odmowa ZKSS wykonania wywiadu w trybie art. 14 kkw

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: morphine » 23 cze 2009, 19:06

I o to chodzi!!!!brawo kuratorzy z okręgu elbląskiego
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: commynes » 09 lip 2009, 23:20

1. Wyjaśnienie MS o logice przepisu jest absurdem samym w sobie. Bo jeśli zdaniem MS zarządzanie przez kuratora innemu kuratorowi (innego sądu) wywiadu jest absurdem, to i w konsekwencji tej "logiki" wszelka zarządzona rekwizycja sądowa...

2. Czy przeprowadzilibyście wywiad na zarządzenie komornika, urzędu skarbowego albo terenowego organu administracji rządowej lub samorządu terytorialnego...????????????

KKW
Art. 2. Organami wykonującymi orzeczenia są:
1) sąd pierwszej instancji,
2) sąd penitencjarny,
3) prezes sądu lub upoważniony sędzia,
4) sędzia penitencjarny,
5) dyrektor zakładu karnego, aresztu śledczego, a także dyrektor okręgowy i Dyrektor Generalny Służby Więziennej albo osoba kierująca innym zakładem przewidzianym w przepisach prawa karnego wykonawczego oraz komisja penitencjarna,
6) sądowy kurator zawodowy,
7) sądowy lub administracyjny organ egzekucyjny,
8) urząd skarbowy,
9) odpowiedni terenowy organ administracji rządowej lub samorządu terytorialnego,
10) inny organ uprawniony przez ustawę do wykonywania orzeczeń.
commynes

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kraliusz » 10 lip 2009, 0:15

a ja się podpiszę i odpowiem:
TAK wykonałbym, ponieważ są to organy wykonawcze i w myśl art 14 kkw mogą zarządzić zebranie informacji o skazanym w szczególności w drodze wywiadu środowiskowego...!
...i co w tym takiego dziwnego, kkw w tej kwestii jest bardzo precyzyjny i żadne "jakieśtam" stanowisko DWOiP tego nie zmieni.
Awatar użytkownika
kraliusz
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: blabick » 10 lip 2009, 9:44

w moim zespole podjęliśmy decyzję, że wbrew stanowisku KO, wywiady robić będziemy.
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 11 lip 2009, 11:35

Blabick-szacun :idea:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Policja odmówiŁa udzielenia informacji

Postautor: lilen5 » 11 lip 2009, 20:21

Zwróciłam się do Policji o udzielenie informacji, czy skazany przestrzega porządku prawnego i czy w rodzinie jest stosowana przemoc. Policja odmówiła mi udzielenia odpowiedzi powołując się na pismo DWOiP, że te informacje można uzyskać tylko w drodze wywiadu środowiskowego, a wywiadów kuratorzy nie mogą Policji zlecać. To ja pytam, o jakie informacje można zwracać się do Policji ? Przecież nie muszą wychodzić zza biurka, aby sprawdzić w komputerze, czy były interwencje, czy skazany coś popełnił i czy ma Niebieską Kartę (przemoc w rodzinie). Czy spootkaliście się z taka odmową ?
lilen5

Postautor: blabick » 17 lip 2009, 11:05

tak. a prosiłem tylko o ustalenie, czy dozorowany mieszka pod podanym adresem (oczywiście nie było to w moim mieście :)). przeszła odpowiedź na 2 strony A4, której nie miałem nawet zamiaru czytać. tego samego dnia, wysłałem im to samo pismo co wcześniej tylko podpisane przez sędziego.
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Natalia35 » 17 mar 2010, 7:06

Mój kurator społeczny-policjant, pokazał mi zarządzenie KGP, na które możemy się powoływać żądając od Policji informacji w zakresie 207kk:
http://www.nettax.pl/dzienniki/dukgp/20 ... oz.111.htm
Zobacz paragraf 4 pkt 9.
Nobody is perfect:)
Natalia35

Postautor: lilen5 » 17 mar 2010, 23:08

Bardzo dziękuję za to zarządzenie :) Moi policjanci z pewnością go nie znają, ale spróbuję się na nie powołać :D
pozdrawiam
lilen5

Postautor: Aurelius » 18 mar 2010, 0:12

Lilen5, policjanci, a szczególnie dzielnicowi, czy tez funkcjonariusze z tzw. ogniw prewencyjnych na pewno znają to zarządzenie KGP (kóre już zresztą spory czas funkcjonuje), a to oni (dzielnicowi) głównie odpowiadają na wszelkie zapytania od nas kierowane, pod którymi parafuje się już na końcu komendant danej jednostki. To tak, jakby Tobie zarzucić, jako kuratorowi zawodowemu, że z pewnością nie znasz np. Rozporządzenia MS z 2002, delegowanego z art. 176 kkw. Jest to po prostu dla nich lektura obowiązkowa.

Podany przez Natalię przepis ponadto ma zastosowanie wtedy, jeśli została wszczęta procedura Niebieskiej Karty. Mój kurator społeczny, który zawodowo jest kierownikiem rewiru dzielnicowych, obligatoryjnie w ramach prowadzonych przez jego dzielnicowych Niebieskich Kart, informuje co jakiś czas zkss o istotnych kwestiach z jej przebiegu, jeśli taka osoba pozostaje również pod dozorem kuratora. Nie każdy dozorowany, jak wiemy z autopsji, który jest skazanym z 207 k.k. ma jednocześnie uruchomioną, czy też czynną Niebieską Kartę.

Dla mnie podstawą prawną, na którą zawsze powołuję się, jako k. zawodowy, kierując zapytania do policji (mam na myśli uzyskanie konkretnej informacji, a nie wywiadu, o ktory nigdy nie przyszło mi się zwracać do policji), (M)OPS, izby wytrzeźwień itp. jest art. 10 par. 4 kkw (dodatkowo w związku z art. 2 pkt 6 kkw, dla pełnego obrazu), czyli już na gotowo: art. 10 par. 4 w zw. z art. 2 pkt 6 k.k.w. Nie spotkałem się jeszcze z odmową.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: lilen5 » 19 mar 2010, 0:49

Aurelius, dziękuję za odpowiedź :D
lilen5

Postautor: lepik » 21 mar 2010, 16:44

w okręgu Gliwickim chyba coś sie zmieniło. Niedawno dokonywałem ustaleń z art 14kkw na zlecenie kuratora zawodowego a ten na prośbe dyrektora aresztu śledczego
Każdy człowiek ma prawo wątpić w swoje powołanie i czasem zbłądzić. Nie wolno mu tylko o nim zapomnieć. Kto nie wątpi w siebie, jest niegodzeń, bo ślepo wierzy w swoją moc i popełnia grzech pychy.

Błogosławiony niech będzie ten, kto doświadcza chwili zwątpienia.
— Paulo Coelho
Awatar użytkownika
lepik

Postautor: paton » 23 mar 2010, 20:55

kgb14 pisze:---------- 20:00 28.07.2008 ----------

Nie spotkałem się z odmową przeprowadzenia wywiadu na zlecenie kuratora ( przynajmniej u nas ) , natomiast znam to pismo .

totalny absurd , w jednym okręgu kurator może zlecić wywiad innemu kuratorowi w innym nie --- a oto polska właśnie :-(

W moim raczej się nie zleca , my dostajemy .

Pozdrawiam .

ps. czy mozesz mi przepisać lub , zeskanować , skopiować tą formułkę i wysłać na PW . Dzięki .

---------- 20:42 ----------

kraliusz dziekuję bardzo za PW . ;-)

rozumiem, że na zarządzenie np. Dyrektora Zakładu karnego nie przeprowadzacie wywiadów?!
paton
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 23 mar 2010, 21:57

Skąd taki wniosek?

Zarządzenia wydawane w trybie art. 14 k.k.w. przez dyrektorów jednostek penitencjarnych są jak najbardzie realizowane i co dziwne, do tej pory nikt w DWOiP nie pokusił się w podtrzymywanych przez kolejne pisma swojego stanowiska w tej kwestii o wskazanie różnicy pomiędzy organem postępowania wykonawczego w postaci dyrektora takiej jednostki, a organem postępowania wykonawczego w postaci zawodowego kuratora sądowego, skoro wg DWOiP ten pierwszy organ ma uprawnienia do wydawania zarządzeń w postępowaniu wykonawczym, a ten drugi, takich uprawnień nie ma.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: JędrzejB » 24 mar 2010, 11:37

Aureliusie, przeciez doskonale wiesz, że pisma DWOiP to tylko wytyczne, nie mają mocy rozporządzeń.
Metodologia Lewoca przyjęła się tylko dlatego, że Prezesi SO i SR chcąc uniknąc ewntualnych kłopotów(sądzę że i tak nie byłoby kłopotów) polecili wprowadzic ją w życie nie zastanawiając się nad jakością metodologii czy potrzeba jej wprowadzenia. Nadzieją dla Nas jest tylko w tym, że ktoś te nasze "wypociny" bedzie musiał czytać. Ja tam sobie wyobrażam sedziego L. czytającego długie sprawozdanie z przebiegu dozoru a przed nim jeszcze tylko kilkadziesiąt innych czekających w kolejce i jest mi błogo na duszy :lol:
W dniu dzisiejszmym (a czynię to tylko tylko w środy) :D wyznaję spiskową teorię dziejów i uważam że DWOiP wykonuje przemyślane ruchy chcąc pozbawić szeregowych kuratorów samodzielności w działaniu, awansując kierowników na kolejne ogniwo kontrolne naszych czynności. Pozbawiając nas samodzielności w działaniu łatwiej bedzie nami kierować. Po prostu DWOiP szuka sensu własnego istnienia i istnienia własnych ciepłych posad.
JędrzejB
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych