uchylanie się od dozoru

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: kgb14 » 11 lut 2008, 17:37

---------- 15:58 11.02.2008 ----------

Witam.
Dopowiem Ci Tuchan tak , praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka ( bez złośliwości z mojej strony ) .
Uchylanie się od dozoru to nie jest ,,podpisana zwrotka'' i brak stawiennictwa .
Kurator powinien dojść przyczyny braku stawiennictwa , braku kontaktu - to najczęściej trwa b. długo .
Dodam jeszcze tak ( może będzie jaśniej ) jeśli dozorowany został prawidłowo pouczony podczas obejmowania dozoru , to nieodebrana zwrotka ( wzywająca do stawiennictwa ) i brak szeroko rozumianych przyczyn ,,obiektywnych'' nie stoi na przeszkodzie aby postawić wniosek o zarz. wyk. kary lub OWZ z uwagi na uchylanie się od dozoru .
Tyle w temacie .
A mam pytanie do Nabi w związku z
cyt. Zastanawiam się ilu z dyskutujących to kuratorzy, a jeśli wszyscy, to jakim cudem nimi zostali
czy masz coś do mnie osobiście - po poczułem się również nieco dotknięty ta wypowiedzią - i czy uważasz , ze powinienem Ci moze się wylegitymować lub też udowodnić jakoś inaczej ?
Nabi albo pisz konkretnie jakie masz zastrzeżenia do piszących ( ja tak robię ) albo swoje przemyślenia zostaw dla siebie bo dotykasz również osób które starają się dobrze i profesjonalnie wykonywać swój zawód .
Nie pisałem o tym wcześniej ponieważ bardziej ,,zbulwersowałem'' :) się wypowiedzią Tuchan-a .
Pozdrawiam .

---------- 16:37 ----------

jeszcze jedno Tuchan proszę zmień może podpis . Nawet jeśli jest bardzo ,,filozoficzny'' i nie Ty go wymyśliłeś to mi tutaj jakoś on nie pasuje ...
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: tuchan » 14 lut 2008, 21:55

Co mam zmienić?
Przez wzgląd na innych forumowiczów, spuszczę łaskawie na Twą wypowiedź jedynie kurtynę milczenia.
"jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić" W.Łysiak
Awatar użytkownika
tuchan
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Postautor: kgb14 » 14 lut 2008, 22:38

tuchan napisał cyt: Przez wzgląd na innych forumowiczów, spuszczę łaskawie na Twą wypowiedź jedynie kurtynę milczenia.

nie będę sie wdawał z Tobą w dyskusję nie na temat .

Ja grzecznie poprosiłem . Mogłeś odpowiedzieć NIE i kropka lub wcale nie odpowiadać .

Co ma do tego wzgląd na innych forumowiczów tego nie wiem i w żadnym wypadku nie okazuj mi łaski , ja Ci jej tez nie okazałem i pewnie nie okażę .
Nie musisz być dla mnie łaskawy - używając Twojego ( mam nadzieję do niedawna języka) w....i mi to .
Pozdrawiam . .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Nabi » 14 lut 2008, 22:44

kqb14 bardzo lubię zdzierać maski, obnażać prawdziwe oblicza i uderzać w stół, aby nożyce się odezwały.
Każdy zna siebie najlepiej i wie o sobie najwięcej - sam oceń czy to co napisałem odniesiesz do siebie czy nie - Ty wiesz to najlepiej.
Natomiast poczytaj tuchana - jestem przekonany, że nie jest i nigdy nie był kuratorem, a jeśli się myle to na samą myśl włosy mi sie jeżą na karku, że ktos taki mógłby być kuratorem.
Zobacz jak wiele o nim mówi jego motto - nie będe robil analizy publicznie - jeśli Cię zainteresują szczegóły to możemy o tym na priv.

Panowie poskromcie emocje w opiniach, odnoszących się do osób a nie poglądów. Za moment posypią się warny. kesey
Nabi

Postautor: kgb14 » 14 lut 2008, 22:51

Nabi masz na PW

Tuchan - dalszej dyskusji nie podejmuję na temat Twojego podpisu .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 15 lut 2008, 18:13

---------- 16:54 15.02.2008 ----------

Poziom dyskusji jest naprawdę żenujący. Chciał bym zakończyć na tym zdaniu jednak nie mogę gdyż oberwało się tu „tuchan-owi” który moim zdaniem najbardziej precyzyjnie zdefiniował instytucje prawną „uchylania się od dozoru”. Jeżeli ktokolwiek z wypowiadających się w tym wątku powinien poddać się weryfikacji to na pewno nie on. Osobiście mam nadzieje, że „tuchan” jest kuratorem a jeżeli nim nie jest to wielka szkoda i mam nadzieje że nim będzie.

---------- 17:13 ----------

Ps. Odnośnie podpisu tuchana to :
''Jeśli większość ma rację - jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić'' - W. £ysiak

Czy stwierdzenie to jest mądre czy głupie i wymagające analizy na priv pozostawiam do oceny mądrych kuratorów !!!!!!!
Multi multa sciunt, nemo omnia

Za ten post autor jurek otrzymał podziękowanie od
tuchan(22 wrz 2015, 20:11)
Ocena:3.33%

Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 16 lut 2008, 16:20

kgb14 pisze:Uchylanie się od dozoru to nie jest ,,podpisana zwrotka'' i brak stawiennictwa .
Kurator powinien dojść przyczyny braku stawiennictwa , braku kontaktu - to najczęściej trwa b. długo .

Zatem musi zaistnieć po stronie podopiecznego negatywny stosunek psychiczny do poddania się dozorowi kuratora. Same okoliczności faktyczne nigdy nie dają gwarancji, iż dozorowany rzeczywiście uchyla się od dozoru. Zgadzam się tutaj z kgb14.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: labla » 16 lut 2008, 17:21

A co jeśli , z różnych przyczyn , nie wie , że jest dozorowany?
labla

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 16 lut 2008, 17:29

labla pisze:A co jeśli , z różnych przyczyn , nie wie , że jest dozorowany?

A to jest najlepsze :D :D :D :D :D :D :D
Labla - pytasz , czy ironizujesz ?
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: labla » 16 lut 2008, 20:22

Pytam poważnie , bo znam przypadek , kiedy to skazany przed rozprawą sądową wyjechał za granicę . Wyrok zapadł zaocznie , bo postępowanie było w trybie uproszczonym , dostał między innymi dozór , a kurator słał sobie pisma i chodził całując klamkę . Wiem , że powinie powiadomić Sąd o zmianie adresu , ale tego nie zrobił .
Przepis mówi , że dwukrotne awizo uważa się za doręczone skutecznie , ale nie można mówić tutaj o zawiadomieniu skazanego , bo fizycznie pism nie odebrał .
Jak to się potoczyło dalej nie wiem , bo przenieśli mnie do innego miasta.
labla

Postautor: kgb14 » 16 lut 2008, 21:50

Nie będe komentował postępowania sądu przy wydawaniu wyroków zaocznych lub nakazowych.
Powiem tyle , że są dość nie lubiane przez kuratorów .
Zwłaszcza jeśli dozór musiał być nałożony - dozór obligatoryjny w niektórych przypadkach .
Jak opisywałaś kurator się nachodził , nawysyłał pism , namarnował pieniędzy podatników . Na pweno podjął jeszcze inne działania o których nie będę tu pisał poniważ nie uważam za stosowne rozpisywanie się o tym co kurator jeszcze powinien zrobić i co pewnie zrobił . Różne osoby to po prostu czytają .
W opisywanym przez Ciebie przypadku skończyło się to jak przypuszczam zwolnieniem z dozoru . Co nie oznacza zakończenia okresu próby .
Dodam , nie wiem czy wiesz , że nałożenie na skazanego dozoru jest tylko obowiazkowe , nie prowadzenie go do końca okresu próby .
W tym przypadku nie może być mowy o uchylaniu się od dozoru .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: labla » 20 lut 2008, 16:18

Więc właśnie , czasem skazany może nie wiedzieć o dozorze . Niestety kodeksy mamy jakie mamy i nic na to nie poradzimy.

Abstrahując , chyba jesteśmy jedynym krajem demokratycznym , gdzie można wydać wyrok pozbawienia wolności nie oglądając na oczy oskarżonego ( wykluczam oczywiście sytuację , kiedy to oskarżony oświadcza , że w rozprawie nie będzie uczestniczył).

Pozdrawiam
labla

Postautor: Kim255 » 17 mar 2008, 22:18

Jestem "tylko"społecznym ds.karnych iinteresuje mnie temat uchylania się.Jestem za tym,by można było się nauczyć czegoś na Forum,a nie spierać kto ma większe doświadczenie i jest ważniejszy. Myślę podobnie jak Tuchan.Pozdrawiam.
"dura lex,sed lex"
Kim255

Postautor: kgb14 » 17 mar 2008, 23:48

Kim255 ja również jestem za tym , by można było się nauczyć czegoś na forum .
Z Twojego pytania wnioskuję ( może się mylę ) , że dość krótko jesteś kuratoem spopłecznym i po prostu nie miałeś/miałaś takiego przypadku . Trzeba dodać , że każdy przypadek jest inny.
Ale zadaj lepiej pytanie co to jest uchylanie się od dozoru swojemu kuratorowi zawodowemu . Myślę , że Ci wytłumaczy .

A jak masz jakieś wątpliwości co do swojego dozorowanego , czy się uchyla , czy nie to napisz ( opisz przypadek ) . Na pewno postaramy Ci się pomóc , podpowiedzieć lub rozwiać wątpliwości .

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 18 mar 2008, 0:02

Wiele cennych informacji na temat uchylania się od dozoru znajdziecie w komentarzu do kkw ( kodeks karny wykonawczy). Tam wyjaśnione jest szczegółowo, kiedy można uznać, że skazany/a uchyla się od dozoru, a także, co sąd winien brać pod uwagę dokonując oceny, czy to jest uchylanie się, czy też nie. Miłej lektury!
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych