grzywna

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

grzywna

Postautor: BartK » 29 paź 2006, 10:19

Podobno zmalała ściągalność grzywien, więć MS postanowiło zmobilizować kuratorów do bardziej intensywnych działań w kierunku ściągalności grzywien. Co moze zrobić tutaj kurator zawodowy? Przeprowadzić rozmowę ze skazanym i w razie niepowodzenia złożyć wniosek o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej w trybie 75 § 2 kk. Czy o to chodziło pani K z MS? Jeżeli tak, to żaden problem.... zasypiemy sądy takimi wnioskami. Powstaje jednak pytanie... od czego jest sekcja wykonawcza, która ma w swoim ręku komornika oraz karę zastępczą p.w.??? Nie widzę powodu, żeby komuś zarządzać przykładowo 6 m-cy p.w. za 400-600 złotych grzywny, wiadomo jakie są koszta utrzymania więźna, a MS chodzi chyba tutaj właśnie o pieniądze! Lepszym rozwiązaniem jest tutaj egzekucja komornicza, a w przypadku jej nieskuteczność kara zastępcza p.w., ale nie zarządzenie wykonanie kary p.w. warunkowo zawieszonej. Możliwe, że źle zrozumiałem intencje MS, jeżeli więc się mylę, to proszę wyprowadzić mnie z błędu :roll:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: gaga » 29 paź 2006, 12:28

zrozumiałeś dobrze my tez byliśmy tym conajmniej oburzenie..........ale coz trezba było dokonac weryfiakcj kto zapłacił kto nie.i znowu była masa papierkowej roboty czyli cała radosć pracy kuratora :)!!!
gaga

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Nabi » 31 paź 2006, 10:48

Witam,
na ten problem w chwili obecnej nie ma skutecznej recepty. Kiedyś zastanawiałem się nad problemem ściągania grzywien i przyszło mi do gowy tylko jedno rozwiązanie - jak sądzę dość skuteczne, ale w dobie obrońców praw przestępców niewykonalne.
Mianowicie - pręgierz. Gdyby raz w tygodniu publicznie obnażonym sprawcom niepłacącym grzywien wymierzano karę chłosty odpowiednią do niezapłaconej grzywny to presja społeczna (wstyd, narażenie na wyśmianie we własnym patologicznym środowisku itp) byłaby wystrczająco silnie do motywująca do zapłacenia grzywny. :wink:
Pozdrawiam.
Nabi

Postautor: Easy » 31 paź 2006, 20:00

W moim odczuciu pisemko , o którym mowa, napisane było w dosyć ostrym tonie.W wielu sądach rejonowych zinterpretowano je w ten sposób, że samoistnie orzeczone grzywny powinny trafić do kuratorów , podobnie jak karty dłużników. Oczywiście jest to pogląd całkowicie mylny ! Jestem natomiast rozczarowana działalnością Pani B.K.
z którą środowisko kuratorów wiązało ogromne nadzieje , na reprezentowanie interesów naszej grupy zawodowej w ministerstwie. Kto jak kto, ale kurator powinien wiedzieć, że z pustego to i Salomon nie naleje ! Więc jeżeli Sąd orzeka grzywnę w przypadku osób żyjących w skrajnej nędzy ( z wywiadu kuratora to wynika ), jej ściągalność z góry skazana jest na niepowodzenie.
Ale, ale...pouczyliśmy odpowiednio kuratorów społecznych , to nigdy nie zaszkodzi, choć w moim Zespole społeczni są brdzo OK.
Pozdrawiam Społecznych i Zawodowych ...i B.K.
Easy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: mahajek » 01 lis 2006, 0:06

Niestety, ale w mojej ocenie to komuś w MS czegoś zabrakło - rozumu, wyobraźni, zdrowego rozsądku... może wszystkiego naraz!? Ale zalecenia to zalecenia, siedzimy, analizujemy, sprawdzamy, piszemy wnioski, a sędzia się z nas śmieje i już teraz zapowiada, że tych wniosków nie rozpatrzy pozytywnie, gdyż po ostatnim szkoleniu ma takie wytyczne. Ręce opadają!
mahajek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 32 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Postautor: kesey » 01 lis 2006, 1:44

Dla każdego inna "gęba" i inne wytyczne. Kocham ten kraj :D
Pozdrawiam.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BartK » 01 lis 2006, 11:01

mahajek pisze: a sędzia się z nas śmieje i już teraz zapowiada, że tych wniosków nie rozpatrzy pozytywnie

W tym właśnie problem... będziemy pisali wnioski tylko dlatego, że są takie wytyczne, a niezawisłe sądy będą i tak nasze wnioski odrzucać. W moim okręgu kuratorzy muszą napisać oświadczenie ile napisali takich wniosków :roll: Dalej jednak cieszę się, iż stołka pani K nie otrzymał Roman G., a ponieważ dzieci jeszcze nie mam i nie jestem kuratorem rodzinnym, to beztrosko słucham jego wypowiedzi :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kropka » 01 lis 2006, 12:22

Papierowa resocjalizacja :drap: . A jeszcze weselej zrobi się od lipca :lol: 2007 r. , kiedy "wejdą" elektroniczne obrączki na rączki :wink:
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych