Współpracuję z pewną lubelską fundacją, która zajmuje się działaniami na rzecz dzieci z rodzin dysfunkcyjnych. Ja sama prowadzę szkolenia dla wychowawców kolonii, którzy potem pracują jako wolontariusze na koloniach organizowanych przez fundację. Ponieważ studenci są zainteresowani także innymi szkoleniami chcemy rozszerzyć ofertę szkoleniową. Takie kursy na kuratorów, czy mediatorów istnienją (nawet w Lublinie -
www.osrodekkm.webpark.pl), ale ja mam konkretnych, zainteresowanych ludzi i dla nich chciałabym zorganizować coś konkretnego, co da im orientację i przygotowanie do dalszych działań, którego raczej nie dostają na studiach. W programi kursu powinny być między innymi podstawy prawne, metodyka pracy kuratora itd... To nie znaczy, że wszyscy potem nagle rzucą się do sądu, żeby się wpisywać na listę.
Na zakończenie dostaną zaświadczenie o ukończeniu kursu, ale przecież nie będą od razu kuratorami, czy mediatorami.
Szukam w każdym razie praktyków, którzy byli by w stanie przekazać interesująco swoją wiedzę (bez obawy o swoje miejsce pracy

Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczna za uwagi, pomoc i zgłoszenia do pracy. Agnieszka