rki - nie rozrabiaj.
Może jeszcze nie wiesz ,że chcesz zostać kuratorem?
Teraz wszyscy chcą być kuratorami. W końcu miło jest leżeć do góry brzuszkiem, a w kieszeni mieć wypasiony portfel
Art. 10 ustawy :" kuratorowi zawodowemu przysługuje prawo do podnoszenia kwalifikacji zawodowych w różnych formach kształcenia "
Wiadomo, dla właściwego funkcjonowania systemu probacyjnego mieć wykształconych kuratorów sprawa niebagatelna ( przepisy zmieniają się jak w kalejdoskopie).Problem w tym,że na zapisie w ustawie kończy się troska w tym temacie.
Chcesz zatopić się w skąd inąd ciekawej lekturze komentarza do KKW Postulskiego i Hołdy?- to sobie kup !
Szkolenia ?- owszem .Kilkudniowe , kilka razy w roku - dla wszystkich oprócz kuratorów.
Metodyka pracy? - to już totalna fanaberia ( w końcu po co szkolić kogoś w metodyce nic nierobienia ? ).
Natomiast wymagania w powyższych tematach to już zupełnie inna bajka.
Pytasz rki, czy nałożenie na kuratorów sądowych tak wielu obowiązków (w tym papierkowych) nie doprowadza do tego, że dozory są niewłaściwie wykonywane?
Mój problem polega niestety na tym ,że mimo wszystko dozory są wykonywane właściwie,ale tylko ja wiem , jakim kosztem.I nad tym zamierzam popracować.