aresztowanie

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

aresztowanie

Postautor: patyk139 » 15 sie 2010, 18:52

Witam!Mam pytanie a mianowicie mężowi został odwieszony wyrok za uchylanie się od płacenia alimentów na dziecko z poprzedniego związku chciałabym wiedzieć gdzie mogę udać się po jakąkolwiek pomoc zarówno prawną jak i finansową. Przez aresztowanie mąż został pozbawiony pracy jak i środków do życia pragnę napomknąć ,że komornik zabierał od pół roku 80% wynagrodzenia męża na chwilę obecną egzekwowanie długu w wobec Skarbu Państwa jest wstrzymane ja z naszym wspólnym dzieckiem zostałam pozbawiona dachu nad głową, ponieważ wynajmujemy mieszkanie a ja niestety z własnej pensji nie jestem w stanie utrzymać siebie i dziecka, poza wynajętym mieszkanie spoczywa na mnie obowiązek opłaty przedszkola, mam kretdyt, racunki za prąd, wode i wiele innych. Panie kuratorki , które odwiedzały męża stwierdziły, że nie są w stanie mi pomóc więc ja czegoś nie rozumiem mąż jak najbardziej niech ponosi konsekwencje swoich czynów tylko dlaczego kosztem drugiego dziecka?Dlaczego liczy się dla Sądu dobro jednego-starszego dziecka które również mam matkę, która także pracuje a nie bierze pod uwagę dobra drugiego dziecka pozbawia go możliwości funkcjonowania w pełnej rodzinie i godnych warunków życia. Chcę wiedzieć gdzie mogę zwrócić się o jakąkolwiek pomoc finansową, prawną oraz lokalową?

Wątek przenoszę do właściwego działu. Aurelius.
patyk139

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 15 sie 2010, 20:54

pomoc finansowa - Ośrodek Pomocy społecznej właściwy miejscowo - zgodnie z ustawą o pomocy społecznej.

No i mimo wszystko chyba nie jest Pani z nami do końca szczera ponieważ jeśli i maż spłacał zobowiązanie alimentacyjne w takiej formie jak Pani przedstawiła to żaden sąd nie zarządziłby wykonania kary - MUSZ¡ wchodzić w grę inne czynniki
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: eipiem » 16 sie 2010, 7:34

Pragne dodać,że moze równiez Pani skorzystac z pomocy materialnej z Funduszu Postpenitencjarnego - trzeba złozyc wniosek o udzielenie takiej pomocy (określic jakiej) do zawodowego kuratora dla dorosłych.Jest tp pomoc niezależna od tej z OPS
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: kgb14 » 16 sie 2010, 9:10

epiem w trakcie przebywania w A¦ czy ZK od bardzo niedawna ? No nie bardzo to widzę .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: patyk139 » 16 sie 2010, 12:26

Jak wcześniej pisałam komornik pobierał z pensji jakąś część na poczet alimentów regularnie od pół roku wcześniej też przez jakiś czas potrącał sobie z pensji nie ukrywam ,że był okres kiedy mąż uchylał się od płacenia alimentów uważam,że powinien ponieść karę za swoje postępowanie ale dlaczego kosztem rodziny, dziecka no i tak na dobrą sprawę on o nic się w tej chwili nie martwi ma gdzie spać, ma co jeść a ja zostałam ze wszystkim sama uważam ,że to nie jest dla niego żadna kara tylko dla nas.
Mam pytanie czym się zajmuje kurator społeczny i czy mogę wystąpić do sądu o alimenty od teściowej pomyślicie,że jestem świnia ale ta kobieta nigdy nie interesowała się naszym losem. jeszcze jedno czy ja mogę wystąpić do Sądu o przerwę w karze
patyk139

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 16 sie 2010, 22:08

Pomoc z FPP przysługuje : osobom opuszczajacym ZK,rodzimon osób osodzonych oraz osobom pokrzywdzonym przestepstwem.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 17 sie 2010, 9:48

epiem ale każdy przypadek rozpatrujemy indywidualnie ;-)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: eipiem » 17 sie 2010, 10:03

W to nie wątpię.Zareagowałam na Twój post i argument "krótkiego czasu osadzenia".
W miom przkonaniu istatą FPP jest doraźna pomoc m.in.rodzinom osób osadzonych bezpośrednio po osadzeniu np.jedynego żywiciela rodziny.Ta pomoc jest swiadczona"na juz" zanim uprawniony skorzysta z pomocy matrialnej OPS (czas wydawanie decyzji administracyjnej).I pragne zwrócic uwage,ze udział procentowy udzielanej pimocy z FPP dla rodzin osadzonych i osób pokrzywdzonych przestępstwem jest niewspółmierny do pomocy swidczonej dla osób opuszczjących ZK.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 17 sie 2010, 17:29

i tu się zgodzę... ale jak wspomniałem ...indywidualny przypadek .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 20 sie 2010, 22:15

Zgodnie z RMS ws. FPP uprawnionym do uzyskania pomocy w ramach FPP jest także rodzina osoby pozbawionej wolności. Pomoc takową jednakże można udzielić w okresie do 3 miesięcy od daty osadzenia członka rodziny z zastrzeżeniami o których mówi RMS. Tak więc z formalnego i prawnego punktu widzenia nie widzę przeszkód, aby z wnioskiem o pomoc w ramach FPP, członek rodziny osoby pozbawionej wolności wystąpił jeszcze tego samego dnia, w którym nastąpiło osadzenie. Natomiast inna "inszość" to już kwestia udzielenia tej pomocy po merytorycznym rozpoznaniu uzasadnionego wniosku.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi