pomocy!!! kiedy mozna skrócic dozór?????????

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pomocy!!! kiedy mozna skrócic dozór?????????

Postautor: ruska_spirala » 04 mar 2010, 23:53

witajcie!!!
jestem kuratorem społecznym, podczas jednej z ostatnich wizyt moj podopieczny powiedzial, ze bedzie składał wniosek o skrocenie okresu trwania dozoru....ja jednak nie wiem jakie sa ku temu przeslanki (ze strony prawnej, bo jesli chodzi o samego dozorowanego to wiem, poza tym zawodowy podejmuje decyzje???)
pomozcie prosze pilnie (w miare mozliwosci)
napiszcie jak jest u Was ze skacaniem dozorów?
pozdrawiam prawie, że wiosennie :-)
ruska_spirala

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 04 mar 2010, 23:58

Bez komentarza- przepraszam, że zabrzmi to złośliwie, ale idź do swego kuratora zawodowego i poproś go, aby przeszkolił Cię w najbardziej elementarnych kwestiach, związanych z prowadzeniem dozoru.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BartK » 05 mar 2010, 0:24

Przesłanka jest jedna: względy wychowawcze. Zwolnić od dozoru może tylko i wyłącznie sąd, kurator zawodowy może jedynie wystosować odpowiedni wniosek. W praktyce sądy rzadko orzekają o zwolnieniu od dozoru z urzędu, osobiście nie słyszałem jeszcze o takiej sytuacji, najczęściej wniosek składa właśnie kurator zawodowy.
Poza tym, podobnie jak kesey, odsyłam Cię do kuratora zawodowego, z którym współpracujesz!
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: ruska_spirala » 05 mar 2010, 10:31

dziekuje za posty, te bardziej przychylne i te mniej....
pozdrawiam :-)

p.s. nigdzie nie napisalam ze to sąd z urzędu ma zwolnic z dozoru, chcialam zapytac czy dozorowany moze zlozyc sam wniosek do kuratora zawodowego o skrocenie jego dozoru?

pozdrawiam :wink:
ruska_spirala

Postautor: blabick » 05 mar 2010, 13:01

ruska_spirala pisze:chcialam zapytac czy dozorowany moze zlozyc sam wniosek do kuratora zawodowego o skrocenie jego dozoru?

pozdrawiam :wink:

oczywiście, że może złożyć taki wniosek. kurator zawodowy będzie miał po prostu lepszy humor przez resztę dnia ;)
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 05 mar 2010, 16:36

---------- 15:35 05.03.2010 ----------

kesey pisze:Bez komentarza- przepraszam, że zabrzmi to złośliwie, ale idź do swego kuratora zawodowego i poproś go, aby przeszkolił Cię w najbardziej elementarnych kwestiach, związanych z prowadzeniem dozoru.

Pełna zgoda. Bez komentarza.
ps. Naprawdę nie mogę zrozumieć motywów działania kuratorów społecznych, którzy pomocy w pełnieniu funkcji szukają na forum, zamiast w rozmowie ze swoim kuratorem zawodowym (i dodatkowo w literaturze typu k.k.w.).
SK

---------- 15:36 ----------

ruska_spirala pisze:dziekuje za posty, te bardziej przychylne i te mniej....
pozdrawiam :-)

Tzw. przychylność nie ma tu nic do rzeczy.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: pomocy!!! kiedy mozna skrócic dozór?????????

Postautor: Orange » 05 mar 2010, 19:56

ruska_spirala pisze: podczas jednej z ostatnich wizyt moj podopieczny powiedzial, ze bedzie składał wniosek o skrocenie okresu trwania dozoru....ja jednak nie wiem jakie sa ku temu przeslanki (ze strony prawnej, bo jesli chodzi o samego dozorowanego to wiem, poza tym zawodowy podejmuje decyzje???)

Ja odpowiem tak:
Skrócić można np. spódnicę, spodnie i kogoś o głowę :twisted:

Pytasz jak jest u nas ze skracaniem - ja skracam właśnie o głowy kuratorów społecznych, którzy nie rozmawialiby ze mną nt. swoich wątpliwości, pytań, sugestii itp :lol:

Więc - sorry Winnetou - przyłączam się do keseya i Sławka!
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Re: pomocy!!! kiedy mozna skrócic dozór?????????

Postautor: Aurelius » 05 mar 2010, 23:04

ruska_spirala pisze:witajcie!!!
jestem kuratorem społecznym, podczas jednej z ostatnich wizyt moj podopieczny powiedzial, ze bedzie składał wniosek o skrocenie okresu trwania dozoru....ja jednak nie wiem jakie sa ku temu przeslanki (ze strony prawnej, bo jesli chodzi o samego dozorowanego to wiem, poza tym zawodowy podejmuje decyzje???)
pomozcie prosze pilnie (w miare mozliwosci)
pozdrawiam prawie, że wiosennie :-)

To teraz wyobraź sobie, jakie możesz wzbudzać zaufanie u swojego podopiecznego, jeśli nie jesteś w stanie wyjaśnić mu wątpliwości w tego typu kwestiach lub swoją odpowiedzią wprowadzać go w błąd. Kłania się elementarna wiedza z zakresu kurateli dorosłej. Tym bardziej, że większość dozorowanych tak naprawdę nie rozróżnia kuratora społecznego od kuratora zawodowego. Dla większości z nich jest to po prostu kurator.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Zwolnienie od dozoru

Postautor: Natalia35 » 06 mar 2010, 9:19

Bądźmy bardziej wyrozumiali dla naszych kolegów, którzy współpracując np. z 15 kuratorami społecznymi nie zawsze mają czas na omówienie wszystkich nurtujących ich kwestii. Zgodnie z Kkw:
Art. 6. § 1. Skazany może składać wnioski o wszczęcie postępowania przed sądem i brać w nim udział jako strona oraz wnosić zażalenia na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym, chyba że ustawa stanowi inaczej.
§ 2. Skazany może składać wnioski, skargi i prośby do organów wykonujących orzeczenie.
W internecie mozna znaleźć wzory takich wniosków.
Nobody is perfect:)
Natalia35

Postautor: eipiem » 06 mar 2010, 9:29

Wyrozumiałość to jedno,a wywiązywanie się nałozonych przez UoKS obowiązków to drugie.Te obowiązki związane z doszkalaniem społecznych spoczywają na kuratorze zawodowym z którym społeczny współpracuje i kierowniku zespołu
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Zwolnienie od dozoru

Postautor: Orange » 06 mar 2010, 11:19

Natalia35 pisze:Bądźmy bardziej wyrozumiali dla naszych kolegów, którzy współpracując np. z 15 kuratorami społecznymi nie zawsze mają czas na omówienie wszystkich nurtujących ich kwestii. .

Natalio mam być wyrozumiała wobec nikłej aktywności własnej, nierzetelności i braku profesjonalizmu :?:

Nie mam na to zgody w sobie. Wymagam od siebie, od kuratorów z którymi współpracuję, a to proporcjonalnie przekłada się na wymagania (w innej działce) wobec... podopiecznych.

Wyrozumiała jestem wobec najdziwniejszych kwestii i pytań dozorowanych - bo to kurator jest od tego, by udzielać rzeczową odpowiedź.
Zdarza mi się, że nie znam odpowiedzi na pytanie - mówię o tym wprost podopiecznemu i informuję, że przy następnym spotkaniu udzielę mu informacji, lub skontaktuję się z nim telefonicznie (gdy coś jest np. pilne). Czy wtedy odrazu piszę na forum? Nie - czytam, to co trzeba np. kk, kkw, komentarz do kkw. Jeśli dalej nie wiem - pytam moich współtowarzyszy doli i niedoli; jeśli są rozbierzności pytam kierownika; jeśli i tu nie mamy jasności idę do sędziego.
Oczywistym jest również, że nie mogę bez przerwy mówić, że czegoś nie wiem, bobym śmiesznością była, a nie kuratorem.

Wiem też, że kiedy zadaję sobie trud - szukam, sprawdzam, dyskutuję, pytam, to po prostu UCZÊ SIÊ.

I jeszcze do ruskiej spirali - zobowiązałaś się pełnić ważną funkcję; osoby liczą na Twoją wiedzę, pomoc, profesjonalizm. Moim zdaniem to zobowiązuje do permamentnego uczenia się, rozwijania, ale i pytania kuratora, który może mieć nawet milion spraw...
Każdy kurator zawodowy wykonuje swoją pracę w oparciu o przepisy prawne, ale też każdy z nich ma własne "definicje" i "kryteria" - kiedy i co zrobić (np. złożyć wniosek o zwolnienie od dozoru, podjąć działania interwencyjne, modyfikować obowiązki wobec dozorowanego).
Dlatego współpracuj w pierwszej kolejności z samą sobą, potem z nim, a nie z "wirtualnym" kuratorem Orange.

Zachęcam więc do własnej aktywności. Pozdrawiam.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: ruska_spirala » 08 mar 2010, 23:08

dziekuje natalia 35 i orange za wyjasnienia!!!
przykre jest to ze w miare wzrostu Waszego doswiadczenia jako kuratorow zawodowych zapominacie kuratorzy zawodowi o swoich poczatkach, poszukiwaniu odpowiedzi itp.
poddaje w watpliwosc Wasza wszechwiedze.......
co do wspolpracy z zawodowym i pytania go o rozne kwestie biore sobie to do serca!!!
pozdrawiam :?
ruska_spirala

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi