kurator w ciąży

Nie wiesz gdzie zamieścić swój temat? Jeśli jest niezwiązany z żadnym z utworzonych działów zamieść go właśnie tutaj.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: agawe » 26 sty 2009, 19:04

Wydaje mi się, że decyzję w tej sprawie należało pozostawić kuratorowi społecznemu.
Niezależnie od naszych osobistych odczuć i ocen tej sytuacji - kurator społeczny pełni funkcję społeczną, która nie jest formą zatrudnienia, stąd prawdopodobnie (pewności w tym względzie nie mam) nie łamie przepisów prawa sprawując tę funkcję podczas zwolnienia lekarskiego. Być może istotny jest kod na zwolnieniu (może chodzić, musi leżeć itp.).
Moim zdaniem kurator zawodowy nie jest uprawniony do decydowania w tej kwestii.
Inną sprawą jest ocena postępowania kuratora społecznego przez kuratora zawodowego - może on utracić zaufanie do podlegającego mu kuratora, gdyż zachowanie takie może być uznane za "niemoralne".
Osobiście jestem zdania, że kurator społeczny sam powinien zrezygnować z pełnienia funkcji do czasu poprawy stanu zdrowia.
Zaznaczam, że jestem kobietą i mam dwoje dzieci. Wykonywałam pracę kuratora będąc w zaawansowanej ciąży i nie uważam, aby były istotne przeciwskazania do wykonywania tej pracy w sytuacji, gdy ciąża przebiega bez powikłań. Jeżeli natomiast korzysta się ze zwolnienia lekarskiego, to już inna bajka...
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: raskolnikow » 26 sty 2009, 20:37

Myślę, że właśnie kurator zawodowy jest uprawniony do decydowania w tej kwestii. Jaką mam gwarancję, iż osoba, która ze względu na stan swojego zdrowia przebywa na dłuższym zwolnieniu lekarskim będzie w stanie w należyty sposób pełnić nadzory?
raskolnikow

Postautor: agawe » 26 sty 2009, 22:51

Ja natomiast nie jestem o tym przekonana. Ocena stanu zdrowia kuratora społecznego celem stwierdzenia zdolności do pełnienia przez niego funkcji - nie należy do kuratora zawodowego. Samo zwolnienie lekarskie nie jest jednoznaczne z brakiem takiej zdolności.
Np.Jeżeli ktoś jest na zwolnieniu lekarskim z powodu unieruchomienia ręki w gipsie (tej, którą nie pisze) to nie może sprawować funkcji kuratora?
Powyższe stanowisko oczywiście nie oznacza, że popieram praktykowanie sprawowania funkcji kuratora społecznego pozostającego na zwolnieniu lekarskim - jestem temu przeciwna, ale ze względu na "wątpliwości moralne" takiego postępowania.
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 27 sty 2009, 3:15

Nie Raskolnikow, nie zmieniłem zdania- nawet jeśli to stary temat :wink:
Również uważam, iż to optymalne rozwiązanie, jeżeli kurator zawodowy i społeczny osiągną consensus w tej sprawie, znajdując wyjście satysfakcjonujące dla obydwojga stron (czasowe zaprzestanie wykonywania dozorów/nadzorów, bez konieczności odwoływania społecznego kuratora sądowego).

Decyzję w takiej sprawie powinien podejmować kierownik zespołu w porozumieniu z kuratorem zawodowym (podstawa- art. 87 naszej ustawy, przez analogię). W przypadku odwołania z wnioskiem występuje kierownik a odwołuje prezes SR (art. 84.2).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Poprzednia

Wróć do Sprawy różne