PRACA MAGISTERSKA - PROSZ? O POMOC!

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Uwa?asz, ?e obowi?zków spoczywaj?cych na Kuratorze S?dowym jest:

za duŻo
13
87%
za mało
0
Brak głosów
w sam raz
2
13%

Liczba głosów : 15

PRACA MAGISTERSKA - PROSZÊ O POMOC!

Postautor: rki » 28 mar 2006, 15:51

Witam serdecznie. Piszę pracę magisterską na temat warunkowego zawieszenia wykonania kary pozbawienia wolności. Chciałbym poznać opinie Kuratorów Sądowych na temat tej instytucji. Czy mają zastrzeżenia do całości systemu probacyjnego? Co powinno się zmienić? Czy nałożenie na Kuratorów Sądowych tak wielu obowiazków (w tym papierkowych) nie doprowadza do tego, że dozory są niewłaściwie wykonywane? Chciałbym poznać opinie zawodowców, gdyż najlepiej szukać u źródeł ;) Serdecznie dziękuję za pomoc.... zaznaczam, że fragmenty Państwa tekstów chciałbym wykorzystać w pracy, oczywiście z odpowiednimi przypisami. Pozdrawiam serdecznie - Darek

Proszę umieszczać wątki w odpowiednich działach - temat przenoszę [mz]
rki

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 28 mar 2006, 18:17

Temat morze ... Odniosę się tylko do moich zastrzeżeń do systemu probacyjnego. Poczytaj sobie posty z tego wątku, którego zresztą jestem autorem:
http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=168

Nie bierz tylko pod uwagę postów uzytkownika "ewka", która potem chyba bardzo żałowała swoich wypowiedzi. Nawiasem mówiąc Ewki coś nie widać na forum, może wskoczyła pod inny nick :roll:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Zet » 28 mar 2006, 19:10

Darek
A ile mamy czasu żeby wpisywać swoje opinie?

Tak na szybko dwie uwagi

1. art 74 par 1 kk - w części dotyczącej ZGODY skazanego na nałożenie na niego obowiązku poddania się leczeniu- jest bez sensu i wg mnie do zmiany

2. Brak możliwości składania przez kuratora zażaleń na postanowienia sądu w postępowaniu wykonawczym inicjowanym przez kuratora

O obciążeniu to nawet nie chce mi się pisać.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: BartK » 28 mar 2006, 19:16

Zet dobrze zapamiętała temat zażalenia :) Na postanowienia wydawane w postępowaniu wykonawczym skazany ma prawo składać zażalenie, a kurator, który złożył wniosek, nie ma takiego prawa! Bzdura totalna :roll: Więcej na temat zażaleń znajdziesz:

http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=155
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Zet » 28 mar 2006, 19:21

Powrót prześladowcy? Pozdrowienia dla Bartka :lol:
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: rki » 28 mar 2006, 20:54

Zet pisze:Darek A ile mamy czasu żeby wpisywać swoje opinie?

Spokojnie i bez pośpiechu ;) Wiem, że macie duuużo roboty...aktualnie jestem na pisaniu 4 rozdziału z badaniami i w nim właśnie chciałbym umieścić Wasze opinie...
rki

Postautor: rki » 31 mar 2006, 11:54

Kurator wykonuje w Polsce to samo co 4-5 służb społecznych w zachodniej europie. Jakie zmiany musiałyby być wporwadzone, aby dołączyć do grona najlepszych, najbardziej skutecznych państw? We wszystkich publikacjach piszą, że za mało jest w Polsce Zawodowych Kuratorów Sądowych. Tymczasem etatów kuratorskich jest w tym roku bardzo mało, jak również dowiaduję, się z tego forum, że nie wszyscy zawodowi przyjmują z chęcią pod swoje skrzydła społecznych, którzy nota bene mogliby pomóc im w pracy.... Czym to jest spowodowane?

p.s. zastanawiam się czy temat ten umieściłem w odpowiednim dziale? :roll:
rki

Postautor: rki » 04 kwie 2006, 20:50

Panie Moderatorze? - Gdzie został przeniesiony ten temat, bo jakoś nie mogę znaleźć? ;)

:roll: ... no właśnie do tego działu "Chcę zostać kuratorem"
rki

Postautor: rki » 10 kwie 2006, 9:44

Ale Panie Moderatorze ja nie chcę zostać Kuratorem ;) Chciałem "Zadać pytanie Kuratorowi" :roll:
rki

Postautor: Zet » 11 kwie 2006, 12:00

rki - nie rozrabiaj.
Może jeszcze nie wiesz ,że chcesz zostać kuratorem?
Teraz wszyscy chcą być kuratorami. W końcu miło jest leżeć do góry brzuszkiem, a w kieszeni mieć wypasiony portfel :D

Art. 10 ustawy :" kuratorowi zawodowemu przysługuje prawo do podnoszenia kwalifikacji zawodowych w różnych formach kształcenia "

Wiadomo, dla właściwego funkcjonowania systemu probacyjnego mieć wykształconych kuratorów sprawa niebagatelna ( przepisy zmieniają się jak w kalejdoskopie).Problem w tym,że na zapisie w ustawie kończy się troska w tym temacie.
Chcesz zatopić się w skąd inąd ciekawej lekturze komentarza do KKW Postulskiego i Hołdy?- to sobie kup !
Szkolenia ?- owszem .Kilkudniowe , kilka razy w roku - dla wszystkich oprócz kuratorów.
Metodyka pracy? - to już totalna fanaberia ( w końcu po co szkolić kogoś w metodyce nic nierobienia ? ).
Natomiast wymagania w powyższych tematach to już zupełnie inna bajka.

Pytasz rki, czy nałożenie na kuratorów sądowych tak wielu obowiązków (w tym papierkowych) nie doprowadza do tego, że dozory są niewłaściwie wykonywane?
Mój problem polega niestety na tym ,że mimo wszystko dozory są wykonywane właściwie,ale tylko ja wiem , jakim kosztem.I nad tym zamierzam popracować.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 11 kwie 2006, 16:25

W zasadzie Rki zadając pytanie o zmiany, sam sobie na nie odpowiedziałeś. Kurator powinien mieć odpowiednią do zadań ilość czasu na ich wykonanie i liczbę zadań dostosowaną do czasu, przeznaczonego na realizację obowiązków zawodowych. Jeśli istnieje natłok obowiązków, to efekt tego może być tylko jeden ... błogie lenistwo i wypasiony portfel, o których wspomina Zet. :lol:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: rki » 11 kwie 2006, 18:07

Zet pisze:rki - nie rozrabiaj.
Może jeszcze nie wiesz ,że chcesz zostać kuratorem?
Teraz wszyscy chcą być kuratorami. W końcu miło jest leżeć do góry brzuszkiem, a w kieszeni mieć wypasiony portfel :D

No jak w grę wchodzi błogie lenistwo i wypasiony portfel to może przemyślę sprawę ;)

btw. Uważacie, że "wypasiony prtfel" jest odpowiednio "wypasiony" do wykonywanej przez Was pracy? Czy może płacą marnie jak na fizyczne i psychiczne zaangażowanie itepe?

I kolejne pytanko. Na forum przeczytałem opinię jednego z Kuratorów który napisał, że ma sprawdzoną ekipę kuratorów społecznych i nie przyjmuje nowych. Odniosłem wrażenie, że bardzo ciężko przebić się przez taką zamkniętą grupę i zawodowi kuratorzy sądowi nie są wcale tacy chętni do poszerzania kręgu zawodowców... Rozumiem, że z jednej strony jest to podyktowane tym, aby wybierać jak najlepszą kadrę itd. Jakie macie zdanie na ten temat?
rki

Postautor: Zet » 11 kwie 2006, 21:04

rki- Zawodowi kuratorzy są bardzo chętni poszerzaniu kręgu zawodowców. To ministerstwo nie kwapi się do przyznawania etatów.

Co do kuratorów społcznych, to skoro ktoś ma dobrą, sprawdzoną ekipę , to nie ma się czemu dziwić, że nie zabiega o nowych kuratorów ( i nie ma to nic wspólnego ze znajomościami czy kumoterstwem, jak gdzieś wyczytałam).W wielu sądach jednak kuratorów społecznych jest za mało, a prezesi nie wyrażają zgody na przyjęcie nowych ( wiadomo - pieniądze ).Niedobory obskoczy zawodowy w ramach bezpłatnych nadgodzin.
Co do wynagrodzenia, to gdzieś na forum jest ten temat z dość szczegółowymi wyliczeniami.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...