Wyliczenia dot. czasu pracy kuratora rodzinnego

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Wyliczenia dot. czasu pracy kuratora rodzinnego

Postautor: waclawa » 03 wrz 2008, 15:11

Witam, prośbę mam. Obił mi się swego czasu o me czarne oczy;-) post dotyczący ilości poświęcanego czasu na wszystkie czynności kuratora zawodowego rodzinnego, a znaleźć go teraz nie potrafie. Czy mogę liczyc na pomoc sznaownych kolegów i wskazanie, gdzież to jest? Z góry serdeczne dzięki.
Kuratorem rodzinnym jestem od kilkunastu lat, jednak od około roku z hakiem, ilość zadań nakładana na moich kolegów z zespołu no i mnie, przerasta możliwości sprawnego, rzetelnego ich wykonywania w takim czasie, by każdy z nas mógł, prócz pracy zawodowej mieć jakiekolwiek życie osobiste. Niestety mamy świadomość tego, że odpowiedzialność za naszych podopiecznych, szczególnie dzieci w nadzorach jest przeogromna, więc zycie osobiste i nasze własne dzieci schodzą na drugi plan. Przerażające. W związku z tym mam pytania nastpujące:
- jaką ilość wywiadów wykonujecie w każdym miesiącu
- czy zlecacie wykonywanie wywiadów w postępowaniu wykonawczym kuratorom społecznym
- czy sporządzane przez Was wywiad zawieraja szczegółowe informacje z MOPS-ów, Policji, szkół, sąsiadów?
- czy przygotowujecie sesje wykonawcze( wnioski, protokoły, wokandy)
- czy z obowiązującego rozporządzenia w sprawie ilości osobistych nadzorów macie również sprawować tę górną granicę, czyli 25?
-jakie jest Wasze obciążenie w referacie
- czy jesteście również zarzucani postanowieniami o przymusowe odebranie dziecka
- czy macie czas na dokładną analize sprawozdań i kart czynności kuratorów społecznych i ich szkolenie

Nas się ciągle karmi informacjami, że w innych sądach, okręgach, kuratorzy rodzinni mają się znacznie gorzej, niż my, stąd te pytania. Może komuś zechce się odpowiedzieć?
Trochę tego się nazbierało, ale szczerze Wam powiem, że jesteśmy zmęczeni wiecznym chwytaniem wszystkich setek spraw tak, by nic i nigdzie się nie wydarzyło, a jeśli się wydarzy, to i tak padnie pytanie" gdzie był kurator". A kurator był poprostu na 38 wywiadzie w miesiącu i zwyczajnie już, po ludzku, tego dnia nie miał siły zajrzeć, co słychać u Państwa X. Czy ta ilość zadań na nas nakładana, będzie rosnąć w nieskończoność? Nie wiem jak Wy, ale my się w tych gwarantowanych przez kodeks pracy godzinach pracy w miesiący nie mieścimy.
W związku z tym, że tu pisze pierwszy raz w życiu, za wszelkie nadużycia przepraszam:-)Pozdrawiam.
waclawa

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 03 wrz 2008, 21:47

Witaj na forum Wacławo. Interesujący Ciebie post znajduje się TUTAJ
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: waclawa » 04 wrz 2008, 18:09

Dziekuje, posty poczytałam, wielka szkoda tylko, że zalinkowana strona już nie istnieje. No nic, czekam, może ktokolwiek napisze o swoim wyrabianiu się w czasie i zadaniach:-)
waclawa

Postautor: BartK » 04 wrz 2008, 20:30

waclawa pisze:wielka szkoda tylko, że zalinkowana strona już nie istnieje.

W sumie to temat był poruszany ponad 2 lata temu, zatem link już może nie działać.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Karinkaa » 17 wrz 2008, 12:43

w naszym zespole kuratorzy maja w wykonaniu po okolo 90 akt, nadzorów osobistych każdy z nas ma powyżej 25 ale górna granica to 30,
jeżeli chodzi o wywiady to miesiecznie jest ich około 15-20, ja osobiście na chwilę obecną mam 140 wywiadów, kuratorzy społeczni robią jedynie wywiady dotyczące nieletnich u których sprawuja nadzór
posiedzeń wykonawczych nie przygotowujemy ponieważ ich nie ma, dajemy sędziom akta ze sprawozdaniami ale odbywa sie to tak, że sędziowie przychodzą do nas, i omawiamy krótko każdy przypadek, nie ma wokand, protokołów itp.

40 godzin w tygodniu często nie wystarcza aby wykonać wszystkie zadania, systematycznie piszę karty czynności i sprawozdania w domu wieczorem albo w weekendy, pracuję w terenie również w weekendy...
Lekko nie jest, szczegolnie jak ma się male dzieci. Mam nadzieję, że bedzie lepiej :D
Karinkaa

Postautor: ewjusta » 18 wrz 2008, 18:36

u mnie zalinkowana strona się otwiera, mogę przesłać mailem w wordzie :)
ewjusta

Postautor: BartK » 18 wrz 2008, 21:53

ewjusta pisze:u mnie zalinkowana strona się otwiera, mogę przesłać mailem w wordzie :)

Czy Tobie otwiera się ta strona: www.rkulma.neostrada.pl ?? Czy może chodzi o link do wątku...
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: ewjusta » 18 wrz 2008, 22:04

no tak, to link do wątku
ewjusta

Postautor: jarcar14 » 05 sty 2009, 16:15

:shock: Czasu brak , doby brak ale jaki piękny będzie świat zza krat , bo gdy coś wydarzy się to obwinią właśnie mnie , gdy sprawozdań mi zabraknie lub wywiad będzie nie w czas do zakładu trafię łatwiej bo tam już czekają nas , za te wszystkie odebrania które wbrew logice są , za te wszystkie wymagania czeka na mnie Boży Sąd . A gdy się zapyta Bóg dlaczego nie pamietaliśmy o ludzkim cierpieniu to mu wykrzyczymy w twarz "bo tak było w postanowieniu" . :twisted:
Ten wierszyk dedykuje wszystkim moim kolegom po fachu aby nie dali się zwariować i aby praca oraz obowiązki nie przesłoniły istoty sprawy a jest nią oczywiście to aby każdy pozostał................................... :wink:
jarcar14
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Ultima » 20 sty 2009, 23:48

:D Poetis omnia licet (dicere) :D
W grudniu oddałam 50 wywiadów (tylko 5 z nich mogłam zlecić społecznym (i zleciłam)) - większość to kontrolne. W innych miesiącach śrenio po 25. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Wróć do Kuratorzy rodzinni