czarna rozpacz

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

czarna rozpacz

Postautor: Sven » 19 paź 2005, 12:19

Przed dwoma godzinami Sąd, na podstawie opinii kuratorki sądowej, odmówił odwieszenia kary pozbawienia wolności wyjątkowo niebezpiecznemu człowiekowi. Opinia kuratorki opierała się wyłącznie na rozmowach ze swoim ,,podopiecznym'' ( sąsiedzi nie chcieli z nią rozmawiać ze strachu, a zdanie rodziny jej nie interesowało). Człowiek ten jest psychopatą -jest to poświadczone przez psychiatrów- jednak nie jest głupi, dla pani kurator był zawsze miły. Kuratorka stwierdziła więc, że pobicia i znęcanie się nad otoczeniem to nie jego wina! Jestem zrozpaczona, boję się o swoje życie, boję się wracać do domu. Co robić w tej sytuacji????
Dodam jeszcze, że z rozprawy pani kurator wraz z tym człowiekiem wychodzili razem w wielkiej komitywie, wyjątkowo zadowoleni.
Od postanowienia sądu nie ma odwołania. Czy można wnosić o zmianę kuratora? Czy jej opinia przedstawiona sądowi byłazgona z przepisami? Przepraszam za chaotyczną wypowiedź ale jestem zdenerwowana. Proszę o pomoc.
Sven

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: opener » 24 paź 2005, 17:27

Martwi mnie,że do tej pory Sven nie doczekała się odpowiedzi.Mam jednak nadzieję ,że forum nie będzie tylko dla kuratorów,ale również dla osób spoza środowiska, a szczeglnie potrzebujących pomocy.To uwaga ogólna. Teraz do Sven.Trochę mało danych, aby spróbować sytuację ocenić. Zakładam, że chodzi o sytuację znęcania się nad wspólnie zamieszkałą osobą i Sven nie jest zadowolona z rozstrzygnięcia sądu(prawd. w sprawie zarządzenia wyk.kary) i pracy kuratora. Jeśli praca kuratora Cię Sven nie satysfakcjonuje, to możesz złożyć sądowi pismo i sąd może ponownie sprawę skierować na posiedzenie z urzędu.Jeśli już tego próbowałaś możesz zgłosić się do prokuratora,któremu w tym postępowaniu przysługują prawa strony i on może wnieść stosowny wniosek do sądu, a także może składać zażalenia na postanowienia sądu.W każdym z przypadków Twoje zarzuty wobec skazanego winny być udokumentowane,możesz powołać świadków, w tym Policję,jeśli była wzywana.Sąd potrzebuje dowodów.Natomiast jeśli masz zastrzeżenia odnośnie pracy kuratora pod względem etycznym i również jesteś w stanie to udowodnić,to możesz zgłosić się do któregoś z jego przełożonych: kierownika lub kuratora okręgowego.
opener
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 14 lis 2005, 22:47

Witam! A w jaki sposób doszło do posiedzenia w przedmiocie zarządzenia wykonania kary? Na czyj wniosek?
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi