k.o.w. a dozór

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Lukas » 11 lut 2006, 1:08

Cześć Jurku
Nie było mnie przez kilka dni i rozdyskutowałeś się o kwestiach szczegółowch związanych ze sprawowaniem dozoru w związku z orzeczoną karą ograniczenia wolności z innymi uczestnikami forum.
Wypowiedziałem się na ten temat wcześniej i nadal jestem przekonany, że orzekanie dozoru kuratora na podstawie art. 36&1 k.k. budzi emocje, nie tylko moje.
Otóż jestem zwolennikiem, aby dozory takie nie były orzekane, Całe szczęście, że jest ich bardzo bało. W moim sądzie wykonujemy 3 takie dozory na ok. 400 wykonywanych k.o.w.
Dozór orzeczony w związku z karą ograniczenia wolności jest stosunkowo krótki - nie może być dłuższy niż 12 miesięcy. W przypadku gdy k.o.w. orzeczona jest w wymiarze 4 (czterech) miesięcy i jednocześnie orzeczony jest dozór kuratora, to jest on orzeczony na czas wykonywania kary. Gdy na skazanego nie nałożono w tym czasie żadnych obowiązków probacyjnych bądź środków karnych, bądź też skazany je wykonał np. uiścił świadczenie pieniężne, świetnie poderwał się do pracy, nienagannie ją wykonywał, to po połowie kary - choćby z mojego wniosku - może on być zwolniony z reszty wykonania kary w trybie art. 83 kk. Gdy jeszcze przyjmiemy, że sąd błyskawicznie rozpozna mój wniosek i go uwzględni
to po niespełna 3 (TRZECH) miesiącach, a może jeszcze wcześniej zakończy się dozór.
Mam w związku z tym pytanie, moim zdaniem bardzo zasadnicze, czy istnieje sens i potrzeba orzekania środków wychowawczo naprawczych
w takich sytuacjach.
Rozważmy, czy nie należałoby skupić jedynie dokładnym realizowaniem obowiązków, które nakłada na nas przepis art. 55&2 kkw. Jestem do końca przekonany, że sama praca do wykonywania której skazany został zobowiązany zawiera wątek wychowawczy, jeśli założymy, że będzie ona realizowana starannie, terminowo, zgodnie ze sporządzonym przez wyznaczony do tego celu zakład pracy harmonoramem.
Mamy na tym poletku wiele do zrobienia. Kontrolujmy skazanego, czy wykonuje on tę pracę, czy wykonuje ją starannie i czy zgłasza się do jej wykonywania w terminach podanych w harmonogramie.
Musimy też podejmować działania związane z realizacją przez skazanego nałożonych na niego obowiązków i środków karnych - nie związane jest to w żadnym wypadku z dozorem - czynimy tak nawet wówczas gdy nie jest on orzeczony. Wykonanie pracy wskazanej przez sąd w całości nie stanowi o zakończeniu k.o.w. , bowiem muszą być przez skazanego wykonane inne nałożone na niego obowiązki. W tej sprawie wypowiedział się sąd najwyższy, bądź jeden z sądów apelacyjnych - orzeczenie jest publikowane. Mam je w swoim miejscu pracy i mogę je wysłać Tobie i innym zainteresowanym, jeśli będziecie tylko tego chcieli, bądź podać namiary w celu łatwiejszego odszukania np. w LEX-ie.
Nadal jestem sceptycznie nastawiony do dozoru orzekanego obok kary ograniczenia wolności i lepiej bym się czuł, gdyby przepis art.36&1 jak najszybciej został skreślony z kodeksu karnego.
Wykorzystając zasdę wolności słowa jeszcze raz krzyczę, że dopuszczenie możliwości orzekania dozoru obok bezwzględnie orzeczonej karze ograniczenia wolności jest omyłką legislacyjną.

Pozdrawiam - Lukas

Jurku, a tak na marginesie, czyTy nie otrzymałeś ode mnie oddzielnej wiadomości? - chwaliłem się w niej, że nawiązałem kontakt z KO z Torunia, wprawdzie tylko telefoniczny, lecz bardzo interesujący. Bezzwłocznie rozpowszechniam to co od niego uzykałem. No i choć tyle korzyści widzę z uczestnictwa w forum.
Do napisania - to jest rodzaj pożegnania.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jurek » 11 lut 2006, 3:17

Do Lukas
nie nic nie dostałem
miło że byłem pomocny
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Zet » 11 lut 2006, 9:48

Jurku
A może rozważysz,jak pstąpiłbyś w takiej sytuacji?

- sąd odroczył wykonanie kary ograniczenia wolności na 6 miesięcy
- nie ustosunkował się oddzielnie do kwestii dozoru(jak u gagi)
- z tą tylko różnicą,że odroczenie nastąpiło z powodu podjęcia pracy na czas określony 6 miesięcy w objazdowym wesołym miasteczku(będzie więc podróżował po kraju)

Jak przy twoim stanowisku,że odroczenie obejmuje tylko nieodpłatną kontrolowaną pracę będziesz sprawował ten dozór?
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Zet » 11 lut 2006, 10:24

Lukas-
Podaj te namiary w LEXie.
No i oczywiście ,jeśli to nie kłopot ,podziel się zdobytymi informacjami-to inni też będą mieli jakąś korzyść z forum.Jestem zainteresowana,więc jeśli to nie problem...?
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Lukas » 12 lut 2006, 12:31

Witaj Zet
Realizując Twoją prośbę, przyjmij iż czynię to z wielką przyjemnością, podaję namiar na orzeczenie, o którtym wcześniej pisałem. Można znaleźć je w programie LEX wpisują następujące hasło Uchwała SN z 25.02.2002r. sygn.akt. I KZP 2/2002.
Mozna je znaleźć na stronie internetowej:
www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Orzeczn ... _2.02.html

Miłego wyszukiwania i milutkiej lektury. Uzasadnienie tej uchwały jest bardzo interesujące.

Pzdr. Lukas

Po literce u, I, KZP znajdują się podkreślniki. Autamatycznie podkreślona adresu strony internetowej zupełnie je zlikwidowała - to tak na marginesie.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: marek z. » 12 lut 2006, 12:57

Poprawiłem link. Tekst uchwały jest chyba nieco za długi aby wkleić go na forum w całości:
http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/ ... _2_02.html
Awatar użytkownika
marek z.
VIP
VIP

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: gaga » 14 lut 2006, 23:04

był czas kiedy nikogo ten temat nie interesował, cięszę się jednak że w końcu wzbudził tak żywą dskusję :) dzieki za wszystkie ciekawe spostrzeżenia, konsoltowałęm te kwestię z doświadczonym Sedzią SO i stwierdziłkrótko dozór ma być wykonywany, odroczneie wykonania k o w nie oznacza odroczenia dozoru itd. troche pzrespałem wasze dopowiedzi ale byłem po prostu ch..... zajety i dopiero dziś siadłem przy kompie raz jeszce dzięki
gaga

Postautor: mientus » 17 sie 2006, 22:03

Ja tam myslę tak samo jak virus - kow ma wykonywać skazany a dozór kurator-zwłaszcza jak sąd nałożył jeszcze inne obowiązki dla skazanego. choć przyznam, że przepisy dot. kow sa bardzo niedopracowane. i najlepiej-jak podpowiada jurek-wyjasnic to na posiedzeniu albo zwrócic sie do sądu w mysl art 13§1 kkw o wyjasnienie wątpliwości.
mientus

Poprzednia

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych