Potrącenie, jak to wygląda od strony zakładu pracy???

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

PotrĄcenie, jak to wyglĄda od strony zakŁadu pracy???

Postautor: Joana1989M » 26 wrz 2011, 7:50

Witam. Zajmuję się płacami w zakładzie pracy od jakiegoś czasu,kilka dni temu wpłynął do nas odpis orzeczenia z informacją o 10 % potrąceniu z wynagrodzenia naszego pracownika. Wszystko byłoby zrozumiałe, gdyby nie fakt, że pracownik ma już jedno potrącenie komornicze 60%, które i tak jest strasznie niskie, bo mało zarabia. Zostaje mu minimalne - 1032,34. I co teraz? Odpisać dla kuratora, że ten pracownik już ma potrącenie i nie będziemy potrącać kolejnego, czy może te potrącenie kuratora jest obowiązkowe i bez względu na zarobki potrącać te 10 %? Szukałam w przepisach, ale nic nie znałązłam. .. Jak to drodzy Kuratorzy należy załatwić?

Te potrącenie 10 % - na podstawie art. 59 §1 KKW.
Dzwoniłam do tego kuratora, który to przysłał, ale jest na jakimś szkoleniu. . .
Proszę o pomoc, Joanna :)
Joana1989M

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 26 wrz 2011, 14:24

Joana, a nie chodzi Ci czasem o komornika sądowego?
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Joana1989M » 26 wrz 2011, 14:42

do : <Aurelius>
No właśnie nie chodzi mi o KOMORNIKA S¡DOWEGO. . . :(
Do prawomocnego odpisu (wydanego przez Sąd Rejonowy II Wydział Karny) dołączono pismo z Zespołu Kuratorskiej Służby Sądowej wykonującej orzeczenia w sprawach karnych (przy Sądzie Rejonowym) z prośbą o comiesięczną informację dotyczącą tego potrącenia. . .
I tylko tyle. ¯adnego wyjaśnienia jak te potrącenie rozliczyć nie ma. . . Liczę na Waszą podpowiedź - zbliżają się wypłaty. . .
Pozdrawiam
Joana1989M

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: ksb » 26 wrz 2011, 16:08

---------- 15:05 26.09.2011 ----------

Joannie chodzi o potrącenia z wynagrodzenia w ramach kary ograniczenia wolności.
Joanno! Kurator napisał w tym piśmie ( na pewno), że chodzi o karę ograniczenia wolności. Polega to na tym, że pracodawca przez okres wskazany w wyroku potrąca % wynagrodzenia na wskazany w wyroku cel i każdorazowo po dokonanym potrąceniu powiadamia sąd ( w tym wypadku kuratora).
Sprawa jest prosta, z tym, że nie wiem, czy potrącenia w ramach kary pomniejszają egzekucję komorniczą o kwotę tych potrąceń, bo nie znam przepisów. Tego dowiesz się u komornika, na rzecz którego dokonujesz potrąceń. Szczegóły wyjaśni Ci kierownik zespołu w sądzie, który wysłał pismo, tak, że nie musisz czekać na powrót kuratora ze szkolenia.

---------- 15:08 ----------

Zapomniałam dodać, że kara ograniczenia wolności ( w tym wypadku potrącenia w wysokości 10 %) ma pierwszeństwo przed egzekucją komorniczą: kara to kara, musi być wykonana niezwłocznie.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: Aurelius » 26 wrz 2011, 18:18

Pojawiła się Kasia i od razu zrobiło się jaśniej :)

W kwestii rozwiązania wątpliwości, to, jak sprawdziłem w Komentarzu do art. 59 k.k.w., autorstwa Postulskiego i Hołdy jest podane, iż w wyniku tych potrąceń wysokość wynagrodzenia tak naprawdę nie ulega zmianie, albowiem tylko część należnego (przypadającego do wypłaty) wynagrodzenia przekazuje się nie do rąk pracownika, ale na cel wskazany w orzeczeniu sądu. Wynika z tego, że tych potrąceń dokonuje się od sumy wynagrodzenia pozostałej po odliczeniu podatków i innych opłat [tak: Z.Hołda, K.Postulski, Kodeks karny wykonawczy. Komentarz, Gdańsk 2005, s. 278]. Jest to też wyjaśnione w takiej uchwale Sądu Najwyższego, która nadal jest aktualna, tj. z 16.12.1071 r. o sygn. akt VI KZP 56/71. Nadto zarówno przywołani powyżej autorzy, jak i niejaki R.Giętkowski, autor monografii pt. Kara ograniczenia wolności w polskim prawie karnym są zdania, iż owych potrąceń należy dokonywać od kwoty wynagrodzenia netto. Wg tego autora (Giętkowskiego) do tego typu potrącenia należy stosować art. 196 par. 2 k.k.w., który odsyła do kodeksu postępowania cywilnego i tam art. 1025 par. 1. Giętkowski wskazuje, iż takie potrącenia przy k.o.w. analogicznie do art. 196 par. 2 k.k.w. są na 9 miejscu z 10 kategorii należności jeśli chodzi o kolejność i które są wyszczególnione w art. 1025 par. 1 k.p.c. Zatem może zdarzyć się sytuacja (jak również podaje Giętkowski), że na skutek już prowadzonych egzekucji komorniczych, kara o.w. w formie potrąceń nie może być realizowana. Podobnie, jak ma to miejsce z również z karą, lecz grzywny, która po skierowaniu do egzekucji, mimo że również jest karą, nie ma pierwszeństwa przed niektórymi tytułami należności.

Tyle literatura ;)
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: ksb » 26 wrz 2011, 20:13

No proszę, mamy pełną wiedzę. Dzięki. Ja też się czegoś nauczyłam. A Ty Joanno po prostu potrącasz 10% z wynagrodzenia netto, przesyłasz na wskazane w wyroku konto i zawiadamiasz sąd ( kuratora). I tak przez wszystkie miesiące trwania kary... chyba, że sąd zwolni skazanego z jej części i zawiadomi Cię o tym postanowieniem.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi