Aplikacje w okręgu lubelskim

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: joasiac » 31 mar 2008, 21:19

Rzucę to i pojadę w Bieszczady.
joasiac
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: malwis » 03 kwie 2008, 19:00

---------- 17:54 03.04.2008 ----------

Dzisiaj byłam z wizytą w Sądzie Rejonowym na ul. Wallenroda aby zasięgnć informacji na temat aktualnego zapotrzebowania na kuratorów społecznych, niestety nie zastałam już w pracy nikogo ale nie odesłano mnie totalnie bez niczego bo postronnie dowiedziałam się ze w minionym roku przyjeli w naszym okręgu ok. 10 osób, jest to informacja zaznaczam niepewna ale zastanowiło mnie to gdyż na forum padła liczba 34 etatóm.Bardzo proszę o ustosunkowanie się do tego osób które mają pewne inf. w tym temacie

---------- 18:00 ----------

Ojojoj, ta liczba etatów na bieżący rok jest zaiste dołująca....
MALWIS
malwis

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: joasiac » 03 kwie 2008, 20:33

Pomieszałaś 2 rozne rzeczy ;] co innego etaty => aplikanci i kuratorzy zawodowi , co innego kuratorzy społeczni. myślę , ze 10 społecznych na rok na tak wielki okreg ( skąd takie informacje, chyba własciwie to nie na okręg...coś mi sie wydaje;)to niewiele, ale faktem jest, że utworzenia etatów dla zawodowych zmniejsza zapotrzebowanie na kuratorów społecznych. Myslę, ze najrozsądniej będzie jednak w Twoim przypadku złożyć podanie o przyjęcie na kur. spol. i czekać. może jeśli pojawi się zapotrzebowanie to zostaniesz przyjęta;) Niech ono sobie leży i czeka a Ty studiuj i pracuj ;). pozdr
informacje jak zostać społecznym masz w ustawie i wielokrotnie na forum.
joasiac
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: malwis » 05 kwie 2008, 16:22

Nie, nie niczego nie pokręciłam poprostu nie do końca sprecyzowałam dobrze wypowiedz...będąc w sądzie przede wszystkim chciałm sie dowiedzieć w sprawie kuratorów społecznych ale przy okazji spytałam o ezaminy na aplikacje kuratorską i miły pan poinformował mnie że w tamtym roku było ok. 10 miejsc, dlatego zdziwiłam sie bo na forum pisało sie o 30. Nota bene to tera zastanowiła mnie Twoja wypowiedz że liczba miejsc na aplikacje nie oznacz to samo co liczba etatów.....
MALWIS
malwis

Postautor: joasiac » 06 kwie 2008, 12:50

a Pan :roll: , który udzielił Ci odpowiedzi to powiedzial może , gdzie bylo to 10 etatów? moze w Lublinie - mieście a nie w okręgu?? :idea:
joasiac
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: malwis » 06 kwie 2008, 18:20

Oczywiście że w okręgu i sam to podkreślił.....w sumie to nie ma już większego sensu spierać się o to co było w zeszłym roku :wink: lepiej śledzić co w przyszłości będzie się działo, 4 miejca na ten rok to nie jest optymistyczna prognoza :(
MALWIS
malwis

Postautor: joasiac » 06 kwie 2008, 19:01

na aplikacji w 2007 byly 34 miejsca. a ostatecznie w 2007 to przyjęto nawet wiecej osob. patrz w przyszłość. nie ma schematu ilości etatów. ;)
Rzucę to i pojadę w Bieszczady.
joasiac
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: malwis » 06 maja 2008, 21:17

---------- 18:28 03.05.2008 ----------

Helo! Kochani napiszcie cosik jak tam było na ezaminach w tym roku. Jestem ciekawa wszystkich, nawet najdrobniejszych szczegółów :wink:

---------- 20:17 06.05.2008 ----------

Czy wogóle ktoś jeszcze odwiedza to forum...?
MALWIS
malwis

Postautor: cino7 » 10 maja 2008, 16:04

FAktycznie niezbyt dużo chętnych na jakiekolwiek refleksje dotyczące tegorocznego egzaminu. Jeżeli jesteś tak niesamowicie ciekawa odezwij się odpiszę-byłem w tym roku na egz. Pozdrawiam
cino7

Postautor: malwis » 12 maja 2008, 22:10

Bardzo chętnie skorzystam z propozycji wypytania Cię o kwestie mnie interesujące:) Podziel się swoimi przeżyciami i refleksami z egzaminu: co było dla ciebie trudne, co cie zaskoczyło,na co przede wszystkim należy zwócić uwagę przygotowując się do egzaminu, czy są w miarę równe szanse tzn. chodzi mi tu o szeroko rozumiany nepotyzm i koneksje i ogólnie jakie masz wrażenia?czekam na odp. pozdrawiam!
MALWIS
malwis

Postautor: cino7 » 04 cze 2008, 21:25

Witam!!
Po pierwsze jeżeli chodzi o przygotowanie:konstytucja i ustawa muszą być na blachę. Sporo pytań z tego zakresu i można stosunkowo łatwo "nastukać" punktów. Najciekawiej jest z tak zwaną wiedzą ogólną-tutaj cięzko cos podpowiedzieć albo Ci się uda albo...złoty strzał zawsze pozostaje. generalnie sądzę, że pisemny nie był jakoś specjalnie trudny. Wrażenia na wskroś pozytywne, sądzę że można, ba nawet trzeba próbować-dobry swoje wywalczy:):)
cino7

Postautor: malwis » 05 cze 2008, 16:21

No nareszcie :D ustawy?tzn. o kuratorach,o sądach powszechnych, KK, KPK, KRiO i jakie jeszcze...? Pytania z wiedzy ogólnej,zawsze są zaskakujące a pamiętasz może jakieś przykładowe? jeśli tak to napisz proszę. A Tobie jak poszło?
MALWIS
malwis

Postautor: andziak2310 » 17 wrz 2008, 21:10

malwis pisze:Witam ponownie! zgodnie z zyczeniem wylaczylam caps locka:)Fajnie byłoby zdobyć praktyke jako kurator spoleczny ale podobnie jak"kaj77"nie wiem jak sie za to zabrać..poprosze o wskazowki w tym temacie,chciałabym tez wiedzięc jak bardzo taka praca pochlania bo nie ukrywm ze utrzymuje sie na studiach sama i dodatkowo musze pracować..prosze o odp.

Z tego co wiem kuratorem społecznym może zostać każdy obywatel polski, który ukończył 25 lat, i oczywiście ma ukończone wyższe studia, preferowane prawnicze, psychologiczne, pedagoigiczne, socjologiczne itp.Tak powinno być, jednak niestety życie pokazuje, że często kuratorami zostają osoby, zupełnie nie znajome w tym temacie. Najlepiej przejdz się do Kierownika Kuratorów w swoim Sądzie Rejonowym własciwym dla miejsca zamieszkania, i tam wszytkiego się dowiesz. Na pewno będzie Ci potrzebne zaświadczenie od psychologa ("że jesteś normalna" i zaświadczenie o niekaralności, ale to już Sąd kieruje wniosek do Centralnego Biura Rejestru Karnego. Na przydzielenie na kuratora społecznego, czekasz od 1-3 miesięcy od momentu złożenia dokumentów (jeśli są oczywiście wolne miejsca). Powodzenia!
andziak2310

Postautor: BartK » 18 wrz 2008, 0:30

andziak2310 pisze:Z tego co wiem

Masz niestety złe informacje, a wystarczy poczytać POSTY na forum.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Poprzednia

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...