zwolnienie warunkowe a wyjazd za granicę do pracy POMOCY

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

zwolnienie warunkowe a wyjazd za granicę do pracy POMOCY

Postautor: italiano75 » 13 maja 2008, 0:21

W grudniu ubiegłego roku Sąd Penitencjarny udzielił mi warunkowego zwolnienia,wyznaczając okres próby na 2 lata tj. do grudnia 2009r. Ponadto nałożył na mnie obowiązek podjęcia pracy i płacenie alimentów.Podczas mojego pobytu z ZK niepłacone alimenty poskutkowały b dużym zadłużeniem.W naszych Polskich realiach zarabiam najniższą krajową czyli 1100pln :) i będę to spłacał chyba do końca życia...
Ponadto mam jeszcze inne zadłużenia,naprawienie szkody wyrządzonej przeze mnie, w sumie to mc w mc wypełniam 5 poleceń przelewu! Trochę sie tego nazbierało...
...I mam możliwość podjęcia legalnej pracy we Włoszech (kontrakt)! Normalne że zarabiając więcej ,szybciej wyjdę z tych długów,lecz moja szanowna Pani kurator nie zezwala mi na wyjazd :( powiedziała mi,że może...się zgodzi lecz na to jeszcze jest za wcześnie i w tym roku to nie nastąpi,co najwyżej dopiero po połowie okresu próby :(
Co robić ???
italiano75

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 13 maja 2008, 0:25

Witam .
Czy sąd nałożył na Pana dodatkowy obowiązek polegający na zakazie opuszczania kraju bez jego zgody ?
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: italiano75 » 13 maja 2008, 10:27

Nie,Sąd nie nałożył takiego zakazu.Tylko w swym postanowieniu nałożył obowiązek podjęcia i wykonywania pracy zarobkowej,łożenia na utrzymanie małoletnich dzieci.Postraszyła mnie też,że jak wyjadę to będę poszukiwany przez Policje,bo tym samym naruszę warunki warunkowego zwolnienia.Myślę o napisaniu wniosku do Sądu Penitencjarnego o zezwolenie na taki wyjazd,lecz liczę się z tym iż procedura będzie długotrwała i tak czy tak Sąd będzie brał przede wszystkim pod uwagę opinie Kuratora,wiec nie wiem czy jest w ogóle sens.Powiedziała mi jeszcze,że Kurator nie może wziąć za mnie odpowiedzialności. (?) ¯e gdybym nie miał owego zadłużenia,to sprawa byłaby o wiele prostsza...
italiano75

Postautor: ksb » 13 maja 2008, 12:28

Zawsze może Pan wystąpic do Sądu Penitencjarnego, ale moim zdaniem nie ma takiej konieczności. Wystarczy złożyc stosowne oświadczenie u kuratora, który musi wiedziec o każdej zmianie Pańskiego miejsca pobytu, planowanym czasie nieobecności i ewentualnie sposobie i terminie kontaktowania się z kuratorem. Jeżeli w czasie pobytu we Włoszech nie będzie Pan realizował nałożonych przez Sąd obowiązków, to rzeczywiście będzie odwołanie warunkowego zwolnienia i listy gończe w konsekwencji.
Najlepiej byłoby także umówic się z kuratorem, w jakich terminach i w jaki sposób będzie Pan przedstawiał mu dowody realizacji tych obowiązków, chociaż kurator ma także inne możliwości sprawdzenia, czy Pan te obowiązki wykonuje.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: italiano75 » 13 maja 2008, 13:13

Pani Kurator mi powiedziała dosłownie ,że nie ma takiej możliwości abym opuścił nasz ukochany kraj!Wszyscy mogą jechać tylko nie ja :)Nie wiem czym ona się kieruje i czy w ogóle jest jakiś przepis który by mi tego zabraniał?
Z tego co rozumiem mam złożyć oświadczenie gdzie będę przebywał,że będę telefonował przykładowo raz w miesiącu,po otrzymaniu (umowy o pracę) kontraktu prześle jej kopię.Raz na trzy miesiące będę do niej przyjeżdżał i pokazywał się że jestem w dobrym stanie :) ponadto będę pokazywał dowody wpłat na w/w zadłużenia.I to wystarczy? To ma być oświadczenie czy zapytanie?Bo z tego co mi się wydaje to jeżeli postawię ja przed faktem dokonanym takowym oświadczeniem to ona mi zrobi psikusa i złoży o odwołanie warunkowego zwolnienia.Będzie miała takie prawo? czy to będzie mogło być podstawą ?,że mimo jej ustnego braku aprobaty w tej sprawie czyli zakazu wyjazdu ja wyjeżdżam i mam to w d... że ona sie nie zgadza.Szczerze to się boje,bo za dużo mam do stracenia i nie chcę już tam wracać zważywszy,że mam zawieszone 13 miesięcy...Może wezmę adwokata,bo z doświadczenia wiem,że dla systemu prawnego jestem nikim i niczym :) a już jako skazany to totalnym zerem :) A z adwokatem jeszcze się liczą:)
italiano75

Postautor: kesey » 13 maja 2008, 14:50

Kgb i Ksb w zasadzie odpowiedzieli już na pytanie, ale postaram się to uporządkować:

1. osoba skazana nie jest pozbawiona możliwości wyjazdu z kraju, o ile Sąd w wyroku nie orzekł takiego zakazu.

2. dozorowany jest zobowiązany do poinformowania kuratora o każdorazowej zmianie miejsca pobytu (tutaj oświadczenie) i utrzymywania kontaktu z kuratorem w okresie próby (kontakt telefoniczny nie rzadziej niż jeden raz w miesiącu + kartka pocztowa/list nadany z miejsca pobytu, ze wskazaniem adresu- stempel pocztowy stanowi potwierdzenie, iż ktoś przebywa faktycznie w tym miejscu, które wskazuje jako miejsce pobytu, oraz w przypadku pobytu na terenie kraju osobiste stawiennictwo u kuratora).

3. ważne jest przekazywanie na bieżąco dowodów, potwierdzających realizację obowiązków- kopie przekazów pocztowych z wpłatami na poczet zadłużenia, kopia umowy o pracę (można dołączyć do comiesięcznej korespondencji z kuratorem, przy czym taki list proponowałbym nadać jako polecony i zachować potwierdzenie nadania).

4. pieniądze na wynagrodzenie dla adwokata proponuję przekazać na poczet zadłużenia- korzyść obopólna dla Skarbu Państwa i osoby zadłużonej, która wywiązuje się z nałożonego na nią zobowiązania :lol:

Przy spełnieniu powyższych warunków brak jest podstaw formalnych do uwzględnienia przez Sąd wniosku o zarządzenie wykonania kary.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kgb14 » 13 maja 2008, 15:46

Amen , nic dodać nic ująć :-D
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: italiano75 » 13 maja 2008, 18:05

Dziękuję moi kochani :D
Tak przypuszczałem,że moja szanowna Pani Kurator coś mnie ściemnia...
No to,jadę na zarobek :) Na pewno będzie to dla mnie zbawienne.Raz ,że będę zarabiał o wiele więcej niż tutaj.Dwa,że przestanę co krok spotykać znajomych ze środowiska w którym przebywałem pewien czas.Jestem przekonany ,że na dobre mi to wyjdzie!!! Jeszcze raz ślicznie dziękuję za poradę !!!
Pozdrawiam gorąco
italiano75

Postautor: jurek » 13 maja 2008, 18:10

Mysle sobie tak :
1. Powinniśmy wprowadzic zmiany ustawowe dotyczące prowadzenia dozoru przez Internet czyli na forum świetnie udzielane są tu porady skazanym i warunkowo zwolnionym bez wgladu do akt i konsultacji z kuratorem prowadzącym - nic tylko bije oklaski.
2. Może znajdziemy jeszcze tu miejsce dla jakiegoś sędziego żeby wydawał tu wyroki.
3. Panie italiano75 proponuje aby skierował się Pan do kuratora prowadzącego i porozmawianie z Nim. Wbrew temu co Pan tu przeczytał kurator może Pana wyjazd potraktować jako uchylanie się od dozoru nawet wtedy gdy poinformuje Pan go osobiście o takim wyjeżdzie. Może tak być np. wtedy gdy kurator uzna że głównym powodem wyjazdu jest chęć uniknięcia dozoru. Dlatego proszę nie sugierować się doradztwem internetowym a nawiazać kontakt z kuratorem i przekonać go że ma Pan racje.
4. Pozdrawiam wszystkich i proszę nie odbierać mojej wypowiedzi jako złośliwość a jeżeli udowodnicie mi że nie mam racji to przeprosze i sam zaczne prowadzić internetowe dozory.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2008, 18:13 przez jurek, łącznie zmieniany 1 raz
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: ksb » 13 maja 2008, 18:34

---------- 17:11 13.05.2008 ----------

Wytrwałości i powodzenia! :D

---------- 17:34 ----------

Jurku!
Na podstawie jakiego przepisu kurator może zabronic podopiecznemu wyjazdu za granicę do pracy?
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 13 maja 2008, 18:44

Konia z rzędem dla tego kto znajdzie w mojej wypowiedzi stwierdzenie, że kurator ma prawo zakazać wyjazdu za granice.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 13 maja 2008, 18:51

Pytanie było: czy może wyjechac.
Odpowiedź: tak, może.
Czy na tym polega prowadzenie dozoru?
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 13 maja 2008, 19:49

Jurku , pociągne nieco Cie za język :-) . Odpowiedz w takim razie prosze na takie pytanie : jeśli dozorowany spełni wszystkie warunki wypisane przez Kesey-a to jak kurator może potraktować to jako uchylanie się od dozoru ?

A propos konia jeszcze -- czy ktos tu napisał , że skazany moze ot tak sobie pojechać nie informując o tym kuratora ? Raczej nie . A nawet biorąc pod uwagę to co napisałeś , że może głównym powodem wyjazdu za granice jest chęć uniknięcia dozoru przez skazanego to :
po pierwsze jak kurator ma to udowodnić przed sądem ?
a dwa nawet jeśli skazany przyzna , że wyjeżdża bo nie chce być odwiedzanym przez kuratora , ma dość nachodzenia i rozpytywania w środowisku o niego i powie to kuratorowi ,,w twarz'' (grzecznie oczywiście ) i zgodzi się na warunki opisane przez admina to co kurator może ?? może wtedy zabronić wyjazdu skazanemu lub postaić wniosek dot. uchylania się od dozoru ??? Jurku ostatnio ty mi tak napisałeś jak ja Tobie teraz : bez jaj :-D

Nikt to nie prowadzi tu internetowego dozoru , ale jest to całkiem niezła myśl , pod warunkiem , że kurator będzie wyposażony w odpowiedni sprzęt . Rozwinę to nieco , ( i pofantazjuję ;-) ) komputer z możliwością identyfikacji ip. tzn. gdzie jest zainstalowany z super szybkim łączem , podglądem wizyjnym i fonicznym , do tego bezpieczne łącze i możemy prowadzić dozory zagraniczne . Dozorowany ma być np. dostępny o takiej czy innej porze , czyli tak jakby był wezwany a nie stawiennictwo skutkowałoby wnioskiem do sądu za uchylanie się od dozoru - i dałoby się ;-) . Oczywiście wymyśliłem to na poczekaniu i z pewnościa nie jest to dograne technicznie ani merytorycznie , ale tak na potrzebę chwili .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 13 maja 2008, 19:51

Podoba mi się Twój pomysł w zamian za obrączki elektroniczne :lol:
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 13 maja 2008, 19:54

ksb pytanie było do konkretnego przypadku, zadane przez warunkowo zwolnionego i nie było pytaniem abstrakcyjnym. Odpowiedz nie była taka jak napisałaś, chyba nie musze cytować i też nie była abstrakcyjna. A swoją drogą naprawde nie wiesz o co mi chodzi ???.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi