kurator społeczny a praca zawodowa

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

kurator spoŁeczny a praca zawodowa

Postautor: iberia » 19 kwie 2008, 22:07

Witam! Jestem kuratorem społecznym. Oprócz tego pracuję na umowę o pracę od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-16.00. Czy wychodząc z pracy np. na spotkanie z pedagogiem szkolnym, do poradni itp. (ustalenia w ramach nadzoru nad podopiecznym) mogę liczyć na usprawiedliwienie nieobecności w pracy i zachowanie wynagrodzenia? Jeśli tak to jakie przepisy to regulują? Czynności związane z wykonywaniem obowiązków społecznych a praca zawodowa.
Proszę o odpowiedź.
pozdrawiam
iberia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 19 kwie 2008, 23:06

Witam.

Niestety nie ma czegoś takiego . To jest pełnienie funkcji społecznej i nie można liczyć na żadne usprawiedliwienie w pracy ,,właściwej'' .

Pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2008, 18:20 przez kgb14, łącznie zmieniany 1 raz
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: BartK » 20 kwie 2008, 18:07

Jest to niestety duży problem dla części kuratorów społecznych z pionu rodzinnego. Słyszałem o przypadkach brania specjalnie urlopów w pracy zawodowej (1-2 dni w miesiącu) w celu wykonania obowiązków kuratora.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: iberia » 20 kwie 2008, 18:41

Tak właśnie jest u mnie. Muszę brać urlop, żeby załatwić sprawę. Trudno, muszę sobie jakoś radzić dalej. Szkoda tylko, że nie możemy jak ławnicy korzystać ze zwolnienia z pracy na czas wykonywania obowiązków społecznych. Dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam.
iberia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi