ksb pisze:Życie! ... ech...
Ciekaw byłem, czy wyłapiesz i niezawodnie wyłapałaś

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
ksb pisze:Życie! ... ech...
Grabol pisze:Przeczytałem ten temat dwa razy, rozporządzenie trzy razy. Nie znalazłem przepisu z którego wynika, że sąd musi mieć podpisaną umowę. Czy Admin mógłby pomóc?
Grabol pisze:Witam. Czytając tekst rozporządzenia zastanawiam się, czy do badania krwi potrzebna jest umowa z placówką. Wg par. 6 pkt 2 w przypadku żądania badania krwi przez skazanego/sprawcę, kurator zobowiązuje go do niezwłocznego stawiennictwa w placówce podmiotu leczniczego udzielającego świadczeń zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych. Taka placówka podmiotu leczniczego to placówka w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, jak mniemam. W placówce krew ma być wyłącznie pobrana, opisana przez tę placówkę oraz dostarczona do podmiotu, który przeprowadzi badanie krwi (par 9.3). To już nie rola kuratora. Badania krwi wykonują trzy rodzaje placówek, określone w par 9.1 rozporządzenia, jednak jedynie badania przeprowadzane w placówkach wskazanych w par 9.1 pkt.3 wymagają podpisania umowy. Natomiast badania np. w policyjnych laboratoriach kryminalistycznych już nie wymagają umowy. Proszę zweryfikować mój sposób rozumowania.
jarosj pisze:Ha, ha.
Aurelius pisze:jarosj pisze:Ha, ha.
O i jarosj przebudził się. No to na pewno już po zimie i wiosna nie odpuści...
constantine pisze:Aurelius pisze:jarosj pisze:Ha, ha.
O i jarosj przebudził się. No to na pewno już po zimie i wiosna nie odpuści...
To chyba najkrótszy wpis jarosj wszech czasów
VIOLA pisze:Podmiot leczniczy wymieniony w Rozporządzeniu jest jednocześnie zobowiązany do dostarczenia próbki krwi do placówki wymienionej w par. 9 ust.1 Rozporządzenia. To są koszty , których MS albo nie jest świadome albo nie chce być świadome. Koszt pobrania krwi , dostarczenia jej do badania ponosi sąd rejonowy . No bo kto inny? Skazany? Kurator? Placówka lecznicza? Ministerstwo Sprawiedliwości?
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości