Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Według mnie, stosuje się dotychczasowe przepisy w pełnym zakresie.morphine pisze:Może nieprecyzyjnie się wypowiedziałem. Miałem na myśli karę grzywny, która została orzeczona i niewykonana przed 2012r., a zamieniona na Kkow/Psu niezależnie czy przed 2012 czy po.
Mnie nie chodzi o właściwość Sądu, tylko czy w dalszym ciągu Sąd będzie mógł warunkowo zawiesić wykonanie zastępczej kpw zgodnie z art. 46§3 kkw, zamienić ponownie kpw na PSU itd.
bosman pisze:Dotychczasowe przepisy w pełnym zakresie.
morphine pisze:Nie za bardzo rozumię dlaczego pozostawiono grzywny na dotychczasowych przepisach...
W ramach kontroli odroczenia?morphine pisze:U mnie Sąd za każdym (no może prawie za każdym) razem zleca wywiad w sprawie o odroczenie.
bosman pisze:Dobrze Cię zrozumiałem. Ten znak zapytania oznacza, że też nie potrafię tego zrozumieć.morphine pisze:Bosman taki skrót myślowy - miałem na myśli grzywny sprzed 2012r.
Słusznie.Wojti pisze:W sprawach w postepowaniu o odroczenie wykonania kary nie chodzi tylko o przeprowadzane wywiady, ale także po stwierdzeniu przez kuratora niewykonywania przez skazanego nałożonych obowiązków na okres odroczenia, o wysyłanie upomnień albo kierowanie wniosków o odwołanie odroczenia. Myślę, że powinien byc stworzony sposób jakiegoś ewidencjonowania tego rodzaju spraw, przy wiekszej liczbie zrobi sie problem z ogarnięciem...
Jeżeli egzekucja grzywny okazała się bezskuteczna lub z okoliczności sprawy wynika, że byłaby ona bezskuteczna, sąd zarządza wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności, gdy:
1) skazany oświadczy, że nie wyraża zgody na podjęcie pracy społecznie użytecznej zamienionej na podstawie art. 45 albo uchyla się od jej wykonania, lub
2) zamiana grzywny na pracę społecznie użyteczną jest niemożliwa lub niecelowa.
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość