Wyrok Sądowy

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Wyrok SĄdowy

Postautor: olunia102 » 17 kwie 2008, 12:13

Witam,od ponad roku nad moją rodzinną ustanowiony został nadzór kuratora,ja wraz z mężem mamy ograniczone prawa rodzicielskie,w związku z tym mam dwa pytania czy powinnam dostac z sądu jakieś postanowienie czy wyrok?,ponieważ my nic takiego nie otrzymaliśmy jedynie pismo od kuratora zawodowego o przyznamiu nam kuratora społecznego na poctawie wyroku Sądu,tak na dobrą sprawe my nawet nie wiemy co możemy a czego nie np.czy mozemy wyjechac z dziecmi na wczasy za granice.Drugie pytanie brzmi... czy kurator może odwiedzac nas w każda niedziele chodz dobrze wie że w tym czasie szykujemy sie do wyscia do kościoła?u nas co niedziele przez co najczesciej spózniamy.Z góry dziękuje za odpowiedz
ola
olunia102

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Ultima » 17 kwie 2008, 18:45

Witam
Postanowienie nie zawsze jest wysyłane, sytuacja ta jest uregulowana dokładnie w przepisach. Jeśli postanowienie dotyczy Państwa bezpośrednio to można udać się do Sądu - do sekretariatu Wydziału Rodzinnego i poprosić o odpis postanowienia. O to co możecie, do czego jesteście zobowiązani itp. najlepiej spytać kuratora spraw. nadzór. Kurator może (jest to uregulowane w przepisach) odwiedzać Państwa w każdą niedzielę, warto porozmawiać z kuratorem na temat spóźnień do kościoła i poprosić go aby np. przychodził pół godziny wcześniej. Pozdrawiam.
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: Easy » 19 kwie 2008, 7:52

O postanowienie nie "prosi się w sekretariacie", tylko składa się pisemny wniosek do Sądu o wydanie prawomocnego odpisu postanowienia - podlega zryczłtowanej opłacie sądowej.
Easy

Postautor: kgb14 » 19 kwie 2008, 10:02

Witam.
Easy jak już jesteś taki/ka dokładny , to napisz , że na papierze formatu A-4 , z podaniem adresu w lewym górnym rogu , podpisem itp. itd.

Właśnie takie posty stanowią o tym , że jesteśmy bardzo sztywną grupą . Ultima bardzo ładnie i ,,po ludzku'' odpowiedziała i tak powinno być , i takie powinny być właśnie odpowiedzi. I bardzo prosze mi tu nie serwować tekstów o profesjonaliźmie .

Bo nie jestem pewny np. tego czy wydanie postanowienia stronom napewno podlega opłacie ( przynajmniej pierwszego ) .

Nie jestem ,,rodzinny'' ale w karnym wyrok/postanowienie skazany otrzymuje za darmo ( 1 egzemplarz ) .

Pozdrawiam .

ps. nie jest moim zamiarem wywołanie żadnej kłótni , ani nawet dyskusji na jakiś temat . Wyraziłem tylko opinię .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Easy » 19 kwie 2008, 14:20

Format A-4 nie jest konieczny.
Easy

Postautor: kgb14 » 19 kwie 2008, 14:51

Easy pisze:Format A-4 nie jest konieczny.

słusznie :mrgreen:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Ultima » 22 kwie 2008, 15:33

Easy pisze:O postanowienie nie "prosi się w sekretariacie", tylko składa się pisemny wniosek do Sądu o wydanie prawomocnego odpisu postanowienia - podlega zryczłtowanej opłacie sądowej.

Zgadzam się (nie każdy odpis podlega opłacie). Dodam, że pisemny wniosek do Sądu powinien spełniać wymogi formalne. A jeśli ktoś nie wie jak napisać wniosek, nie zna sygn. akt itp. to może udać się do Wydziału (w tym wypadku) Rodzinego i poprosić o pomoc. Można też np zwrócić się do kuratora o pomoc w uzyskaniu odpisu. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi