeżeli zebrany materiał wskazywałby, iż uzasadnione jest zastosowanie najsurowszej z kar, tj. wydalenia z kuratorskiej służby sądowej, to zakres działania tej kary nie ogranicza się tylko do dotychczasowego miejsca pracy, ale obowiązuje na terenie całego kraju i to przez pięć lat od wydania prawomocnego orzeczenia. W przypadku umorzenia postępowania dyscyplinarnego hipotetycznie możliwa jest sytuacja, że obwiniony zostanie zatrudniony jako kurator zawodowy tyle, że w innym sądzie. I co wówczas? Czy nie należałoby raczej, z chwilą upływu okresu wypowiedzenia i tym samym wygaśnięcia z obwinionym umowy o pracę, zawiesić postępowania (do czasu osiągnięcia okresu przedawnienia, na zasadach określonych art. 68 Ustawy)?
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: opener » 23 lis 2005, 17:28

Wydaje mi się,że zawieszenie postępowania ma na celu wstrzymanie czynności w sytuacji, kiedy występuje przeszkoda do przezwyciężenia w prowadzeniu postepowania. Natomiast w sytuacji upływu okresu wypowiedzenia obwiniony przestaje być kuratorem, czyli przestaje istnieć dla prowadzonego postępowania dyscyplinarnego. Dlatego jego zawieszenie nie dałoby się moim zdaniem uzasadnić. Bo czym? Groźbą zatrudnieniea go w innym okręgu, a nawet gdyby tak się stało, to który sąd miałby owo postępowanie kontynuować, a jeżeli inny niż do tej pory,to na jakiej podstawie?
opener
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 25 lis 2005, 1:39

Jeśli postępowanie dyscyplinarne miałoby być kontynuowane, to bez wątpienia w innym sądzie- akurat właściwość miejscowa jest jasno określona. Na jakiej podstawie :?: Gdyż kuratorzy ponoszą odpowiedzialność dyscyplinarną za naruszenie obowiązków kuratora, nawet jesli doszło do tego w innym miejscu i czasie (chyba, że doszło do przedawnienia) :D. A tak na poważnie, absolutnie nie wiem, jakie rozwiązanie byłoby najsensowniejsze w opisywanej przez Kamino sytuacji. Umorzenie postępowania nasuwa mi skojarzenie z bigamistą, który ucieka za granicę i chroni się na terenie jakiegoś państwa dopuszczającego wielożeństwo, gdzie na dodatek nie musi obawiać się ekstradycji 8). Pozdrawiam i gratuluję celności interpretacji, w przypadku zapisów wzbudzających wiele wątpliwości.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi