autor: Aurelius » 18 mar 2010, 0:12
Lilen5, policjanci, a szczególnie dzielnicowi, czy tez funkcjonariusze z tzw. ogniw prewencyjnych na pewno znają to zarządzenie KGP (kóre już zresztą spory czas funkcjonuje), a to oni (dzielnicowi) głównie odpowiadają na wszelkie zapytania od nas kierowane, pod którymi parafuje się już na końcu komendant danej jednostki. To tak, jakby Tobie zarzucić, jako kuratorowi zawodowemu, że z pewnością nie znasz np. Rozporządzenia MS z 2002, delegowanego z art. 176 kkw. Jest to po prostu dla nich lektura obowiązkowa.
Podany przez Natalię przepis ponadto ma zastosowanie wtedy, jeśli została wszczęta procedura Niebieskiej Karty. Mój kurator społeczny, który zawodowo jest kierownikiem rewiru dzielnicowych, obligatoryjnie w ramach prowadzonych przez jego dzielnicowych Niebieskich Kart, informuje co jakiś czas zkss o istotnych kwestiach z jej przebiegu, jeśli taka osoba pozostaje również pod dozorem kuratora. Nie każdy dozorowany, jak wiemy z autopsji, który jest skazanym z 207 k.k. ma jednocześnie uruchomioną, czy też czynną Niebieską Kartę.
Dla mnie podstawą prawną, na którą zawsze powołuję się, jako k. zawodowy, kierując zapytania do policji (mam na myśli uzyskanie konkretnej informacji, a nie wywiadu, o ktory nigdy nie przyszło mi się zwracać do policji), (M)OPS, izby wytrzeźwień itp. jest art. 10 par. 4 kkw (dodatkowo w związku z art. 2 pkt 6 kkw, dla pełnego obrazu), czyli już na gotowo: art. 10 par. 4 w zw. z art. 2 pkt 6 k.k.w. Nie spotkałem się jeszcze z odmową.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik______________