Zmiany w KKW poprzez pryzmat kuratora sĄdowego.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: morphine » 04 sty 2012, 22:25

Może nieprecyzyjnie się wypowiedziałem. Miałem na myśli karę grzywny, która została orzeczona i niewykonana przed 2012r., a zamieniona na Kkow/Psu niezależnie czy przed 2012 czy po.
Mnie nie chodzi o właściwość Sądu, tylko czy w dalszym ciągu Sąd będzie mógł warunkowo zawiesić wykonanie zastępczej kpw zgodnie z art. 46§3 kkw, zamienić ponownie kpw na PSU itd.
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Bosman » 04 sty 2012, 22:28

morphine pisze:Może nieprecyzyjnie się wypowiedziałem. Miałem na myśli karę grzywny, która została orzeczona i niewykonana przed 2012r., a zamieniona na Kkow/Psu niezależnie czy przed 2012 czy po.
Mnie nie chodzi o właściwość Sądu, tylko czy w dalszym ciągu Sąd będzie mógł warunkowo zawiesić wykonanie zastępczej kpw zgodnie z art. 46§3 kkw, zamienić ponownie kpw na PSU itd.
Według mnie, stosuje się dotychczasowe przepisy w pełnym zakresie.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2012, 22:30 przez Bosman, łącznie zmieniany 1 raz
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: morphine » 04 sty 2012, 22:31

---------- 21:29 04.01.2012 ----------

Nasunęła mi się ponadto dygresja, ze w przyszłości MS do naszych obowiązków dorzuci kontrolę odroczenia wykonania kary w sytuacji gdy skazany będzie mial nałożone obowiązki i będziemy mieli "tysiące" spraw "O".

---------- 21:31 ----------

bosman pisze:Dotychczasowe przepisy w pełnym zakresie.

Lepiej się upewnić:)
Nie za bardzo rozumię dlaczego pozostawiono grzywny na dotychczasowych przepisach...
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: Bosman » 04 sty 2012, 22:31

Kontrolę odroczenia i przerwy będziemy mieli w tysiącach wywiadów środowiskowych z 14 k.k.w..
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 04 sty 2012, 22:33

U mnie Sąd za każdym (no może prawie za każdym) razem zleca wywiad w sprawie o odroczenie.
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: Bosman » 04 sty 2012, 22:34

---------- 21:33 04.01.2012 ----------

morphine pisze:Nie za bardzo rozumię dlaczego pozostawiono grzywny na dotychczasowych przepisach...
:?:

---------- 21:34 ----------

morphine pisze:U mnie Sąd za każdym (no może prawie za każdym) razem zleca wywiad w sprawie o odroczenie.
W ramach kontroli odroczenia?
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 04 sty 2012, 22:35

Bosman taki skrót myślowy - miałem na myśli grzywny sprzed 2012r.:)
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: Bosman » 04 sty 2012, 22:37

morphine pisze:Bosman taki skrót myślowy - miałem na myśli grzywny sprzed 2012r.:)
Dobrze Cię zrozumiałem. Ten znak zapytania oznacza, że też nie potrafię tego zrozumieć.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 04 sty 2012, 22:37

Nie w ramach kontroli (aczkolwiek czasami), ale na posiedzenie w przedmiocie odroczenia.
Teraz kwestia tego jak często będą zlecać nam te wywiady w ramach kontroli..
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: anca » 04 sty 2012, 22:38

Większe zagrożenie stanowi aktualna sytuacja...perspektywa zasypania tysiącem wywiadów z 14-ki...nie wliczanych do obciążenia :(
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: morphine » 04 sty 2012, 22:39

bosman pisze:
morphine pisze:Bosman taki skrót myślowy - miałem na myśli grzywny sprzed 2012r.:)
Dobrze Cię zrozumiałem. Ten znak zapytania oznacza, że też nie potrafię tego zrozumieć.

£o to ja nie zrozumiałem :oops:
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: Bosman » 04 sty 2012, 22:41

anca pisze:perspektywa zasypania tysiącem wywiadów z 14-ki...nie wliczanych do obciążenia :(
Właśnie.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Wojti » 04 sty 2012, 22:46

W sprawach w postepowaniu o odroczenie wykonania kary nie chodzi tylko o przeprowadzane wywiady, ale także po stwierdzeniu przez kuratora niewykonywania przez skazanego nałożonych obowiązków na okres odroczenia, o wysyłanie upomnień albo kierowanie wniosków o odwołanie odroczenia. Myślę, że powinien byc stworzony sposób jakiegoś ewidencjonowania tego rodzaju spraw, przy wiekszej liczbie zrobi sie problem z ogarnięciem...
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Postautor: Bosman » 04 sty 2012, 22:49

Wojti pisze:W sprawach w postepowaniu o odroczenie wykonania kary nie chodzi tylko o przeprowadzane wywiady, ale także po stwierdzeniu przez kuratora niewykonywania przez skazanego nałożonych obowiązków na okres odroczenia, o wysyłanie upomnień albo kierowanie wniosków o odwołanie odroczenia. Myślę, że powinien byc stworzony sposób jakiegoś ewidencjonowania tego rodzaju spraw, przy wiekszej liczbie zrobi sie problem z ogarnięciem...
Słusznie.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 05 sty 2012, 1:15

Należy się również - moim zdaniem - spodziewać dużej ilości spraw związanych pracą społecznie użyteczną, albowiem sędziowie mają dylemat co do treści art. 46 k.k.w. Tzn. obecnie zamienić grzywnę na p.s.u. można bez zgody skazanego, lecz już, aby zarządzić zastępczą karę p.w. za grzywnę, to wymagany jest m.in. brak zgody skazanego na p.s.u., chyba, że taka zamiana grzywny na p.s.u. byłaby niemożliwa lub niecelowa. Czyli przy wszystkich niewykonanych grzywnach, co do ktorych zachodzą okoliczności, że będą nieściągalne lub są nieściągalne przez egzekucję należy w pierwszej kolejności rozważyć okoliczność zamiany ich na p.s.u.
Art. 46 par. 1 k.k.w.
Jeżeli egzekucja grzywny okazała się bezskuteczna lub z okoliczności sprawy wynika, że byłaby ona bezskuteczna, sąd zarządza wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności, gdy:
1) skazany oświadczy, że nie wyraża zgody na podjęcie pracy społecznie użytecznej zamienionej na podstawie art. 45 albo uchyla się od jej wykonania, lub
2) zamiana grzywny na pracę społecznie użyteczną jest niemożliwa lub niecelowa.

Generalnie stosunkowo mało jest takich sytuacji, gdzie zamiana grzywny na p.s.u. byłaby niemożliwa, (np. w przypadku jakiś przeciwskazań zdrowotnych) lub niecelowa, (np. skazany miał już w przeszłości kilka k.o.w. od ktorych uchylał się i nie przystępował do pracy lub były już orzekane prace społecznie użyteczne z tym samym skutkiem). Zatem jeśli sąd stając przed problemem niewykonanej grzywny i braku jej ściągalności stwierdzi, że nie ma też przesłanek, aby uznać, że zamiana tej grzywny jest niecelowa lub niemożliwa (a znając praktykę, to sędziowie nie będą bawić się w jakieś ustalenia i szukanie dziury w całym), to należy spodziewać się, że wszystko będzie lecieć na p.s.u., aby ewentualnie póżniej w przypadku uchylania się lub sytaucji z art. 57 par. 2 kkw z czystym sumieniem i zgodnie z przepisem zarządzić zastępczą karę p.w.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych