metodologia prowadzenia dokumentacji...

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

metodologia prowadzenia dokumentacji...

Postautor: legus » 30 gru 2009, 22:40

Czy szanowni kuratorzy zapoznali się już z niezwykle "ciekawą" broszurą Pana Michała Lewoca pod tytułem "Metodologia prowadzenia dokumentacji w sprawach dotyczących dozoru kuratora sądowego, krótki przewodnik po wzorach i formularzach"? No cóż, powiem delikatnie, że jestem niezwykle zaskoczony tym co tam wyczytałem, nie tylko ja, moje koleżeństwo z zespołu również. Rozbudowane sprawozdania, których wypełnienie wymaga kilku fakultetów i niezłego warsztatu metodologicznego, wzory wniosków z uzasadnieniami (sic!), wskazówki gdzie kurator ma sie podpisać, postawić pieczątkę i dużo innych, ciekawych rzeczy...Ciekaw jestem opinii innych, bo we mnie budzi się potężny sprzeciw dla takiego postępowania. Pozdrawiam serdecznie
raz pod wozem, raz pod wozem.
legus
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 31 gru 2009, 0:52

Problem jest jeden i zasadniczy- praca kuratora nie polega wyłącznie na wypełnianiu druków lub formularzy, choć być może chce się ją do tego poziomu sprowadzić. Unifikacja dokumentacji kuratorskiej raczej nie powinna wiązać się z jej maksymalnym rozbudowywaniem, co chyba zadziało się w tym przypadku. A poza tym ZKSS nie dysponują stosownymi narzędziami badawczymi, nie zostały przeszkolone do ich wykorzystywania, więc jak mają te dane podać- na wyczucie, czy z użyciem wyobraźni?

Pozdrawiam serdecznie.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

DOTYCZY TEGO WSPANIA£EGO "DZIE£A"

Postautor: dziadek » 31 gru 2009, 11:45

Mam ogromną prośbę o podanie namiarów na to wielkopomne "dzieło".
A swoją drogą widzę, że "święty Biurokracy" zyskał kolejnego ortodoksyjnego wiernego :lol:
Takie podejście do pracy ("popełnienie takiego dzieła")jest sygnałem do jej zmiany gdyż nic nowego sie do pracy już nie wniesie. Rutyna, rutyna i jeszcze raz rutyna.
dziadek

Postautor: kgb14 » 31 gru 2009, 13:42

Jak pamiętam myśmy dostali takiego meila do zapoznania się z drukami i zaopiniowania - nic tam nie było że będzie to już wprowadzone .
Ogólnie - jest to przerost formy nad treścią - poza tym kilka druków było ok- np zapytanie na policję .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: legus » 31 gru 2009, 14:57

Druki mają być stosowane od 01.01.2010, choc w przewodniku wyczytałem, że MS zachęca do ich stosowania. Jak rozumiem, nie musze ich więc stosowac.
Gdy propozycje przesłano do wglądu i ewentualnych uwag do Sądu, w którym pracuje wraz z kolegą napisaliśmy długi laborat pełen zastrzeżeń do druków. Oczywiście, żaden z naszych postulatów nie został wzięty pod uwagę. Tak wyglądają konsultacje Ministerstwa. A może ja i mój kolega jesteśmy jednymi z niewielu, którzy opisali wtedy swoje zastrzeżenia...To tez bardzo prawdopodobne.
Generalnie ogromny przerost formy nad treścią. Np. wezwanie do skazanego ma chyba 3 strony, niech ktoś mi powie, który skazany będzie to czytał. Prosty, krótki komunikat to jest skuteczne.
A lasów do wycięcia coraz mniej...
Ktos pisze o drukach do Policji, a czy te które stosowałaś (eś) dotychczas były nieskuteczne???
Ja od września 2010 robię fakultet z psychologii, socjologii, kulturoznawstwa, zrobię chyba też polonistykę... Myślę również o sklonowaniu, bo żeby to wszystko udzwignąć będzie potrzebnych mnie, co najmniej 2!
Pozdrawiam
legus
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 31 gru 2009, 15:16

legus pisze:
Ktos pisze o drukach do Policji, a czy te które stosowałaś (eś) dotychczas były nieskuteczne???

Ja od września 2010 robię fakultet z psychologii, socjologii, kulturoznawstwa, zrobię chyba też polonistykę... Myślę również o sklonowaniu, bo żeby to wszystko udzwignąć będzie potrzebnych mnie, co najmniej 2!
Pozdrawiam

1. druki były i nie były skuteczne - skoro teraz są zalecane przez ministerstwo może będą bardziej skuteczne .

2. :lol: świetne - też dam się do sklonowania - moje drugie ,,ja'' będzie 24 h w pracy :-:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: morphine » 31 gru 2009, 15:26

a macie jakieś namiary kto klonuje, gdzie i za ile?:)
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: legus » 31 gru 2009, 15:37

Ministerstwo Sprawiedliwości już nad tym pracuje...Ponoć nie ma być drogo...
legus
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: pola76 » 31 gru 2009, 15:49

To chyba zainwestuję w drugą "siebie". Ja coś się nie uda będzie na kogo zwalić winę :-:
pola76
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Orange » 31 gru 2009, 16:33

Legusie!
Nasz Zespół równiez napisał bardzo wiele zastrzeżeń; krytyka była konstruktywna, ale co z tego?! :evil:
Ja też chetnie zainwestuje w klona :D
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Q » 31 gru 2009, 16:54

Od nas również wysłano kilka uwag do ujednoliconych druków. Jak widać skonsultowano się z kuratorami na zasadzie pewnego przysłowia: "psy szczekają, karawana idzie dalej". Smutne to, jadnakże jak prawdziwe.
Awatar użytkownika
Q
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Postautor: migotek » 01 sty 2010, 11:44

W moim Sądzie OBOWI¡ZKOWO będziemy prowadzić dozory z nowego roku na nowych drukach. Według mnie najdziwniejsze jest to,że mamy co miesiąc każdą kartę czynności kuratora (osobiste dozory) przedkładać kierownikowi do zapoznania i akceptacji. Czy w Waszych sadach też tak ma być?

Szczęśliwego Nowego Roku!
migotek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 16 razy

Dla Migotka

Postautor: dziadek » 01 sty 2010, 14:49

---------- 13:45 01.01.2010 ----------

Migotku polecam jeszcze aktualny i widoczny na stronie głównej wątek w "Naszych Sprawach" wątek - karty czynności kuratorów społecznych. Według niektórych dyskutantów (i z podaniem konkretnych przepisów) kierownik nie ma prawa kontrolowania kart czynności kuratorów społecznych, chyba, że odrębną decyzją upoważni go do takiej kontroli kurator okręgowy.
A że może sie to wydawać nielogiczne, cóż takie są przepisy.
Sama ustawa o funkcjonowaniu Sądów nie jest spójna z naszą ustawą o kuratorach.
Zdecydowanie pozdrawiam kgb i Weronikę i idę na spacer gdyż
pięknie jest, dużo śniegu i robi się coraz to bardziej mroźno.

Pomyślnego Nowego Roku koleżeństwu życzę :)

---------- 13:49 ----------

To samo dotyczy kontrolowania kart kuratorów zawodowych.
Zalecam by w ramach rekompensaty niektórzy nadgorliwi kierownicy(w tym Twój Migotku) intensywniej kontrolowali i dozorowali swoich podopiecznych. :)
dziadek

Postautor: Bosman » 01 sty 2010, 23:36

A w Sądowie Wielkim ...dozorowani mieszkają przy ul. Przestępczej a siedziba ZKSS mieści się przy ul. Probacyjnej [z treści dzieła "METODOLOGIA
PROWADZENIA DOKUMENTACJI W SPRAWACH DOTYCZ¡CYCH DOZORU KURATORA S¡DOWEGO - KRÓTKI PRZEWODNIK
PO WZORACH I FORMULARZACH"].
Cóż za finezja i kunszt.
Podchodziłem do tego "krótkiego przewodnika" kilka razy i dalej nie wiem, czy podołam tym wielkim treściom intelektualnie i logistycznie (jednocześnie stwierdzam, że moje zasoby "wrażliwości na kulturę i sztukę" też zostały nadwątlone).
Podsumowując, w kilku miejscach: miłe zaskoczenie, w wielu: teoretyczno-biurokratyczny beton. Sztos nad sztosy. Materiał dla doktorów kuratologii z obowiązkowymi fakultetami z psychometrii, fizyki kwantowej, radiestezji geomancyjnej, radiologii, biologicznych mechanizmów zachowania się z elementami neurofizjologii, no i na koniec z elektrodermometrii. Z przesłanek pozytywnych mogę wymienić np.: wysiłek autora ku zebraniu wszystkiego do kupy. Pomożecie? - pomożemy!!!

Cytat z zakończenia "Metodologii...":
"Jeszcze raz zatem, należy podziękować Kuratorom Okręgowym, Kierownikom zespołów oraz wszystkim kuratorom zawodowym, za udostępnienie materiałów źródłowych oraz podzielenie się swoimi pomysłami i propozycjami".
Dzię-ku-je-my.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: migotek » 01 sty 2010, 23:50

Dziękuję Dziadku za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.
migotek
k.zawodowy