ASYSTA

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ASYSTA

Postautor: agagol » 05 mar 2010, 12:25

Bardzo proszę o odpowiedź jak powinien zachowywać się kurator przy asyście spotkania ojca z dzieckiem? W moim przypadku wygląda to tak, ze córka nie rozmawia z ojcem wcale, nie patrzy również na ojca i to Pani kurator zadaje dziecku pytania w imieniu ojca. Córka będąc dobrze wychowanym dzieckiem odpowiada pani kurator. Cały czas spotkania to ja prowadzę rozmowę z Panią kurator o różnych sprawach nie związanych ze sprawą. Czy tak ma wyglądać asysta?
agagol

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

asysta

Postautor: osa » 07 mar 2010, 17:37

Nie wiem co masz na myśli pisząc asysta. Jeśli chodzi o kontakty pod nadzorem kuratora to zachowanie kuratora zależy od praktyki w danym zespole. W moim panuje pogląd że kurator powinien być obserwatorem, a interweniować tylko gdy któraś ze stron spotkania zachowuje się nieodpowiednio, jest wulgarna lub agresywna. W Twoim przypadku to ojciec powinien się starac nawiązać porozumienie, jeśli nie wie jak to zrobić niech poprosi kuratora o poradę.
osa

Postautor: agagol » 08 mar 2010, 9:53

Jeżeli jest to tylko obserwacja to jak mam się zachować, aby Pani kurator nie prowadziła ze mną luźnej rozmowy. Przyznam, że jest to dla mnie krępujące gdyż Pani Kurator wypytuje o moje sprawy osobiste. Ja grzecznie odpowiadam, gdyż boję się, że źle napisze o mnie w swoim sprawozdaniu. Takie spotkania nie mają nic wspólnego z kontaktem ojca z dziecka. Ojciec siedzi, słucha i patrzy czasami o coś zapyta. Córka nawet nie chce w jego stronę patrzeć. Pani kurator zaczyna wtedy swoje opowieści. Tak mija czas spotkania. Tato wychodzi zadowolony, ze wie o mnie dużo, a córka jest zdenerwowana, bo musi dwie godz siedzieć bez ruchu w fotelu.
agagol

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi