Ankieta MS

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Ankieta MS

Postautor: Do_ta » 19 maja 2005, 22:37

Chcę zapytać, o anonimową, szczegółową ankietę z ministerstwa, którą ostatnio wypełnialiśmy. Do czego posłuży jej opracowanie? Czy to praca naukowa, czy też szykują się jakieś zmiany w praktyce ?
Ankieta przyszła na nasze adresy domowe, ale koordynatorka, która nie jest członkiem stowarzyszenia, nie dostała jej. Czy stowarzyszenie udostępniało adresy ? Nie pytam dlatego, że mam coś przeciwko, w tym wypadku, tylko z ciekawości.
Do_ta

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 20 maja 2005, 0:42

Też mnie to zaciekawiło, dlaczego ankieta przyszła na adres domowy :?: Jeszcze bardziej ciekawe jest jednak to, iż dostałem dwie takie same ankiety :!: Oczywiście wysłałem tylko jedną.
Jeśli chodzi o zawartość merytoryczną ankiety, to odpowiedzi na niektóre pytania wymagały dosyć szczegółowych obliczeń, których oczywiście z braku czasu nie dokonałem.
Nie wiem do czego MS potrzebowało tych oderwanych od rzeczywistości ankiet, ale już przywykłem do ich różnych dziwnych pomysłów. Nie chcę tutaj wymieniać przykładów, ale trochę się tego ostatnio nazbierało.
P.S.
Jakby przypadkowo zajrzał na forum ktoś z MS (w co bardzo wątpię), to ja nie mam na imię Bartłomiej i nie pracuję w SR w Szczecinie :D
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Ankieta MS ?

Postautor: finale » 20 maja 2005, 8:25

Jeśli dobrze pamiętam autorami ankiety byli pracownicy Instytutu Wymiaru Sprawiedliwości a nie MS. Myslę, że chodzi bardziej o realizację konkretnego projektu badawczego, zresztą jednego z wielu ( patrz: http://www.iws.org.pl/ ).
Na marginesie, wydany przez nich Atlas przestępczości w Polsce 3 ( i wcześniejsze ) bardzo mnie zainteresował.

Pozdrawiam
finale
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Do_ta » 20 maja 2005, 11:22

A ja, dokonałam szczegółowych obliczeń, których wymagała ankieta i muszę powiedzieć że skłoniła mnie ona do ciekawych obserwacji, z których wcześniej nie zdawałam sobie sprawy, bo nie ma czasu !
¯eby odpowiedzieć na zawarte w ankiecie pytania, zmierzyłam kilkakrotnie, ile zajmuje mi napisanie wywiadu zleconego (w trakcie dyżuru: z telefonami i petentami - 3 godziny), do ilu podopiecznych w terenie jestem w stanie dotrzeć w ciągu dnia (PKS-em i żeby kogokolwiek zastać: góra 3 osoby), ile mam na to dni w miesiącu (10 dni roboczych, reszta na pracę biurową, a w soboty ew.z własnej inicjatywy).
Wniosek- do 30 wywiadów w miesiącu (7 w tygodniu), bo przecież trzeba to też zapisać :!:
Więc ciekawi mnie, czy ktoś to weźmie pod uwagę :P i czy inni obliczali np. z pominięciem PKS-u. Było pytanie:ile zajmuje przeprowadzenie 1 wywiadu-(dojazd, rozmowy, napisanie) i widziałam, że koleżanka wpisała 1 godzinę - chapeau bas !
Do_ta

Postautor: palabu » 20 maja 2005, 23:48

przeprowadzenie prostego wywiadu w sprawie rodzinnej (tj. wizyta w domu, szkole) to co najmniej pół dnia do tego trzeba zebrać w całość cały materiał i napisać. gratuluję Do_cie 30 wywiadów w miesiącu? ja nie byłbym w stanie tego wykonać. A gdzie nadzory własne (20 - 25)
palabu
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Do_ta » 21 maja 2005, 0:10

A ja mówię o dorosłych, bo to jest forum dla dorosłych ! :)
Do_ta

Postautor: palabu » 21 maja 2005, 0:13

mimo wszystko gratuluję. czy nie mogę wypowiadać się na forum dla dorosłych. pozdrawiam
palabu
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: A.Martuszewicz » 21 maja 2005, 12:29

Szanowna Koleżanko!
Jeżeli jest to ta ankieta o której myślę, to oczywiście dane członków Stowarzyszenia Podlegają Ochronie i Nikt nie udostępni danych bez Waszej zgody! Działamy w trudnych warunkach! Ale przestrzegamy prawa o OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH.
Ankieta jest badaniem Instytutu Resortowego i zwracali się do Prezesów Sądów o udostępnienie danych,także kuratorów społecznych[W wybranych sądach]nie wykluczone dalsze pytania także do podopiecznych.

pozdrawiam serdecznie

Andrzej Martuszewicz
A.Martuszewicz
VIP
VIP

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: palabu » 23 maja 2005, 21:59

Szanowni Państwo.
Uprzejmie informuje iż DANE OSOBOWE członków Krajowego Stowarzyszenia Kuratorów Zawodowych w Polsce z bazy danych, którą obsługuję nigdy nie były i nie będą nikomu udostepniane. Nikt do niej nie ma dostępu. Serdecznie pozdrawiam.
z poważaniem
Sekretarz Krajonowgo Stowarzyszenia AdamGutenberg
palabu
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anca » 23 maja 2005, 22:23

Z tego co wiem ankieta została rozesłana nie tylko do członków Krajowego Stowarzyszenia Kuratorów.
Faktem jednak jest ,iz precyzja adresów była zaskakujaca,niektóre sposród nich z całą pewnością nie były oficjalnie nigdzie podawane...czyzby działały w kurateli tajemne siły????
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: palabu » 23 maja 2005, 22:34

Szanowny Pan anca.
Nie znam się na tajemnych siłach. jeszcze raz podkreślam iż baza danych jest tylko i wyłącznie w moim posiadaniu, jest własnością Stowarzyszenia i nie może być udostępniana. Nawet MS
palabu
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 24 maja 2005, 0:31

Może to zabrzmi absurdalnie, ale 30 wywiadów bieżących w pionie rodzinnym w ciągu miesiąca to już nie abstrakt, a rzeczywistość. I nikogo nie obchodzi, że napisanie dobrego, wyczerpującego i kompetentnego sprawozdnia, opatrzonego przemyślonymi wnioskami to ok. 1,5 godziny. Czynności w terenie to zupełnie inna bajka. Są wywiady, które robi się przez dwa dni z rzędu, od rana do wieczora (przecież dana osoba niekoniecznie czeka w domu na wizytę kuratora, tym bardziej, że nie powinna być uprzedzona o terminie tej wizyty). Efekt- wywieszony język, przekrwione oczy i nieogolona gęba, ale termin dotrzymany. Tylko jak długo tak można, tym bardziej, że wymusza to konieczność pobieżnego potraktowania nadzorów.
Ankiety nie otrzymałem i może dobrze, bo jej wypełnienie zajęłoby mi sporo czasu, a nie łudzę się, iż wywołałaby ona jakieś konkretne skutki. Ot kolejna sterta papieru, która będzie zalegać w czyjejś szafie.
Na marginesie, kurator to kurator i bez względu na to czy "dorosły" czy też "nielat" sprawozdania klepać musi (drobne różnice kryją się w zawartości). Myślę, że podział forum wynika bardziej z dbałości o jego przejrzystość niż z jakichkolwiek innych przesłanek. Przynajmniej mam taką nadzieję :D .
Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Do_ta » 03 cze 2005, 0:41

Przemiły Keseyu :)
myślę, że podział na forum, ma sens, bo jeżeli piszę w ankiecie, że zgadzam się zrobić ok. 30 wywiadów w miesiącu, a mam robić 150 - bo tyle prowadzę dozorów własnych, -i to dopiero wtedy, kiedy załatwię najważniejsze : wywiady zlecone, przejrzę sprawy kuratorów społecznych, dopilnuję spraw Wo i P , dla mnie było oczywiste, że sugeruję pięciokrotne zmniejszenie mojego obciążenia.
A tak, czuję się nierozumiana, bo nieletni odpisują, że 30 wywiadów jest już dla nich faktem.
Faktem dla mnie jest 150. :| Nie mam zdolności ponadnaturalnych, więc oczywiście jestem sfrustrowana, że nie umiem wywiązać się z obowiązków.
Ja na forum kuratorów rodzinnych nie wypowiadam się, bo specyfika pracy jest inna. Ale pozdrawiam. :wink:
Do_ta

Postautor: mahajek » 15 cze 2005, 0:59

Co do informacji adresowych to Instytut miał je prawdopodobnie od prezesów SR. Nie wiem tego na pewno, ale zdażyło mi się w sądzie odebrać telefon, w którym pani przedstawiajaca się jako pracownik Instytutu prosiła, czytając nazwiska kuratorów zawodowych z mojego sądu, o poinformowanie jej kto jest kuratorem rodzinnym, a kto dla dorosłych. W rozmowie zasugerowała, iż przez niedopatrzenie prezes nie rodzzielił kuratorów na piony. Pozdrawiam :D
mahajek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 32 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Postautor: farel128 » 17 cze 2005, 12:18

w Kielcach niewiele osób wypełaniło ankiety m.in. ja, bowiem niektóre pytania tam zawarte ewidentnie świadczyły o nieznajomości tematu przez osoby ją przygotowujące. A skoro mam odpowiadać na bezsensowne pytania to wolę taki kwit odłożyć ad acta
farel128
k.zawodowy
k.zawodowy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych