autor: Zet » 19 lis 2005, 12:24
Skoro kurator otrzymał 3-mies. wypowiedzenie(rozumiem ,ze na podstawie art.27.1 1)otrzymania negatywnej oceny...bo chyba nie 2),3),4)?)to myślę ,że postepowanie dyscyplinarne będzie się toczyć do czasu upływu owego 3-mies. okresu.Jeżeli prawomocne orzczenie przed sądem dyscyplinarnym zapadnie przed upływem okresu wypowiedzna to zostanie ono wykonane.Jeżeli będzie to usunięcie ze służby,to istnieje możliwość,że kurator najpierw zostanie zwolniony dyscyplinarnie.Nie będzie mu wtedy przyługiwał pozostały do końca czas wypowiedzenia.Sytuacja taka będzie bardziej niekorzystna (wiadmo, dyscyplinarka).
Istnieje jednak szansa,że postępowanie dyscyplinarne nie zakończy sie prawomocnym orzeczeniem przed upływem okresu wypowiedzenia (kuratorowi przysługują możliwości odwoławcze -II inst. , a potem skarga do NSA).Sytuacja tej osoby będzie wtedy nieco korzystniejsza,bo z kuratorem tym zostanie jedynie rozwiązana umowa o prace w drodze wypowiedzenia (na podst. art 27.1.)- nie będzie to więc zwolnienie dyscyplinarne.
Natomiast postępowanie dyscyplinarne po wygaśnięciu wypowiedzenia zostałoby chyba (?)umorzone.Bo skoro kurator nie będzie już pracownikiem, a najsurowsza karą dyscyplinarną jest wydalenie ze służby ,to nie można chyba wyrzucić kogoś ,kogo już nie ma?
Tak to sobie wykombinowałam na podstawie ustawy , ale doprawdy nie wiem.Próbowałam popytać tu i ówdzie ale bez efektu.Na szczęście w naszym okręgu nie było postępowań dyscyplinarnych więc i praktycznej wiedzy w tej sprawie nie mamy.A przepisy sama widzisz,o takiej sytuacji milczą .
Art.66 mówi ,ze w sprawach nieurgulowanych w ustawie stosuje się przepisy k.p.k. Znalazłam jeden zapis, który być może miałby tu zastosowanie ,ale nie wiem.Myśle ,że ty lub twój obrońca (art.60.1-2)powinniście natychmiast zwrócić się o opmoc prawną .
Ponieważ na twoje pytanie odzew był zerowy to myślę ,że i inni kuratorzy nie czują się mocni w tym temacie.
Niezależnie od wszystkiego ,osobie której dotyczy owo postępwanie życzę aby wqszystko ułożyło się jak najlepiej i powodzenia.
Zet