problem z córką

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

problem z córkĄ

Postautor: swirek706 » 01 lis 2008, 23:32

jak napisać wniosek o ustanowienie kuratora nad małoletnią córką,która popadła w złe towarzystwo,a my nie mamy nad nią kontroli wychowawczej z powodu jej "buntu".
swirek706

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 02 lis 2008, 9:12

świrek,wniosek mozesz pisac,tylko,ze to nadal będzie Twoja córka nad która "nie masz kontroli wychowawczej".To co zobaczy twoja córka jak złozysz wniosek do sadu to utwierdzi się,ze nie radzisz sobie i musisz zwracać sie gdzies na zewnatrz o pomoc - sprawa w sadzie trwa,kurator nie bedzie z wami mieszkac i wychowywac Twojej córki.Moze jednak zanim to zrobisz spróbuj pójść sam(z partnerm) do psychologa i porozmawiac o trudnosciach jakie masz.Może psycholog podsunie sposoby radzenia sobie z trudnosciami (jesli to nastolatka to taka faza rozwojowa gdzie rodzic zaczyna miec coraz mniejszy wpływ w przeciwieństwie do rówiesników).Córka to też człowiek :) trzeba ja potrktowac jak dorosła i porozmawiac z nią o regułach.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: swirek706 » 04 lis 2008, 20:49

wizyty już się odbywają tylko nie dają rezultatu u pani psycholog i pedagog. towarzystwo córki ma taki wpływ na nią i nic nie daje sobie powiedzieć one tylko mają racje. ostatnie ucieczka skończyła się w PO.pod wpływem alkoholu. po 2 dniach po opuszczeniu zakładu nie okazała żadnej skruchy
swirek706

Postautor: punia » 13 lis 2008, 21:59

swirek!
A ja uważam, że powinieneś zwrócić się do sądu jeśli ma to pomóc Twojej córce. Oczywiście idealnie byłoby, gdyby ta sytuacja rozwiązała się "sama", gdyby córka "zmądrzała", przejrzała na oczy i zobaczyła, jakie błędy popełnia. Niestety tak nie jest.
Odnosząc się do słów epiem, nie sądzę, żeby wizyta w sądzie cokolwiek w Twojej (Waszej) sytuacji zmieniła. Myślę, żę w oczach córy już w tym momencie jesteście postrzegani jako ci, którzy "nie mają nad nią kontroli wychowawczej", "nie radzą sobie". Z własnego zawodowego doświadczenia wiem natomiast, że takie sądy łatwo wygłaszać, gdy problem nie dotyka kogoś bezpośrednio.
Uważam, że fakt, iż chcecie zwrócić się z tym do Sądu jest jak najbardziej słuszny i świadczy jedynie o Waszym zaangażowaniu i chęci zrobienia czegoś dla "ratowania" dziecka. To naprawde DU¯O! Myślę, że powinniście to zrobić jeśli rzeczywiście macie poczucie, że jest to jakaś deska ratunku.
Co do tego w jaki sposób wniosek do sądu napisać to proponuję po prostu udać się z tym problemem do kuratorów rodzinnych sądu w Waszej miejscowości. Są to osoby nacodzień spotykające się z takimi problemami więc nie ma co się krępować. Trzeba mówić szczerze i nie starać się niczego ukryć, bo to tylko szkodzi. Oni na pewno wszystko Wam dokładnie powiedzą (to wbrew pozorom NIC SKOMPLIKOWANEGO :)) a byc może nawet usiądą z Wami i pomogą takie pismo "stworzyć" (jak ma to często miejsce w moim sądzie). :)
¯yczę wytrwałości i szukania rozwiązań WSZÊDZIE, bo dobro dziecka jest tu najważniejsze, ważniejsze nawet od ambicji, by być postrzeganym jako świetny, dający sobie ze wszystkim radę rodzic! Pozdrawiam ciepło.
punia

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi