Jak zorganizować dobre kursy dla kuratorów???

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Jak zorganizować dobre kursy dla kuratorów???

Postautor: zaga » 18 wrz 2006, 12:22

Witam wszystkich. Cieszę się, że jakoś mi się udało napisać post, chociaż nie wiem, gdzie on wyląduje...
Mam za zadanie zorganizować kursy na kuratorów społecznych ( i rodzinnych?) a takżę mediatorów sądowych dla studentów pedagogiki i psychologii. Chciałabym, żeby były dobre, sensowne i przydające się potem w życiu. POTRZEBUJÊ POMOCY! Co powinnam uwzględnić w programie? Skąd wziąć w Lublinie dobrych trenerów? Czy możecie mi kogoś polecić, albo może ktoś chciałby ze mną współpracować? Bardzo proszę o odpowiedzi na maila: zaga@poczta.onet.pl
zaga

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: romantico25 » 18 wrz 2006, 18:48

Kursy na kuratorów??? A od kiedy takie cos istnieje?? Tryb powolywania kuratorow okresla ustawa! Mam pytanie a co po takim kursie?? Zaswiadczenie ze ma sie kurs kuratora??? Bez obrazy wolne zarty :)
romantico25

Postautor: tomek » 19 wrz 2006, 19:25

Zaga a czy mogłabyś podać instytucję która każe Ci to zorganizować, ewentualnie podstawę prawną takich działań??
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: ewjusta » 19 wrz 2006, 21:53

---------- 21:52 19.09.2006 ----------

A może chodzi o szkolenia dla kuratorów czy mediatorów. ?
Chyba, że będziecie szkolić wszystkie chętne osoby, a dopiero z nich wyłuskacie najlepszych.? :shock: Pozdrawiam e.[/b]

---------- 21:53 ----------

Chyba, że będziecie szkolić wszystkie chętne osoby, a dopiero z nich wyłuskacie najlepszych.? :shock: Pozdrawiam e

---------- 21:53 ----------

Chyba, że będziecie szkolić wszystkie chętne osoby, a dopiero z nich wyłuskacie najlepszych.? :shock: Pozdrawiam e.
ewjusta

Postautor: zaga » 20 wrz 2006, 10:48

Współpracuję z pewną lubelską fundacją, która zajmuje się działaniami na rzecz dzieci z rodzin dysfunkcyjnych. Ja sama prowadzę szkolenia dla wychowawców kolonii, którzy potem pracują jako wolontariusze na koloniach organizowanych przez fundację. Ponieważ studenci są zainteresowani także innymi szkoleniami chcemy rozszerzyć ofertę szkoleniową. Takie kursy na kuratorów, czy mediatorów istnienją (nawet w Lublinie - www.osrodekkm.webpark.pl), ale ja mam konkretnych, zainteresowanych ludzi i dla nich chciałabym zorganizować coś konkretnego, co da im orientację i przygotowanie do dalszych działań, którego raczej nie dostają na studiach. W programi kursu powinny być między innymi podstawy prawne, metodyka pracy kuratora itd... To nie znaczy, że wszyscy potem nagle rzucą się do sądu, żeby się wpisywać na listę.
Na zakończenie dostaną zaświadczenie o ukończeniu kursu, ale przecież nie będą od razu kuratorami, czy mediatorami.
Szukam w każdym razie praktyków, którzy byli by w stanie przekazać interesująco swoją wiedzę (bez obawy o swoje miejsce pracy :-) Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczna za uwagi, pomoc i zgłoszenia do pracy. Agnieszka
zaga

Postautor: tomek » 21 wrz 2006, 12:16

Już chyba wiem skąd nieporozumienie. Zaga ma za zadanie zorganizowanie kursów dla osób chcących w przyszłości pełnić funkcję kuratora społecznego a nie, jak wszyscy zrozumieliśmy na kuratorów. Niby drobna różnica literowa ale jednak. Myślę, iż takie działania można poprzeć, ponieważ faktycznie wiedza podawana na studiach jest nie wystarczająca, co potwierdzi każdy kurator zawodowy, który miał studenta na praktykach. Zaga powodzenia
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: romantico25 » 21 wrz 2006, 20:58

---------- 20:58 21.09.2006 ----------

Jestem ciekawy jaka jest odplatnosc za taki kursik....mam zgola inne pytanie do furomowiczow- czy jestescie za prowadzeniem takich kursow??

---------- 20:58 ----------

forumowiczow
romantico25

Postautor: zaga » 25 wrz 2006, 13:59

Odpłatność za te kursy u "konkurencji" to 310 zł od " normalnych" i 240 zł od ztudentów za kursy mediatorów, a odpowiednio 250 i 190 zł za kuratorów. W programi jest 32 - 35 godzin zajęć. Nasze kursy będą z pewnością trochę tańsze.
zaga

Postautor: Zet » 25 wrz 2006, 22:44

O kurczę ! A ja szkolę społecznych za friko ! Nawet mi na to pracodawca czasu nie zagwarantował , tylko " po godzinach" :!:
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...