Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Bartłomiej pisze:Osoba taka nie figuruje już w Krajowym Rejestrze Karnym, zatem formalnie może zdawać na aplikację kuratorską. Natomiast omawiany temat powinien znaleźć się w innym dziale, gdzie go właśnie przenoszę.
kgb14 pisze:tak , tak formalnie ... Bartłomieju ale może figurować np. w RSD . A do aplikacji Sąd/Kurator Okregowy może sobie zażyczyć wywiad dzielnicowego który to sprawdzi ( jak ma uprawnienia) i ciekawy jestem co w takim przypadku ?
Pozdrawiam .
kgb14 pisze:Witam . Bosman a co powiesz na temat mojej wypowiedzi ( o art. 5 i RSD ) ?
Oczywiście zgadzam sie z Tobą w 100 % .
kgb14 pisze:---------- 23:47 17.01.2008 ----------
Oj nie dogadamy sie![]()
Bosman , ja się z tym zgadzam i piszę to już 2 raz .
Chodzi mi ,,teoretycznie'' o fakt zpisania np. w wywiadzie dzielnicowego , że była tam jakaś sprawa , została skierowana do sądu lub prokuraury i był wyrok ( został już zatarty oczywiście z mocy prawa ) . Dzielnicowy nie musi tego wiedzieć . Ale załuzmy , że napisał .
Chodzi mi o to , że kurator okręgowy ma przed sobą 2 dokument z KRS i wywiad . Jedno i drugie jest prawdą . Czy w zwiazku z art. 5 ust 1 pkt 2 naszej ustawy powinien dopuścić do egzaminu na aplikanta czy nie ? A nawet , tak właściwie ma obowiązek dopuścic bo z uwagi na zatarcie skazania nie może nieść konsekwencji prawnych cos czego nie było ( a jednak było ) . >>Oczywiście dyskusja już w tym momencie jest akademicka , zaznaczam<< .
Jednak z punktu widzenia naszej ustawy wspomnianego art. to chyba jest to nieetyczne i nie zgodne a tym art. Ponadto wątpię czy taka osoba dostanie sie na aplikację ( a raczej czy powinna ? ) , znając życie . Tzn. tu sie coś powie , tam , tak przypadkiem . Nie chciałbym być wtedy w roli kuratora okręgowego . Nie wiem jak bym sie zachował .
Chodzi mi o ludzkie podejście do sprawy a nie prawne .
---------- 23:59 ----------
dodam , że sam piszesz : ...NIE POWINNO być ono w żaden sposób wykorzystane jako wykazanie skazy charaktru ...
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości